to ciasto to hit sezonu malinowego. zawsze robi je moja tesciowa ale teraz pokusiłam sie i ja. jest bardzo proste i tak dobre ze znika w kazdej ilosci
potrzeba – na dużą blache
biszkopt – 6 jajej, pół szklaniki cukry, 6 łyzek mąki, 1,5 łyzeczki cukru do pieczenia. aromat
białka ubiłam z cukrem na parze, domiksowalam zółtka i make i proszek. piec w 170 st az sie upiecze 🙂
wkład dwie galaretki rozpuścic w 0.5 litra wody. wsadzić do lodówki i poczekać az zacznie byc gęsta
ubic 0.5 l smietany. bez cukru. ja teraz ubiłam 2×325 i tez sie zcieło.
Bitą smietane miksujemy razem z galaretkami. powstaje rózowa masa. Wrzucamy do tego maliny (ok 1,5 pojemnika)
biszkopt przekrajamy na pół, wlewamy mase, przykrywamy drugą połową. mozna posypac cukrem pudrem….
na 30 min do lodówki.
Mozna robic z mrozonych malin ale wtedy masa bardzo szybko tęzeje. nie trzeba czekać az galaretka sie zsiądzie. mozna zmieszacz taką lekko ostudzona. wtedy te owoce mrozone i szybko trzeba na ciasto i wyrównać.
zrobie na zlot…. jak będziecie grzeczne.
12 odpowiedzi na pytanie: CIASTO MALINOWE – pycha
czyli coś jak truskawkowa pychotka beamamy, tyle, że z malinami:)
Zawsze zostawiam czesc masy do wysmarowania na wierzchu, ukladam całe owoce i zalewam na wierzchu jeszcze jedną galaretką 🙂 Robimy wersje z roznymi owocami (ale najlepsze są wersje z z porzeczkami, truskawkami lub malinami). To ulubione ciasto letnie u mnie w domu. Acha, biszkopt zawsze nasączam tak jak na tort (herbatą z cytryną i cukrem).
Biszkopt ubijam normalnie – nie na parze (lenistwo).
Usia, spróbuj nasączyć woda z cukrem i cytryna – też dobre, a nie barwi ciasta. Jak dodaję owoce z puszki, to nasączam sokiem.
ale mi nei barwi ciasta
probowalam i tej opcji – nie pasuje mi
mam 2 wersje ponczu zaleznieod tego czy biszkopt jasny czy ciemny i inna nie przejdzie 😉 tak samo jak jedynie sluszny aromat do ciast
🙂
Jaki to aromat?
czy z tą masą zaczekać aż stężeje czy taką płynną wylać na ciasto?
wylac. ona szybko tęzeje. ja nie nasączam bo duzo jest masy do ciasta i jest wilgoć od malin. I nie robimy wierzchniej warsstwy :). tak szybciej 🙂
Aborko, nie musisz ubijać kremówki – wystarczy, że wlejesz ją do zmiksowanej tężejącej galaretki i chwilkę pomiksujesz:)
dla mnie i tak jest za suchy – nawet pomimo duzej ilosci owocow w masie
najchetniej nasączalabym rowniez zwykly biszkopt z jablkami 😉
Kiara, rumowy (od kilku lat Delecta, bo Oetker cos w swoim aromacie rumowym zmienil i juz cos mi w nim nie pasi ). Do ciast uzywam tylko tego.
a czy tak nie jest bardziej puszyste? Bo to wychodzi taka pianka.
Wydaje mi się, ze wychodzi identyczne – moja teściowa robiła Twoją metodą. Ja wlejesz śmietankę do galaretki (1 galaretka na 200ml.wody, i 200 ml kremówki) tez wyjdzie pianka.
stosuje ten sam przepis tylko ze w wersji z truskawkami
Znasz odpowiedź na pytanie: CIASTO MALINOWE – pycha