Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią
Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy chętnie za to sięgają po tuńczyka w puszce. Na stałe wpisał się w jadłospis osób ćwiczących, ze względu na swoje doskonałe wartości odżywcze. Jakie one są? Czy jest to zdrowa ryba? Czy tuńczyka można jeść w ciąży?
Tuńczyk to ryba pochodząca z rodziny makrelowatych. Można ją spotkać głównie w ciepłych, tropikalnych wodach Atlantyku i Pacyfiku, ale niektóre odmiany upodobały sobie również zimne Morze Północne i Morze Barentsa. Największy z tuńczyków, gatunek błękitnopłetwy, osiąga wagę nawet 700 kilogramów! Jest nie tylko największy, ale również i najdroższy, ponieważ kilogram jego mięsa może kosztować nawet 500 dolarów.
Tuńczyka łowiono już w starożytności. Przez stulecia towarzyszył ludziom, a dziś w wielu regionach nadal stanowi ważny element codziennej diety.
Tuńczyk: właściwości
Tuńczyk, jak każda inna ryba, zwiera w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Są one niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu, który nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie, pomimo tego, że są one mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Z uwagi na to należy dbać, by codzienna dieta dostarczała produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, a ryby są jednymi z nich. Kwasy omega-3 i omega-6 wspierają prawidłową pracę mózgu. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapewniając jednocześnie dostawę tego dobrego. Chronią układ krwionośny i wspierają pracę serca. Zapobiegają miażdżycy i tworzeniu zakrzepów.
Tuńczyk jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka. W 100 gramach ryby jest go około 25 gramów. Oprócz tego tuńczyk zapewnia dostawę witamin B3 i B12, a także witaminy D3. Jest bogaty w żelazo i wapno. Zawiera także potas i fosfor.
Tuńczyk w ciąży
Spożywanie tuńczyka nie jest zalecane kobietom w ciąży. Może to dziwić ze względu na właściwości odżywcze tej ryby, warto jednak wiedzieć, że tuńczyk może zawierać bardzo dużo rtęci. Ryby żyjące w zanieczyszczonych wodach, którą nieustannie filtrują, narażone są na kumulowanie w swoich mięśniach rtęci, która obecna jest potem w ich mięsie. Tuńczyk jest rybą będącą na szczycie układu pokarmowego, co oznacza, że zjada pomniejsze ryby, które również są zanieczyszczone rtęcią. Po ich zjedzeniu, ilość rtęci w mięsie tuńczyka się zwiększa, przez co jest ono jeszcze bardziej zanieczyszczone.
Z niewielkimi ilościami rtęci potrafi sobie bardzo dobrze poradzić organizm dorosłego człowieka, jednakże może być ona śmiertelnie niebezpieczna dla maluszka rozwijającego się w brzuchu mamy. Może doprowadzić do ciężkich uszkodzeń płodu.
Tuńczyk a karmienie piersią
Specjaliści przekonują, że od jedzenia tuńczyka powinna się powstrzymywać również karmiąca mama. Powód jest ten sam, który opisaliśmy wcześniej, czyli zanieczyszczenie mięsa tuńczyka rtęcią, która wraz z mlekiem mamy może przedostać się do organizmu dziecka.
Zobacz też:
Nie jedź tych trzech produktów! Mogą prowadzić nawet do poronienia!
Nie wszystkie ryby powinnaś jeść podczas karmienia piersią
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Życzenia wielkanocne dla rodziców od wychowawcy. Czego życzyć na święta?
Zabawki z filmów i bajek, które dzieci uwielbiają – idealne prezent na Dzień Dziecka
Od kiedy przerwa wielkanocna w szkole 2024? Uczniów czeka niebawem sporo odpoczynku. Wielkanoc to dopiero początek
Quiz wielkanocny. Sprawdź, jak dużo wiesz o tych świętach. Nie będzie łatwo!
Czy w Wielką Sobotę jest post? Kiedy należy powstrzymać się od jedzenia przed Wielkanocą?
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią
Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią
Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią
Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Biała rzodkiew w ciąży i podczas karmienia piersią
Biała rzodkiew nie jest w Polsce bardzo popularna, a jeśli już po nią sięgamy, to raczej jako dodatek do sałatek czy kanapek, który kroimy jak pomidora czy ogórka, niż jako...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią
Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią
W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...
Czytaj dalej →Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...
Czytaj dalej →Czego nie może jeść matka karmiąca?
Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...
Czytaj dalej →