Uczulenie na gluten

Gdy bułka szkodzi

Prześlij dalej Drukuj
Uczulenie na gluten : Gdy bułka szkodzi

fot. RF

Większość z nas jako kilkumiesięczne maluchy dostawała kaszkę mannę, biszkopty, a na ukojenie bólu ząbkowania – skórkę chleba! Gdybyśmy my teraz tak karmiły swoje półroczne pociechy, lekarz złapałby się za głowę. I wcale nie dlatego, że nasze mamy źle nas odżywiały. Po prostu teraz częściej niż 30 lat temu zdarza się alergia na gluten (czyli białko roślinne występujące w zbożach – pszenicy, życie jęczmieniu i owsie).

Byle nie za wcześnie

Uczulenie na gluten jest jedną z najczęstszych przyczyn alergii. Przeważnie nęka starsze niemowlęta i roczniaki, które za wcześnie dostawały do jedzenia np. bułeczki czy kaszę mannę. Taki pośpiech może szkodzić, bo układy pokarmowy i odpornościowy maluchów są niedojrzałe. Im wcześniej niemowlę dostanie gluten, tym większe ryzyko alergii. Co to znaczy za wcześnie? W Polsce nie zaleca się podawania glutenu do 10. miesiąca życia dziecka. A jeśli ktoś w rodzinie jest alergikiem – to nawet aż do pierwszych urodzin malucha.

Po objawach je poznacie

Dolegliwości związane z uczuleniem na gluten nie różnią się od objawów sygnalizujących inne schorzenia alergiczne. Mogą zatem wystąpić bóle brzuszka, biegunka lub wysypka. Zmiany na skórze to najczęściej suche, łuszczące się zaczerwienienia, które pojawiają się na policzkach, rączkach i nóżkach. Zdarza się też, że malec uczulony na gluten reaguje dusznością lub sapką (zatkaniem noska bez kataru). Co zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim nie martw się na zapas i nie panikuj. Zgłoś się z dzieckiem do lekarza, który najprawdopodobniej zleci badania krwi wykrywające uczulenie na gluten. Jeżeli alergia ta zostanie potwierdzona – pora na leczenie. Nie jest ono szczególnie skomplikowane. Polega na całkowitym wyeliminowaniu glutenu z diety dziecka. Przekonasz się, że bardzo szybko się tego nauczysz.

Czas na rozstanie

Gluten znajduje się w produktach i przetworach z żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa. Jest zatem w makaronach, płatkach śniadaniowych, muesli , kaszach (jęczmiennej, mannie, pęczaku) oraz w bułkach, chlebie czy tak lubianych przez maluchy herbatnikach, ciasteczkach i wafelkach. Znajduje się też w kawie zbożowej oraz w zupkach oraz sosach zagęszczanych mąką pszenną.

Liczą się szczegóły

Jeśli okaże się, że twoje dziecko ma alergię na gluten, robienie zakupów będzie wymagało dokładnego czytania etykiet. Dlaczego? Ponieważ gluten może się znajdować w produktach z pozoru zupełnie bezpiecznych – np. w parówkach, ketchupie,wędlinach, mielonym mięsie i w niektórych słodyczach (np. w nadziewanej czekoladzie). Dlatego dziecku, które jest uczulone na gluten nie wolno jeść żadnego z tych produktów!

Co możesz mu zaproponować w zamian? Wbrew pozorom, wcale nie tak mało! I nie muszą to być posiłki pozbawione smaku. Uczulone na gluten dziecko może jeść produkty z ryżu, kukurydzy, gryki, ziemniaków, soi (zrobiona z tych ziaren mąka dostępna jest już w wielu sklepach). Bez problemu (o czym kilkanaście lat temu można było tylko pomarzyć) kupimy dzisiaj smaczne produkty bezglutenowe: makarony, kasze, pieczywo, ciasta, herbatniki. Łatwo je rozpoznasz – oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa.

Początkowo unikanie tradycyjnych dla polskiej kuchni produktów glutenowych może ci się wydawać trudne, ale po paru tygodniach wprowadzone zmiany staną się czymś naturalnym. Przy odrobinie wprawy możesz tak przygotowywać posiłki, żeby dziecko jadło podobne dania jak inni, ale bez glutenu. Nagrodą za przestrzeganie diety będzie szansa na wyleczenie malca. Może się jednak zdarzyć, że mimo diety, pozostanie alergikiem do końca życia.

Źródło: Rodzice 8/2005

Autor: lek. med. Anna Jaworska

Dodaj artykuł do

  • Wykop
  • Gwar

 
Komentarze do tego artykułu
> Napisz komentarz
  • dodany przez Anita dnia 13 maja 2014, godz. 22:49

    Artykuł mocno nierzetelny. Zalecenia zmieniły się w 2007 roku. Wystarczy zapytać pierwszego lepszego pediatry.


  • dodany przez olcia2708 dnia 9 stycznia 2012, godz. 09:12

    tylko ciekawe czym karmic malucha kiedy jest uczulony na ryż, soje i ziemniaki- zostaje tylko kukurydza i gryka ;-(I


  • dodany przez DDD dnia 14 czerwca 2011, godz. 19:51

    ciekawy artykuł
    tylko nie dokoca z nim sie zgadzam
    pozdrawiam


    (3 Komentarze)

    Napisz komentarz

    Imię / Nick
    e-mail

    Wygeneruj inny kod


    Komentarz (maks. 1000 znaków)

    Dodaj zdjęcie (opcjonalnie; dłuższa krawędź zdjęcia - max. 1000 px)


    Wpisz prawidłowy adres e-mail. Nie będzie on widoczny na naszej stronie. Aby uniknąć nadużyć, wyślemy do ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym. Kliknij w niego, aby opublikować swój komentarz.
    REKLAMA









    KSIĘGA IMION

    Wpisz imię, aby poznać jego znaczenie
    i historię