ciasto na pierogi – jak robicie?

wczoraj pierwszy raz sama zrobiłam pierogi… wcześniej lepienie pierogów mnie nie pociągało 😉
no i znalazłam mnóstwo przepisów w sieci, koleżanki, teściowa, mama – każda inaczej robi, jedna z jajkiem, druga bez, jedna z masłem, mlekiem, inna z wodą tylko
sama postanowiłam wypróbować chyba najprostszy przepis na ciasto pierogowe – mąką, gorąca woda, sól, trochę masła, ciasto wyszło niezłe, ale to jeszcze nie TO
teściowa mówi, że najlepszy przepis na ciasto to 1kg mąki wrocławskiej lub luksusowej, kostka masła, ciepłe mleko i że pierogi są przepyszne… może wypróbuję….
A jak wy robicie,?

14 odpowiedzi na pytanie: ciasto na pierogi – jak robicie?

  1. mąka (jaką mam) i woda bardzo ciepła.
    Zadnych jajek, masła, oleju czy innych nie dodaję.
    Swoje pierogi uwielbiam i rodzina też nie zgłasza reklamacji 😀

    • Ja robię z mąki, wrzątku i odrobiny soli 🙂

      • 3 szklanki mąki (pszenna 950 + 3-4 łyżki pszennej 2500 jesli są to pierogi z nadzieniem nie słodkim i nie serowym, jeśli ze słodkim nadzieniem, nie daję pszennej 2500 )
        1 szklanka gorącej wody
        1 jajko
        3/4 łyżeczki soli
        1 łyżeczka oleju

        • Zamieszczone przez Mamroć
          3 szklanki mąki (pszenna 950 + 3-4 łyżki pszennej 2500 jesli są to pierogi z nadzieniem nie słodkim i nie serowym, jeśli ze słodkim nadzieniem, nie daję pszennej 2500 )
          1 szklanka gorącej wody
          1 jajko
          3/4 łyżeczki soli
          1 łyżeczka oleju

          Mamroć Ty znowu z tymi niedostepnymi mąkami 😉 a jajko nie “utwardza” ciasta?

          • Zamieszczone przez Asik.

            Ja robię z mąki, wrzątku i odrobiny soli 🙂

            ja dodałam do tego łyżkę masła, tyle różnicy, dzięki wrzątkowi ładnie się wyrobiło 🙂 Asik czy od tej pory robisz często sama pierogi i z jakim nadzieniem 🙂

            • Zamieszczone przez Beasia
              Mamroć Ty znowu z tymi niedostepnymi mąkami 😉 a jajko nie “utwardza” ciasta?

              Oj tam oj tam, poszukaj młyna w okolicy na pewno masz. Gwarantuje.
              I jedz kup tanią, dobrą mąkę zamiast szukac po jakis sklepach ze zdrowa zywnoscia, ktora bierze te make pewnie z tego samego młyn i dorzuca sobie jeszcze spory % na cenie.

              Co do ciasta – nigdy nie robilam bez jajka, wiec w sumie nie mam porównania.
              Ciasto z tego przepisu (zreszta w necie kiedys znalazłam) jak dla mnie wychodzi OK.
              Przynajmniej moja rodzina nie narzeka ze im nie smakuje 🙂

              edit – nie mam w domu zwykłej mąki…wlasnie zaraz jak odprowadze mlodszego do szkoly ide specjalnie do Biedrony po make jakas 550 zwykla bo dzis wyrabiam ciasto na pierniczki i porzebuje “zwyklej” mąki 🙂

              • Zamieszczone przez Beasia
                ja dodałam do tego łyżkę masła, tyle różnicy, dzięki wrzątkowi ładnie się wyrobiło 🙂 Asik czy od tej pory robisz często sama pierogi i z jakim nadzieniem 🙂

                Najczęściej robię z kapustą i grzybami,
                czasami z serem, raz z jabłkami.
                Muszę popatrzeć jakie nadzienia dziewczyny proponowały w tamtym wątku,
                może brokuły z fetą bym zrobiła

                • Właśnie zrobiłam, z mięsem 🙂
                  Jajko na bank utwardza ciasto, ale to kwestia gustu, ja lubię miękkie i elastyczne, daję tylko mąkę, wodę ciepłą, ale nie wrzącą, bo zaparza mąkę, i odrobinę oleju,

                  • Ja robię z 3 szklanek mąki,3/4 szkl gorącej wody,1,4 szkl zimnej wody i 1 jajka.
                    Wychodzi około 60 pierogów wycinanych szklanką.

                    Beamama jak robisz farsz do mięsnych? Mój Adrian uwielbia z mięsem ale farsz mi wyszedł taki rozlazły,nie trzymał się kupy

                    • Zamieszczone przez MajaP
                      Ja robię z 3 szklanek mąki,3/4 szkl gorącej wody,1,4 szkl zimnej wody i 1 jajka.
                      Wychodzi około 60 pierogów wycinanych szklanką.

                      Beamama jak robisz farsz do mięsnych? Mój Adrian uwielbia z mięsem ale farsz mi wyszedł taki rozlazły,nie trzymał się kupy

                      Mięso – najczęściej z rosołu, czyli mix – trochę indyka, kurczaka i wołowego – mielę, duszę na oleju drobniutko pokrojoną cebulkę, wrzucam mięsko, przyprawiam, czasem dodaję, jak mam w lodówce, pieczarki uduszone.
                      Farsz jest “mokry”, ale jak masz problemy ze zlepianiem, bo Ci się rozsypuje, dodaj surowe żółtko 🙂
                      Ja pierogi robię bardzo często, z zamknietymi oczami 😉
                      Teraz również z mąki bezglutenowej dla synka, ale tu już nie da się zrobić cieniutkiego ciasta, niestety 😉

                      • Beamama dzieki,ja też robię często tylko przeważnie z serem

                        • Ja mąki daję “na oko”, pół na pół zwykła pszenna i z pełnego przemiału, do tego jajko i bardzo ciepła woda. Ciasto musi być zwarte. Wychodzi świetnie, moje panny jedzą samo, bez farszu 🙂

                          • ostatnio absolutnie najlepsze ciasto wychodzi mi przy użyciu:
                            mąki, ciepłej wody, łyżki roztopionego masła

                            chyba zrobię ruskie na piątek

                            • zawsze robie z tej strony 🙂

                              Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto na pierogi – jak robicie?

                              Dodaj komentarz

                              Angina u dwulatka

                              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                              Czytaj dalej →

                              Mozarella w ciąży

                              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                              Czytaj dalej →

                              Ile kosztuje żłobek?

                              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                              Czytaj dalej →

                              Dziewczyny po cc – dreny

                              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                              Czytaj dalej →

                              Meskie imie miedzynarodowe.

                              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                              Czytaj dalej →

                              Wielotorbielowatość nerek

                              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                              Czytaj dalej →

                              Ruchome kolano

                              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                              Czytaj dalej →
                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo
                              Enable registration in settings - general