przechowywanie mleka matki

Przechowywanie mleka matki bywa konieczne, gdy musisz na dłużej rozstać się z niemowlęciem. Jak prawidłowo przechowywać pokarm w lodówce lub zamrażalce?

Przechowywanie mleka matki

Przechowywanie mleka matki wymaga niewielkich przygotowań. Po pierwsze, co oczywiste, musisz zaopatrzyć się w laktator oraz woreczki lub pojemniczki do przechowywania pokarmu. Pierwsze z nich są jednorazowe, drugich możesz użyć wielokrotnie. Jeśli niemowlę ma mniej niż 6 miesięcy pamiętaj, by przed każdym użyciem wyparzyć zarówno laktator, jak i pojemniki.

Pojemniki i woreczki do przechowywania pokarmu >>>>

3 zasady dotyczące odciągania pokarmu i przechowywania go

  • Mycie rąk to podstawa
  • Niby wszyscy o tym wiedzą, ale warto przypomnieć: przed każdym odciąganiem pokarmu umyj ręce. Staraj się też nie dotykać wewnętrznych części uprzednio wyparzonego laktatora. Umyj go od razu po zakończeniu odciągania pokarmu. Zaschnięte w zakamarkach urządzenia mleko trudno będzie doczyścić.

  • Przechowywanie mleka kobiecego
  • Jak już wspomnieliśmy, kobiece mleko powinnaś przechowywać w specjalnych pojemniczkach. Podziel je tak, by każda porcja starczała na jedno karmienie. Rozmrożonego pokarmu nie powinnaś używać drugi raz.

  • Nie mieszaj odciągniętego mleka
  • Kobiece mleko z każdej sesji odciągania przechowuj w oddzielnych pojemniczkach. Opisuj je datą i godziną.

    Jak długo może trwać przechowywanie mleka kobiecego?

    Czas przechowywania mleka matki zależy od temperatury, w jakiej to robisz. W przypadku dzieci urodzonych o czasie (pomiędzy 38 a 42 tygodniem ciąży) pokarm można przechowywać:

  • w temperaturze pokojowej: 8-12 godzin
  • w w lodówce: 4 dni
  • w zamrażalniku wewnątrz lodówki: 2 tygodnie
  • zamrażalka umieszczona przy lodówce: 3 miesiące
  • mrożenie w temperaturze -20°C: 6-12 miesięcy
  • Trochę inaczej wygląda to w przypadku wcześniaków: w temperaturze pokojowej można pozostawić mleko na 2-4 godzin, a w lodówce na 2 dni. Szczegółowo ilustruje to tabela:

    Przechowywanie pokarmu

    źródło „Pierwsze 2 lata życia dziecka. Przewodnik dla rodziców”

    Rozmrażanie i podgrzewanie mleka matki

    Zamrożonego mleka matki nie wolno gotować ani podgrzewać w mikrofalówce. Pojemnik z zamrożonym pokarmem włóż do ciepłej wody i zaczekaj. Następnie podgrzej go w kąpieli wodnej do temperatury zbliżonej do 30°C. Po rozmrożeniu mleko możesz przechowywać w temperaturze pokojowej od 4 godzin (dla dzieci donoszonych) do 2 godzin (w przypadku wcześniaków). Można go także wstawić do lodówki na 24 godziny. Po karmieniu niewykorzystane mleko wylej. Nie zamrażaj go ani nie podawaj ponownie.

    Podgrzewacze do mleka dla niemowląt >>>>