Karoten ma korzystny wpływ na odporność organizmu, a także na wzrok niemowlaka. To beta-karotenowi nasza skóra zawdzięcza swój kolor. To z niego także tworzy się w naszym organiźmie witamina A. Najbardziej powszechnym, naturalnym źródłem karotenu jest marchewka. Czy jej nadmierne spożycie może być szkodliwe? Czy niszczy wątrobę?

Przedawkowanie karotenu, czyli żółtaczka karotenowa

Niestety karoten można w łatwy sposób przedawkować. Wszystko za sprawą tak chętnie spożywanych przez dzieci soczków marchewkowych. Pomarańczowy nosek u niemowlaka oraz wewnętrzne strony dłoni to pierwsze oznaki nadmiaru karotenu. Barwnika z marchewki jest za dużo i niewykształcona w pełni wątroba nie radzi sobie z jego przyswajaniem. Efektem jest odkładanie się barwnika w skórze.
W takim wypadku potrzebny jest detoks, czyli odstawienie na jakiś czas marchewki i innych produktów zawierających karoten. Organizm musi mieć czas, żeby się oczyścić.

Nie tylko marchewka

Wbrew pozorom karoten można spotkać także w warzywach zielonych i nie tylko.
Posiadają go między innymi:

  • natka pietruszki,
  • szpinak,
  • botwina,
  • koperek,
  • sałata i kapusta
  • brokuły,
  • słodkie ziemniaki,
  • dynia,
  • pomidory.

Karoten znajduje się także w owocach, np.:

  • morele i brzoskwnie,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • mango i papaja,
  • mandarynki i pomarańcze.

Barwnik można także czasem znaleźć w mleku krowim, maśle i innych zwierzęcych tłuszczach.

Pamiętaj! W przypadku przedawkowania karotenu należy oczyścić organizm z tego barwnika. Na jakiś czas wyeliminuj powyższe składniki z diety niemowlaka!

Dzienne normy spożycia karotenu

  • Dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia powinny otrzymywać 400 mikrogramów witaminy A
  • Dzieci od czwartego do szóstego roku życia potrzebuję dziennie około 500 mikrogramów witaminy A.

Dla porównania zawartość witaminy A w produktach:

  • 1 duża marchewka zawiera około 600 mkg
  • 1 brzoskwinia to około 130 mkg
  • 1 pomarańcza to około 35 mkg

Właściwości witaminy A, której źródłem jest karoten

Witamina A:

  • pozytywnie wpływa na wzrok,
  • zapobiega wysuszaniu się skóry,
  • wpływa na lepszą regenerację komórek.

Czy żółtaczka karotenowa jest niebezpieczna?

Marchewkę, tak jak wszystko można przedawkować. Żółtaczka karotenowa na szczęście nie ma nic wspólnego z prawdziwą żółtaczką. Tak na prawdę nie jest to choroba, a potoczne określenie zabarwienia skóry. Przedawkowanie karotenu może być przyczyną powiększenia wątroby. Takie przypadki to rzadkość. Najczęściej wszelkie objawy ustępują po wyeliminowaniu produktów z karotenem z diety niemowlaka.

Zabarwienie na skórze dziecka może się utrzymać nawet do kilku tygodni po wyeliminowaniu karotenu z diety.