Łożysko i pępowina – dzięki tym dwóm organom dziecko w brzuchu każdego dnia nabiera sił i przygotowuje się do przyjścia na świat. Za ich pomocą organizm kobiety dostracza maluchowi wszystko, co jest mu niezbędne do życia. To, jak odżywia się płód i jak oddycha jest ściśle powiązane z rolą łożyska i pępowiny.

Czym są łożysko i pępowina?

Łożysko to narząd, który pomaga utrzymać płód przy ścianie macicy. Wyglądem przypomina dużego naleśnika – ma okrągły lub owalny kształt, jest dosyć płaski i w końcowej fazie ciąży ma około 35 centymetrów średnicy. Głównym zadaniem łożyska jest fizjologiczna wymiana pomiędzy organizmem matki, a organizmem dziecka.
Pępowina natomiast jest rurką, która łączy łożysko z płodem. Zostaje po niej ślad na całe życie – jest nim pępek. Pępowina umożliwia łożysku spełnianie swojej roli, a więc wymianę fizjologiczną.

Dzięki łożysku i pępowinie dziecko w czasie ciąży ma dostarczane wszystkie niezbędne składki odżywcze oraz tlen

Jak sie odżywia dziecko w brzuchu matki?

Jednym z zadań łożyska i pępowiny jest dostarczenie dziecku wszystkich niezbędnych składników. Za pomocą pępowiny, krew matki dociera swobodnie do organizmu dziecka. Zawiera ona wszystkie niezbędne składniki, które potrzebne są maluchowi do rozwoju.
Dobrze dobrana dieta wpływa na prawidłowy rozwój ciąży. Przyszła matka jest żywicielem maluszka, którego nosi w sobie. To, co spożywa będąc w ciąży, ma bezpośredni wpływ na późniejsze preferencje żywieniowe jej dziecka. Wysoce zalecane jest, by kobiety ciężarne przestrzegały zasad zdrowego żywienia.
Dziecko czuje smak i zapach potraw spożywanych przez mamę. Umie odróżniać podstawowe smaki. Docierają do niego za pomocą krwi, a także z organizmu matki przenikają wprost do płynu owodniowego, który jest łykany przez malucha – dzięki temu rozwijają się receptory smakowe małego człowieka. Dlatego też, jeśli przyszła mama spożywa pikantne potrawy, to dziecko jest do takich smaków przyzwyczajone i istnieje spore prawdopodobieństwo, że w przyszłości chętnie będzie po nie sięgało.

Już w okresie życia płodowego maluch umie odróżniać cztery podstawowe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny

Jak oddycha dziecko w łonie matki?

Dziecko jeszcze nienarodzone nie oddycha oczywiście w sposób tradycyjny. Właściwa praca płuc nastąpi dopiero po porodzie, a do tego czasu maluch oddycha dzięki krwi matki. Wymiana gazów odbywa się za pomocą łożyska i pępowiny. Do organizmu malucha dostarczany jest tlen, a jednocześnie odprowadzany dwutlenek węgla.