na ciasto:
szklanka (250ml) maki
1 jajko
2 lyzki wody
2 łyzki cukru
szczypta soli
moze byc troche cukru waniliowego (troche wieksza szczypta)
pol szklanki masla
masa:
szklanka rozdrobnionych orzechow wloskich
2 jajka
szklanka cukru (to bedzie bardzo slodkie, ja daje troche mniej)
pol lyzeczki cukru waniliowego
pol lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 lyzki maki
robimy tak: najpierw spod. maslo i sypkie ugniatamy razem, zeby otrzymac cos w o strukturze platkow kukurydzianych.potem dodajemy jajko i wode, ugniatamy az sie zrobi jednolita masa, jak sie komus chce to moze ugniesc az sie zrobi kulka nie przylepiajaca sie do reki, jak sie komus nie chce to mozna pozostac na etapie masy. wkladamy to wszystko do nasmarowanej formy- ja pieke w kwadratowej nieduzej, powinno wyjsc 9 kwadratow takiego ciacha. pieczemy 15 minut w 170-180 stopniach. masa banalna, wszystko trzeba po prostu wymieszac, tylko jajka przed dodaniem wymieszac widelcem lub trzepaczka i lekko je ubic. jak sie podpiecze spod to mase wylac na ciasto i piec kolo 35- 40 minut, zalezy od piekarnika. jedno jest pewno-jesli ciacho na brzegach robi sie brazowe i twardawe to trzeba piorunem wyjac 🙂 na wierzchu powinna wyjsc skorupka cieniutka, w srodku masa powinna byc ciagutkowa.
smacznego:)
Ewa_22
Znasz odpowiedź na pytanie: