bita śmietana do tortu

właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‘śmietan – fix’…
bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
pomóżcie…
a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

11 odpowiedzi na pytanie: bita śmietana do tortu

  1. Zamieszczone przez moni2003
    właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‘śmietan – fix’…
    bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
    pomóżcie…
    a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

    pozostaje żelatyna, ale wtedy masa jest inna taka sztywniejsza. Moja mama też nie ufa smietanfixom.

    Często robimy masę na tort czy biszkopt z tego przepisu
    Tort Hawajski
    pychotka!

    Potrzebne:
    puszka ananasu
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 cytryny
    żelatyna
    cierpliwość i pewne zdolności manualne

    1. Przygotować biszkopt z 4-5 jajek
    2. Żelatynę rozpuścić w soku ananasowym (proporcje na opakowaniu z żelatyną), dodać sok z dwóch cytryn, 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Roztwór ogrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny i cukru ciągle mieszając. Uwaga: nie może się zagotować. Ostudzić do temperatury pokojowej.
    3. Wokół biszkoptu ułożyć połówki krążków ananasa, dodatkowo aby się trzymało otoczyć papierem śniadaniowym, spiąć aby utworzyć krąg i ponacinać lekko w kilku miejscach.
    4. Ubić śmietanę stopniowo dodając żelatynę
    5. Pozostały ananas można drobno pokroić i wrzucić do śmietany (można dodac też brzoskwinie z puszki) a sama masa cytrynowa bez owoców też jest świetna.
    6. Masę wyłożyć na biszkopt
    7. Górę udekorować różnego rodzaju owocami wg. uznania
    8. Można zalać cienką warstwą galaretki.
    9. Po zastygnięciu zdjąć papierową otoczkę podtrzymującą
    10. Krojąc nie przekrawamy ananasa, to znaczy na każdy kawałek tortu przypada jedno półkole z ananasa.

    • smietan fix mozesz zastapic zelatyna ale ona troche moim zdaniem zmienia smak

      ostatnio robilam taki tort z bita smietana i dodawlam do niej biala czekolade rozpuszczona w minimalnej ilosci mleka
      wyszlo boskie i sztywne

      • Zamieszczone przez dorotka1
        ostatnio robilam taki tort z bita smietana i dodawlam do niej biala czekolade rozpuszczona w minimalnej ilosci mleka
        wyszlo boskie i sztywne

        tzn. zmieszałaś tą czekoladę z bitą śmietaną?

        • tak ubilam smietane sama ze soba 😀 a nastepnie wlewalam po troszku przestudzona rozpuszczona biala czekolade (rozpuszczalm w niewielkiej ilosci mleka) i razem sie ubilo na swietna sztywna mase

          • no ciekawe ciekawe, może to pomysł dla mnie, bo właśnie w przyszłym tyg. będe robić torcik 🙂

            • Zamieszczone przez moni2003
              właśnie się zastanawiam czy można czymś zastąpić ten nieszczęsny ‘śmietan – fix’…
              bo chcę zrobić torcik urodzinowy i w wiekszości przepisów jest właśnie jakiś ulepszacz
              pomóżcie…
              a może robię zamieszanie zupełnie nie potrzebnie

              a do czego chcesz tą śmietanę? jako masę do przełożenia czy do dekroacji?
              można kupić śmietankę tortową i ubić, ewentualnie jest Rama do ubijania – tez niezła do ciasta, a używałam też masy tortowej oetkera, są w różnych smakach- dla leniwców :D, ale całkiem niezłe

              • Zamieszczone przez miamia
                a do czego chcesz tą śmietanę? jako masę do przełożenia czy do dekroacji?
                można kupić śmietankę tortową i ubić, ewentualnie jest Rama do ubijania – tez niezła do ciasta, a używałam też masy tortowej oetkera, są w różnych smakach- dla leniwców :D, ale całkiem niezłe

                i do przełożenia jako jedna warstwę i do dekoracji
                a jak ubijasz tą śmietankę tortową to n ic nie dodajesz – żadnego ‘utwardzacza’??

                • Zamieszczone przez moni2003
                  i do przełożenia jako jedna warstwę i do dekoracji
                  a jak ubijasz tą śmietankę tortową to nic nie dodajesz – żadnego ‘utwardzacza’??

                  nic nie dodaje i ładnie się ubija i wcale wodą nie podcieka potem, cukru do smaku można dodać
                  robię też masę z kaszy manny do przekładania, do tortu np orzechowego -rewelka, ale do biszkoptu zwykłego tez sie nadaje, można i z kakao pomieszać

                  • Zamieszczone przez miamia
                    nic nie dodaje i ładnie się ubija i wcale wodą nie podcieka potem, cukru do smaku można dodać
                    robię też masę z kaszy manny do przekładania, do tortu np orzechowego -rewelka, ale do biszkoptu zwykłego tez sie nadaje, można i z kakao pomieszać

                    dzięki za info… właśnie sie bałam że mi będzie tort potem pływał…

                    • Jak weźmiesz śmietanę 36% to wystarczy tylko śmietanę ubić. Nic się z nią nie stanie. Ani nie spłynie ani nic 😉 Ja czasem dodaję pokruszone bezy do tej ubitej śmietany. Pycha do tortu 🙂

                      • Zamieszczone przez JoannaR
                        Jak weźmiesz śmietanę 36% to wystarczy tylko śmietanę ubić. Nic się z nią nie stanie. Ani nie spłynie ani nic 😉 Ja czasem dodaję pokruszone bezy do tej ubitej śmietany. Pycha do tortu 🙂

                        dzięki:)

                        Znasz odpowiedź na pytanie: bita śmietana do tortu

                        Dodaj komentarz

                        Angina u dwulatka

                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                        Czytaj dalej →

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general