Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść przyszłe mamy?

Rabarbar: właściwości

Rabarbar większości z nas kojarzy się jako owoc. Zapewne wynika to z tego, że często jest używany jako podstawa do letnich kompotów, dodatek do owocowych ciast i babeczek, a także do produkcji dżemów i konfitur. Tymczasem rabarbar jest warzywem. Zaliczany jest do rodziny rdestowatych. Nazywany bywa również rzewieniem. Do naszej części Europy roślina ta przywędrowała z dalekiej Azji i choć obecnie jest już nieco w Polsce zapomniana, to jeszcze kilkadziesiąt lat temu robiła furorę na naszych stołach.

Rabarbar jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jego obecność w diecie pomaga przezwyciężać uporczywe zaparcia. Pomaga także przy wzdęciach. Roślina ta pobudza również proces produkowania żółci, co bezpośrednio poprawia znacząco procesy trawienne. Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, C i E. Zawiera także w sobie sporą ilość kwasu foliowego.

Rabarbar w ciąży

Niestety, pomimo wielu zalet, rabarbar nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, które w czasie oczekiwania na maluszka powinny się wystrzegać tego warzywa w swojej diecie. Rabarbar zawiera w sobie bowiem pokaźne ilości kwasu szczawiowego. Utrudnia on przyswajanie wapnia, a ponadto wiąże go i pomaga usuwać z organizmu. Niedobór wapnia jest stanem wysoce niepożądanym w czasie ciąży.

W tym okresie zapotrzebowanie na wapń gwałtownie wzrasta. To właśnie on jest głównym budulcem kości rozwijającego się dziecka, a także zawiązków jego przyszłych ząbków. Jest również bardzo ważny dla prawidłowej budowy mięśni – w tym również serca. Ma kluczowy wpływ na poprawne działanie układu nerwowego. Niedobory wapnia mogą negatywnie wpłynąć na rozwijające się dziecko, dlatego też przyszłe mamy, a także kobiety karmiące, powinny całkowicie zrezygnować w rabarbaru w swojej diecie.

Rabarbar a karmienie piersią

Czy kobieta w ciąży może pić kompot z rabarbaru? A co z ciastem z rabarbarem?
Dziecko karmione piersią, którego mama spożywa rabarbar może być niespokojne i mieć problemy ze spokojnym snem. Rabarbar jest owocem z grupy tych, które działają drażniącą na układ pokarmowy maluszka. Podczas karmienia piersią lepiej jest zrezygnować lub ograniczyć spożywanie rabarbaru, zwłaszcza w surowej postaci. Jeżeli nawet po niewielkiej ilości rabarbaru spożytego pod postacią kompotu lub dodatku do ciasta Wasze niemowlę zaczyna być bardziej poddenerwowane, to należy bezwzględnie wycofać go z diety.