CIASTO MALINOWE – pycha

to ciasto to hit sezonu malinowego. zawsze robi je moja tesciowa ale teraz pokusiłam sie i ja. jest bardzo proste i tak dobre ze znika w kazdej ilosci

potrzeba – na dużą blache

biszkopt – 6 jajej, pół szklaniki cukry, 6 łyzek mąki, 1,5 łyzeczki cukru do pieczenia. aromat
białka ubiłam z cukrem na parze, domiksowalam zółtka i make i proszek. piec w 170 st az sie upiecze 🙂

wkład dwie galaretki rozpuścic w 0.5 litra wody. wsadzić do lodówki i poczekać az zacznie byc gęsta

ubic 0.5 l smietany. bez cukru. ja teraz ubiłam 2×325 i tez sie zcieło.

Bitą smietane miksujemy razem z galaretkami. powstaje rózowa masa. Wrzucamy do tego maliny (ok 1,5 pojemnika)

biszkopt przekrajamy na pół, wlewamy mase, przykrywamy drugą połową. mozna posypac cukrem pudrem….

na 30 min do lodówki.

Mozna robic z mrozonych malin ale wtedy masa bardzo szybko tęzeje. nie trzeba czekać az galaretka sie zsiądzie. mozna zmieszacz taką lekko ostudzona. wtedy te owoce mrozone i szybko trzeba na ciasto i wyrównać.

zrobie na zlot…. jak będziecie grzeczne.

12 odpowiedzi na pytanie: CIASTO MALINOWE – pycha

  1. czyli coś jak truskawkowa pychotka beamamy, tyle, że z malinami:)

    • Zawsze zostawiam czesc masy do wysmarowania na wierzchu, ukladam całe owoce i zalewam na wierzchu jeszcze jedną galaretką 🙂 Robimy wersje z roznymi owocami (ale najlepsze są wersje z z porzeczkami, truskawkami lub malinami). To ulubione ciasto letnie u mnie w domu. Acha, biszkopt zawsze nasączam tak jak na tort (herbatą z cytryną i cukrem).
      Biszkopt ubijam normalnie – nie na parze (lenistwo).

      • Usia, spróbuj nasączyć woda z cukrem i cytryna – też dobre, a nie barwi ciasta. Jak dodaję owoce z puszki, to nasączam sokiem.

        • Zamieszczone przez kiara
          Usia, spróbuj nasączyć woda z cukrem i cytryna – też dobre, a nie barwi ciasta. Jak dodaję owoce z puszki, to nasączam sokiem.

          ale mi nei barwi ciasta
          probowalam i tej opcji – nie pasuje mi
          mam 2 wersje ponczu zaleznieod tego czy biszkopt jasny czy ciemny i inna nie przejdzie 😉 tak samo jak jedynie sluszny aromat do ciast

          • 🙂
            Jaki to aromat?

            • Zamieszczone przez aborka
              to ciasto to hit sezonu malinowego. zawsze robi je moja tesciowa ale teraz pokusiłam sie i ja. jest bardzo proste i tak dobre ze znika w kazdej ilosci

              potrzeba – na dużą blache

              biszkopt – 6 jajej, pół szklaniki cukry, 6 łyzek mąki, 1,5 łyzeczki cukru do pieczenia. aromat
              białka ubiłam z cukrem na parze, domiksowalam zółtka i make i proszek. piec w 170 st az sie upiecze 🙂

              wkład dwie galaretki rozpuścic w 0.5 litra wody. wsadzić do lodówki i poczekać az zacznie byc gęsta

              ubic 0.5 l smietany. bez cukru. ja teraz ubiłam 2×325 i tez sie zcieło.

              Bitą smietane miksujemy razem z galaretkami. powstaje rózowa masa. Wrzucamy do tego maliny (ok 1,5 pojemnika)

              biszkopt przekrajamy na pół, wlewamy mase, przykrywamy drugą połową. mozna posypac cukrem pudrem….

              na 30 min do lodówki.

              Mozna robic z mrozonych malin ale wtedy masa bardzo szybko tęzeje. nie trzeba czekać az galaretka sie zsiądzie. mozna zmieszacz taką lekko ostudzona. wtedy te owoce mrozone i szybko trzeba na ciasto i wyrównać.

              zrobie na zlot…. jak będziecie grzeczne.

              czy z tą masą zaczekać aż stężeje czy taką płynną wylać na ciasto?

              • Zamieszczone przez evikaj
                czy z tą masą zaczekać aż stężeje czy taką płynną wylać na ciasto?

                wylac. ona szybko tęzeje. ja nie nasączam bo duzo jest masy do ciasta i jest wilgoć od malin. I nie robimy wierzchniej warsstwy :). tak szybciej 🙂

                • Aborko, nie musisz ubijać kremówki – wystarczy, że wlejesz ją do zmiksowanej tężejącej galaretki i chwilkę pomiksujesz:)

                  • Zamieszczone przez aborka
                    wylac. ona szybko tęzeje. ja nie nasączam bo duzo jest masy do ciasta i jest wilgoć od malin. I nie robimy wierzchniej warsstwy :). tak szybciej 🙂

                    dla mnie i tak jest za suchy – nawet pomimo duzej ilosci owocow w masie
                    najchetniej nasączalabym rowniez zwykly biszkopt z jablkami 😉

                    Kiara, rumowy (od kilku lat Delecta, bo Oetker cos w swoim aromacie rumowym zmienil i juz cos mi w nim nie pasi ). Do ciast uzywam tylko tego.

                    • Zamieszczone przez kiara
                      Aborko, nie musisz ubijać kremówki – wystarczy, że wlejesz ją do zmiksowanej tężejącej galaretki i chwilkę pomiksujesz:)

                      a czy tak nie jest bardziej puszyste? Bo to wychodzi taka pianka.

                      • Zamieszczone przez aborka
                        a czy tak nie jest bardziej puszyste? Bo to wychodzi taka pianka.

                        Wydaje mi się, ze wychodzi identyczne – moja teściowa robiła Twoją metodą. Ja wlejesz śmietankę do galaretki (1 galaretka na 200ml.wody, i 200 ml kremówki) tez wyjdzie pianka.

                        • stosuje ten sam przepis tylko ze w wersji z truskawkami

                          Znasz odpowiedź na pytanie: CIASTO MALINOWE – pycha

                          Dodaj komentarz

                          Angina u dwulatka

                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                          Czytaj dalej →

                          Mozarella w ciąży

                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                          Czytaj dalej →

                          Ile kosztuje żłobek?

                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                          Czytaj dalej →

                          Dziewczyny po cc – dreny

                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                          Czytaj dalej →

                          Meskie imie miedzynarodowe.

                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                          Czytaj dalej →

                          Wielotorbielowatość nerek

                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                          Czytaj dalej →

                          Ruchome kolano

                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                          Czytaj dalej →
                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo
                          Enable registration in settings - general