Zgaga: jedna z najgorszych dolegliwości towarzyszących przyszłym mamom. Nieprzyjemne odczucie w przełyku może towarzyszyć całą dobę i często nie ma związku z dietą przyszłej mamy ani chorobami układu pokarmowego. Ciążowa zgaga pojawia się w wyniku burzy hormonów, która szaleje w Twoim organizmie od chwili zapłodnienia. Na wskutek działania hormonów, głównie progesteronu, rozluźnia się zwieracz przełyku. Odpowiada on za odseparowanie żołądka i jego zwartości. Zwiotczenie mięśni przełyku powoduje, że kwasy żołądkowe cofają się, co wywołuje nieprzyjemne pieczenie w dole klatki piersiowej, a także gorzki posmak w ustach oraz odbijanie treści pokarmowej.

Zgaga może nasilać się wraz z rozwojem ciąży.

Rosnące w Twoim brzuchu dziecko robi spore przemeblowanie wśród organów wewnętrznych. Naciska od dołu na jelita i żołądek, przez co unoszą się one do góry, co również może wywoływać zgagę.

via GIPHY

 

Co na zgagę: jak jej unikać?

W pierwszej kolejności należy wdrożyć zasady, które pomogą uniknąć całkowicie zgagi lub zminimalizować jej objawy. Przede wszystkim dokładnie i powoli przeżuwaj każdy kęs. Nie jedz w pośpiechu i unikaj obfitych posiłków, lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje. Nie najadaj się do syta, wypełniony po brzegi żołądek to gwarancja wystąpienia zgagi.

Wyeliminuj z jadłospisu pikantne, kwaśne oraz tłuste i smażone potrawy. Przyczyniają się one do powstawania zgagi. Odstaw także napoje gazowane, a także kawę oraz mocną herbatę.

Posiłki należy spożywać w pozycji siedzącej, a także dobrze jest tak spędzić kilkanaście minut po jedzeniu. Leżenie sprzyja cofnięciu się treści pokarmowej.  Z uwagi na to, nie jedz kolacji bezpośrednio przed pójściem spać. Daj żołądkowi czas na strawienie jego treści.

Unikaj także pochylania się. Jeśli musisz coś podnieść z niskiej wysokości to przykucaj, zamiast opuszczać głowę poniżej wysokości, na której znajduje się żołądek.

Domowe sposoby na zgagę w ciąży

Jeśli już zgaga się pojawiła, to możesz z nią walczyć skutecznymi domowymi sposobami. Nasze babcie i matki stosowały sposób z piciem mleka. Ma ono odczyn zasadowy, zobojętnia więc odczyn w żołądku, dzięki czemu kwasy nie są tak piekące. Polecane jest także spożywanie migdałów, które działają na tej samej zasadzie. Warto jednak pamiętać, że organizm szybko zareaguje na obojętny odczyn i zacznie produkować kwasy, by wyrównać jego poziom. Dlatego też picie mleka czy jedzenie migdałów jest bardzo skuteczne, ale może dać krótkotrwały efekt.

Na zgagę pomaga również jedzenie kleiku z siemienia lnianego. Pozwoli pozbyć się uporczywego pieczenia w przełyku. Równie skuteczne jest picie wody z miodem z dodatkiem łyżeczki octu jabłkowego.

Na ciążową zgagę polecane są również herbatki, które pomagają w łagodzeniu jej objawów. Napar z imbiru czy z kminu rzymskiego może być prawdziwym wybawieniem.