Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych na ciepło, a także baza do sałatek i deserów. Idealnie komponują się również z alkoholami, przez co są świetnym dodatkiem do drinków. Z kolei mandarynki, na które sezon przypada w samym środku naszej polskiej zimy, to aromat Bożego Narodzenia. Czy cytrusy są zdrowe? Jakie właściwości mają? Czy cytrusy można jeść w ciąży?

Cytrusy to owoce, które od dawna towarzyszą człowiekowi. Przypuszcza się, że hodowano je już w IV wieku p.n.e. Ich kolebką miały być południowe zbocza Himalajów. Do Europy sprowadził je Aleksander Wielki Macedoński, który podczas swoich wypraw na Daleki Zachód odkrył te owoce i się nimi zachwycił. Początkowe problemy w ich hodowli, związane z nieodpowiednimi warunkami klimatycznymi dla rozwoju roślin cytrusów panującymi w Europie, rozwiązano za pomocą oranżerii.

Cytrusy: właściwości

Cytrusy w swoim składzie zawierają spore ilości pektyn. To węglowodany pochodzenia roślinnego, które mają zdolności do wychwytywania złego cholesterolu. Z uwagi na to są polecane osobom z chorobami układu sercowo-krążeniowego. Ponadto badania wskazują, że pektyny hamują działanie białka, które powoduje nowotwory. W cytrusach znajdują się również witaminy B1, B2 oraz B6.

Cytrusy znane są ze względu na swoje właściwości podnoszące odporność. Zawierają w swoim składzie fitoncydy, które działają niszcząco na drobnoustroje. Ponadto znajdują się w nich pokaźne zapasy witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy.

Cytrusy w ciąży

Pektyny zawarte w owocach cytrusowych mają zbawienny wpływ na pracę jelit. Dzięki nim szybko oczyszczają się one ze złogów resztek jedzenia, co eliminuje zaparcia, czyli problem, z którym kobiety ciężarne borykają się bardzo często.

Cytrusy zawierają w swoim składzie witaminę E, która nazywana jest witaminą płodności. Jest bardzo ważna w czasie ciąży, ponieważ ma kluczowy wpływ na utrzymanie ciąży, a także na prawidłowy rozwój dziecka.

Cytrusy są wskazane w czasie ciąży z jeszcze jednego powodu. Ich sok, a zwłaszcza sok z cytryny, pomagają zwalczać zgagę, która bardzo często męczy kobiety w ciąży.

Cytrusy a karmienie piersią

Teoretycznie nie ma przeciwskazań, by spożywać cytrusy w okresie karmienia piersią. Należy jednak pamiętać, że owoce z tej grupy są silnym alergenem. Alergie na nie zdarzają się często i może się okazać, że Twój maluszek jest nimi dotknięty. Może zareagować wysypką, która pojawi się głównie na buzi. Ponadto cytrusy mogą dosyć silnie podrażniać układ pokarmowy nawet starszych dzieci, więc zwłaszcza jest na to narażony niedojrzały układ pokarmowy niemowląt.

Z uwagi na powyższe, cytrusy w okresie karmienia piersią należy uprzednio przetestować. Zacznij od niewielkich ich porcji i uważnie obserwuj reakcje organizmu maluszka. W razie pojawienia się jakichkolwiek negatywnych objawów, odstaw cytrusy.

Sprawdź też, czy możesz jeść kiwi w ciąży >>>>

A wy jadłyście cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią?