wczoraj pierwszy raz sama zrobiłam pierogi… wcześniej lepienie pierogów mnie nie pociągało 😉
no i znalazłam mnóstwo przepisów w sieci, koleżanki, teściowa, mama – każda inaczej robi, jedna z jajkiem, druga bez, jedna z masłem, mlekiem, inna z wodą tylko
sama postanowiłam wypróbować chyba najprostszy przepis na ciasto pierogowe – mąką, gorąca woda, sól, trochę masła, ciasto wyszło niezłe, ale to jeszcze nie TO
teściowa mówi, że najlepszy przepis na ciasto to 1kg mąki wrocławskiej lub luksusowej, kostka masła, ciepłe mleko i że pierogi są przepyszne… może wypróbuję….
A jak wy robicie,?
14 odpowiedzi na pytanie: ciasto na pierogi – jak robicie?
mąka (jaką mam) i woda bardzo ciepła.
Zadnych jajek, masła, oleju czy innych nie dodaję.
Swoje pierogi uwielbiam i rodzina też nie zgłasza reklamacji 😀
Ja robię z mąki, wrzątku i odrobiny soli 🙂
3 szklanki mąki (pszenna 950 + 3-4 łyżki pszennej 2500 jesli są to pierogi z nadzieniem nie słodkim i nie serowym, jeśli ze słodkim nadzieniem, nie daję pszennej 2500 )
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Mamroć Ty znowu z tymi niedostepnymi mąkami 😉 a jajko nie “utwardza” ciasta?
ja dodałam do tego łyżkę masła, tyle różnicy, dzięki wrzątkowi ładnie się wyrobiło 🙂 Asik czy od tej pory robisz często sama pierogi i z jakim nadzieniem 🙂
Oj tam oj tam, poszukaj młyna w okolicy na pewno masz. Gwarantuje.
I jedz kup tanią, dobrą mąkę zamiast szukac po jakis sklepach ze zdrowa zywnoscia, ktora bierze te make pewnie z tego samego młyn i dorzuca sobie jeszcze spory % na cenie.
Co do ciasta – nigdy nie robilam bez jajka, wiec w sumie nie mam porównania.
Ciasto z tego przepisu (zreszta w necie kiedys znalazłam) jak dla mnie wychodzi OK.
Przynajmniej moja rodzina nie narzeka ze im nie smakuje 🙂
edit – nie mam w domu zwykłej mąki…wlasnie zaraz jak odprowadze mlodszego do szkoly ide specjalnie do Biedrony po make jakas 550 zwykla bo dzis wyrabiam ciasto na pierniczki i porzebuje “zwyklej” mąki 🙂
Najczęściej robię z kapustą i grzybami,
czasami z serem, raz z jabłkami.
Muszę popatrzeć jakie nadzienia dziewczyny proponowały w tamtym wątku,
może brokuły z fetą bym zrobiła
Właśnie zrobiłam, z mięsem 🙂
Jajko na bank utwardza ciasto, ale to kwestia gustu, ja lubię miękkie i elastyczne, daję tylko mąkę, wodę ciepłą, ale nie wrzącą, bo zaparza mąkę, i odrobinę oleju,
Ja robię z 3 szklanek mąki,3/4 szkl gorącej wody,1,4 szkl zimnej wody i 1 jajka.
Wychodzi około 60 pierogów wycinanych szklanką.
Beamama jak robisz farsz do mięsnych? Mój Adrian uwielbia z mięsem ale farsz mi wyszedł taki rozlazły,nie trzymał się kupy
Mięso – najczęściej z rosołu, czyli mix – trochę indyka, kurczaka i wołowego – mielę, duszę na oleju drobniutko pokrojoną cebulkę, wrzucam mięsko, przyprawiam, czasem dodaję, jak mam w lodówce, pieczarki uduszone.
Farsz jest “mokry”, ale jak masz problemy ze zlepianiem, bo Ci się rozsypuje, dodaj surowe żółtko 🙂
Ja pierogi robię bardzo często, z zamknietymi oczami 😉
Teraz również z mąki bezglutenowej dla synka, ale tu już nie da się zrobić cieniutkiego ciasta, niestety 😉
Beamama dzieki,ja też robię często tylko przeważnie z serem
Ja mąki daję “na oko”, pół na pół zwykła pszenna i z pełnego przemiału, do tego jajko i bardzo ciepła woda. Ciasto musi być zwarte. Wychodzi świetnie, moje panny jedzą samo, bez farszu 🙂
ostatnio absolutnie najlepsze ciasto wychodzi mi przy użyciu:
mąki, ciepłej wody, łyżki roztopionego masła
chyba zrobię ruskie na piątek
zawsze robie z tej strony 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto na pierogi – jak robicie?