Naturalne barwniki do jajek (fot. pixabay)

Naturalne barwniki do jajek to doskonała alternatywa dla tych chemicznych, które możemy dostać w sklepach. Są nie tylko tańsze, ale także przede wszystkim zdrowsze. W barwnikach chemicznych często mogą występować substancje, które mogą podrażniać skórę lub powodować uczulenie. Są jednak domowe, sprawdzone sposoby na farbowanie jajek naturalnymi barwnikami. Wystarczy zajrzeć do swojej kuchni!

Jakie kolory uzyskamy stosując naturalne barwniki do jajek?

Zarówno dla najmłodszych, jak i nieco starszych naturalne barwniki do jajek wielkanocnych mogą być dużym odkryciem. Barwnik z cebuli do jajek to najbardziej znany naturalny sposób na uzyskanie pisanek w brązowym kolorze. Zastanawiacie się, jakie inne kolory możecie uzyskać z produktów, które znajdziecie w kuchni?

  • żółty – kurkuma, curry
  • różowy – burak
  • niebieski – czerwona kapusta
  • zielony – szpinak
  • brązowy – zewnętrzne liście cebuli, herbata
  • fioletowy – jagody
  • złoty – łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)
  • pomarańczowy – sok z marchwi, dynia

Kolorowanie jajek za pomocą naturalnych barwników to świetna okazja, by zaangażować dzieci w przygotowywanie wielkanocnych ozdób oraz plastyczne eksperymenty.  Naturalne barwniki do jajek w zielonym kolorze możecie uzyskać także łącząc wywar z czerwonej kapusty i kurkumy (niebieski + żółty), a to tylko jedna z opcji. Zachęcajcie maluchy do zabawy kolorami!

Sposób barwienia jajek naturalnymi barwnikami

Barwniki naturalne nie wymagają bardzo dużego zaangażowania z naszej strony, jednak część rzeczy trzeba odpowiednio przygotować. Warto zacząć od samego barwnika:

  • Barwnik do jajek pokrój lub zetrzyj na tarce (w zależności od wybranego warzywa) po czym wrzuć go do garnka i zalej wodą na całą noc lub 24 godziny, jeśli masz taką możliwość
  • Przyprawy i herbata nie wymagają wcześniejszego moczenia, ale warto zalać je wrzątkiem na około 10-15 minut – im dłużej, tym efekt będzie intensywniejszy
  • Kiedy barwik osiągnie już intensywną barwę, zagotuj go i dodaj po 3 łyżki octu i soli – gotuj przez około 20 min i odcedź
  • Zanurz jajko w wywarze – jeśli chcesz by kolor był bardzo intensywny potrzymaj jajko dłużej w wywarze. Warto sprawdzać co kilka minut.
  • Jajko wyjmujemy z barwnika metalową łyżką, osuszamy papierowym ręcznikiem i czekamy aż wyschnie. Aby nadać mu blasku można przetrzeć pisankę szmatką zamoczoną w tłuszczu (np. oleju).

Warto zauważyć, że ostateczny kolor pisanki będzie także zależał od koloru skorupki jajka.

Uwaga! Zawsze barwimy jajka, które wcześniej były ugotowane na twardo!

PISANKI WE WZORY

Naturalne barwniki do jajek możemy wykorzystać do tworzenia efektownych wzorzystych pisanek, np. pocierając ufarbowaną pisankę pastą curry. Możemy także oskrobać nieco barwnika i zanurzyć jajko w innym kolorze, dzięki czemu może wyjść bardzo efektowny wzór. Marmurkowe pisanki to ciekawa alternatywa na farbowanie jajek naturalnymi barwnikami.  Wystarczy ugotowane jajko nieco obtłuc, tak by nie popękało całkowicie, ale by powstały na skorupce żyłki. Takie jajko zanurzamy w barwniku i otrzymujemy piękną, wzorzystą pisankę.

Wykorzystując naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc można osiągnąć na prawdę wspaniały efekt, a nie wymagają one specjalnych umiejętności czy zakupów – większość produktów często mamy już w domu.

Zobacz także: Wszystko o Tłustym czwartku >>>