Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem!

Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura na zewnątrz spada. Nigdy więcej nie powinnaś więc mówić dziecku…

lody domowe

Dzięki niskim temperaturom zimą organizm uniknie szoku termicznego po zjedzeniu lodów. Latem o niego nietrudno, dlatego tak często jedzenie zmrożonych sorbetów czy pysznych kremowych deserów kończy się anginą…

Zobacz przydatne akcesoria >>>>

Jak zrobić domowe lody?

Przepis na domowe lody? Znamy ich mnóstwo! Wybraliśmy trzy najsmaczniejsze i… najładniejsze. Znaleźliśmy też przepis na takie, które zrobisz w 5 minut. Do dzieła!

Tęczowe domowe lody na patyku

Te lody składają się z kilku kolorowych warstw. Z jednej strony będziesz potrzebować sporo składników, jednak z drugiej otrzymasz pełen naturalnych witamin deser.

Czerwona warstwa

Miksujemy:

  • mrożone truskawki
  • mrożone maliny
  • zmrożonego banana
  • wodę

Żółta warstwa 

Wrzucamy do blendera:

  • mrożone mango
  • mrożone banany
  • pomarańczę
  • jogurt
  • odrobinę wody

Zielona warstwa

Zmiksuj:

  • szpinak
  • mrożone banany
  • jogurt
  • odrobinę wody

Niebieska warstwa

Zawdzięcza swój kolor następującym składnikom:

  • niebieskiej spirulinie (rodzaj bogatych w składniki odżywcze alg)
  • ananasowi
  • mrożonemu bananowi
  • jogurtowi
  • odrobinie wody

Fioletowa warstwa

Blendujemy:

  • buraczki
  • mrożone maliny
  • mrożone banany
  • jogurt
  • woda

Przygotowanie:

W tym przepisie na lody domowe nie musisz dokładnie odmierzać składników. Baw się i za każdym razem odrobinę zmieniaj proporcje uzyskując mniej lub bardziej intensywne kolory. Kolejne warstwy lodów wlewamy do przygotowanych uprzednio pojemniczków. Wkładamy w nie patyczki i wstawiamy do zamrażalki. Po schłodzeniu otrzymujemy pyszne i zdrowe lody domowe.

Przepis na domowe lody bez jajek

Zacznij od przygotowania dwóch strunowych woreczków na żywność. Do mniejszego z nich wlej szklankę soku wyciśniętego z ulubionych owoców. Do drugiego, znacznie większego, wsyp:

  • garść kostek lodu;
  • szklankę soli;
  • wlej szklankę wody.

Przygotowanie:

Mniejszy woreczek włóż do większego. Zamknij duży worek i potrząsaj nim energicznie, by wymieszać składniki. Sól rozpuści lód, który natychmiast zmrozi sok w mniejszym z woreczków. Po około 5 minutach domowy sorbet lodowy będzie gotowy!

Jak zrobić domowe lody waniliowe?

Domowe lody, jakie uzyskasz dzięki temu przepisowi są tak naprawdę bardzo uniwersalne. Zamiast na koniec dodawać wanilię, możesz zmiksować ulubione owoce lub wzbogacić recepturę o kakao uzyskując lody czekoladowe.

Będziesz potrzebować:

  • trzech umytych i sparzonych wrzątkiem jajek
  • trzech łyżek cukru
  • śmietanki kremówki na bitą śmietanę
  • laski wanilii lub innych dodatków nadających lodom domowym twojego ulubionego smaku.

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do piany 3 łyżki cukru i ubij. W oddzielnym naczyniu ubij żółtka. Dodaj je do białek, a następnie zmiksuj całość.

Przygotuj bitą śmietanę ubijając słodką śmietankę kremówkę. Można ją delikatnie dosłodzić pod koniec ubijania.

Połącz bitą śmietanę z jajkami. Dodaj odrobinę naturalnej wanilii. Przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażalki. Co jakiś czas mieszaj jeszcze niezmrożone domowe lody waniliowe – dzięki temu zamarzną bardzo równomiernie. Gotowe lody możesz podawać jako dodatek do gorącej szarlotki, w kupionych rożkach lub jako samodzielny deser.

A jaki jest wasz ulubiony patent na to, jak zrobić domowe lody?

Dodaj komentarz

1 komentarzy: Jak zrobić domowe lody?

  1. Ja korzystam z przepisu z Kwestii Smaku : [Zobacz stronę]
    lody sa pyszne, ten przepis jest na lody śmietankowe, ale kiedy dodam do nich dodatki, jak wanilia, czy kokos, to juz pyszne smakowe lody gotowe 🙂

    Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

    Ile gotować gołąbki?

    Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

    Czytaj dalej →
    Boże Narodzenie, Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

    Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

    Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...

    Czytaj dalej →
    Przepisy Kulinarne

    Jaglanka na śniadanie

    Jaglanka na śniadanie to nie tylko pyszny początek dnia, ale przede wszystkim zdrowy. Kasza jaglana zalicza się bowiem do najzdrowszych kasz. Jak przygotować jaglankę, by chętnie jadła ją cała rodzina,...

    Czytaj dalej →
    Planowanie ślubu oraz wesela

    Ślub i wesele w niedzielę

    Coraz częściej spotykam się wśród znajomych i nie tylko z przyjęciami weselnymi organizowanymi w niedzielę. Zaczęło mnie zastanawiać, czemu tak wzrosła ilość “niesobotnich” wesel i jakie są zalety oraz wady...

    Czytaj dalej →
    Pielęgnacja niemowląt

    Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?

    Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...

    Czytaj dalej →
    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
    Logo
    Enable registration in settings - general