Ciasto:
3szkl. mąki
4 zółtka
1 masło roślinne
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie produkty na stolnicę, lub do dużej michy i zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcje i upiec dwa placki (temp 180st), wykładam na papierze do pieczenia, żeby je potem było łatwo zdjąć, najlepiej na takiej blasze, która nie ma brzegu z jednego końca
Krem:
2szkl mleka
1/2szkl cukru
cukier waniliowy (+ewentualnie laska wanilii)
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemnaczanej
1 masło roślinne !
Ugotować budyń: 1 szkl mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ew,. laską wanilii, jak sie zagotuje dodać wcześniej wymieszaną z resztą mleka jedną i drugą mąkę -zagotować, aż się zrobibudyniowate
Wystudzony budyń połączyć z masłem roślinnym i przełożyć placki.
Polewa:
1puszka gotowego kajmaku (ugotowanego mleka słodzonego skondensowanego)
płatki migdałowe lub orzechy włoskie posiekane
Puszkę z gotowym kajmakiem dobrze jest podgrzać, żeby go trochę upłynnić, ewentualnie wymieszać mikserem, wylać na ciasto, posypać płatkami, musi postać parę godziń, żeby sie przegryzło
Jest pyyyyszne!
6 odpowiedzi na pytanie: Ciasto "KRÓWKA"
Brzmi pychotkowo, ale chyba duzo roboty przy tym, co??
mniammm….
chyba kiedyś zrobię…
nie dużo – ciasto zagniatsz błyskiem, kiedy się blaty pieką gotujesz budyń – też moment, smarowanie to chwila, a potem niestety równie błyskawicznie znika
Robię podobne i potwierdzam, że pycha. 🙂
Super smakuje i w takiej ostatnio robię wesji to z orzeszkami ziemnymi czasem robię też na tych orzeszkach esy floresy z czekolady.
Mniam.
Mój mąż twierdzi, że to jego ulubione ciasto, z tym że on tych ulubionych ma kilka i ciągle jakieś przybywa, a nigdy nie ubywa, hihiihihih.
robię podobne, u mnie pod nazwą toffi, wydaje mi się łatwiejsze
CIASTO:
50dag mąki
1/2 szkl. cukru pudru
15dag miodu
1/2kostki margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy
zagnieść, podzielić na dwie części, upiec dwa placki, po ok 15 min
przełożyć bitą śmietaną (ubić np dwie kremówki lub śmietankę tortową, dodać rozpuszczoną żelatynę – łyżkę)
na wierzch wyłożyć kajmak, można posypać orzechami włoskimi
ja z miodem też robię, ale to ma zupełnie inny smak
Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto "KRÓWKA"