Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść przyszłe mamy?
Rabarbar: właściwości
Rabarbar większości z nas kojarzy się jako owoc. Zapewne wynika to z tego, że często jest używany jako podstawa do letnich kompotów, dodatek do owocowych ciast i babeczek, a także do produkcji dżemów i konfitur. Tymczasem rabarbar jest warzywem. Zaliczany jest do rodziny rdestowatych. Nazywany bywa również rzewieniem. Do naszej części Europy roślina ta przywędrowała z dalekiej Azji i choć obecnie jest już nieco w Polsce zapomniana, to jeszcze kilkadziesiąt lat temu robiła furorę na naszych stołach.
Rabarbar jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jego obecność w diecie pomaga przezwyciężać uporczywe zaparcia. Pomaga także przy wzdęciach. Roślina ta pobudza również proces produkowania żółci, co bezpośrednio poprawia znacząco procesy trawienne. Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, C i E. Zawiera także w sobie sporą ilość kwasu foliowego.
Rabarbar w ciąży
Niestety, pomimo wielu zalet, rabarbar nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, które w czasie oczekiwania na maluszka powinny się wystrzegać tego warzywa w swojej diecie. Rabarbar zawiera w sobie bowiem pokaźne ilości kwasu szczawiowego. Utrudnia on przyswajanie wapnia, a ponadto wiąże go i pomaga usuwać z organizmu. Niedobór wapnia jest stanem wysoce niepożądanym w czasie ciąży.
W tym okresie zapotrzebowanie na wapń gwałtownie wzrasta. To właśnie on jest głównym budulcem kości rozwijającego się dziecka, a także zawiązków jego przyszłych ząbków. Jest również bardzo ważny dla prawidłowej budowy mięśni – w tym również serca. Ma kluczowy wpływ na poprawne działanie układu nerwowego. Niedobory wapnia mogą negatywnie wpłynąć na rozwijające się dziecko, dlatego też przyszłe mamy, a także kobiety karmiące, powinny całkowicie zrezygnować w rabarbaru w swojej diecie.
Rabarbar a karmienie piersią
Czy kobieta w ciąży może pić kompot z rabarbaru? A co z ciastem z rabarbarem?
Dziecko karmione piersią, którego mama spożywa rabarbar może być niespokojne i mieć problemy ze spokojnym snem. Rabarbar jest owocem z grupy tych, które działają drażniącą na układ pokarmowy maluszka. Podczas karmienia piersią lepiej jest zrezygnować lub ograniczyć spożywanie rabarbaru, zwłaszcza w surowej postaci. Jeżeli nawet po niewielkiej ilości rabarbaru spożytego pod postacią kompotu lub dodatku do ciasta Wasze niemowlę zaczyna być bardziej poddenerwowane, to należy bezwzględnie wycofać go z diety.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak wspomóc maluchy w nauce języka obcego? Odkryj najciekawsze zabawki językowe na Dzień Dziecka
Zakończenie roku szkolnego 2024. Wakacje w tym roku wyjątkowo wcześnie. Uczniowie zadowoleni z terminu
Zasiłek rodzinny – waloryzacja 2024. O ile świadczenie może wzrosnąć? Zbliża się ustawowy termin
Prezent dla nauczyciela na koniec roku. Te pomysły to strzał w dziesiątkę!
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla pięciolatki. 9 rozwijających i kreatywnych propozycji
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Makrela wędzona w ciąży i podczas karmienia piersią
Makrela wędzona to jedna z ulubionych ryb Polaków. Świadczy o tym ogromny popyt na nią. Jesteśmy w światowej czołówce krajów, w których sprzedaje się największe ilości tej ryby w formie...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią
Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią
Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Banany w ciąży i podczas karmienia piersią
Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...
Czytaj dalej →Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią
Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →