Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako składnik wielu kosmetyków służących do jej pielęgnacji. Pomaga rozjaśniać skórę i przywraca jej naturalny blask. Ma również wpływ na spowolnienie procesów starzenia się skóry.

Zbawienny wpływ kiwi na urodę wykorzystywać można nie tylko od zewnątrz, lecz również poprzez jedzenie tego smacznego owocu. Dobroczynne właściwości kiwi są wykorzystywane od setek lat i dzisiaj potwierdzone szeregiem badań nad tym owocem.

Czy kiwi można jeść w ciąży? Jaki ma wpływ na rozwój dziecka i zdrowie przyszłej mamy? Czy kiwi można jeść w czasie karmienia piersią? Odpowiadamy!

Kiwi: właściwości

Kiwi to roślina pochodząca z Chin. Wzmianki o jej hodowli i spożywaniu pojawiają się na najdawniejszych dokumentach, które potwierdzają, że roślina kiwi znana była już wiele setek lat temu. Swoją nazwę zawdzięcza mieszkańcom Nowej Zelandii, którzy twierdzili, że owoc podobny jest do ptaka kiwi, nie tylko ze względu na swoje kształty, ale również ze względu na charakterystyczny meszek pokrywający owoc.

W średniowieczu roślina ta rozprzestrzeniła się z Chin na niemal cały świat. Co ciekawe, dzisiaj jej największe uprawy znajdują się w Nowej Zelandii, Australii i Kalifornii. Przez wiele stuleci, aż do XVIII wieku kiwi było traktowane głównie jako roślina ozdobna. Jej zdrowotne właściwości zostały odkryte stosunkowo późno. A warto wiedzieć, że jest ich wiele – kiwi to prawdziwa bomba witaminowa!

Przede wszystkim kiwi zawiera w swoim składzie ogromne pokłady witaminy C. Jest jej ponad 92 mg na 100 gramów owocu! Witamina C gra kluczową rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Zapobiegawcze jej przyjmowanie wzmacnia odporność i sprawia, że ewentualne przeziębienia i infekcje trwają znacząco krócej.

Ponadto kiwi zapewnia sporą dawkę cynku i magnezu. Znajdują się w nim również witaminy B, C i E.

kiwi w ciąży

Kiwi w ciąży

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, spożywanie kiwi jest wskazane w ciąży, ponieważ ma wpływ na zwalczanie niedokrwistości. Obecność tej witaminy zwiększa znacząco wchłanianie się żelaza, z czym u ciężarnych często jest problem. Witamina C wspomaga także układ krwionośny, dzięki czemu krew swobodnie przedostaje się do organizmu dziecka, gdzie rozprowadza życiodajny tlen i cenne składniki odżywcze.

Ponadto w kiwi znajduje się całkiem spora ilość błonnika, który pomaga walczyć z zatwardzeniami często dotykającymi przyszłe mamy.

Kiwi a karmienie piersią

W czasie karmienia piersią można jeść kiwi – lekarze są co do tego zgodni. Nie ma żadnych przeciwskazań, które wskazywałyby, że owoc ten może szkodzić dziecku lub wpływać negatywnie na jego samopoczucie. Należy jednak zaobserwować, czy maluch nie przejawia objawów alergii na kiwi, ponieważ owoc może silnie uczulać niektóre osoby.