dziewczyny powiedźcie mi co źle robie…..pieke od zawsze i nigdy nie miałam takiej sytuacji żeby mi ciasto nie chciało wyjść z foremki…. A ty drugi raz z rzędu…masakra… Nie da się w ogóle wyjąc ciasta z blachy i częsc zostaje przyklejona…
smaruje blache tłuszczem,pierwszy raz nie posypałam niczym -przywarło,dzis posypałam tarta bułką -przywarło jeszcze gorzej…juz nie wiem co mam robic żeby ładne kształtne ciasto wyjąc z foremki a nie wyjadac okruszki…pomóźcie…..
chciałam zrobic ładne co-nieco na przyjscie gości i nie wiem czy bede miał co na stół postawic….
11 odpowiedzi na pytanie: ciasto przywierające do blaszki :(:(
wyloz papierem do pieczenia
Spróbuj, a jak nie to blachę wywal, bo coś tu nie tak z nią
spróbuje z papierem…. A co do blachy to od lat na niej pieke…ehhhhh…pomyslaam że moze to przez termoobieg… Ale z kolei nie pamietam czy poprzednie -udane wypieki były pieczone z tą opcja…..
dzięki,.poeksperymentuje:)
jesli smaruje blache tluszczem to posypuje maka i raczej mi nie przywiera 😉
Ja też smaruję tłuszczem a posypuję tylko mąką. NIe przywiera nigdy 🙂
Posyp blache maka 9najpierw natlusc)
a najlepiej wyloz papierem do pieczenia – ja tak robie od lat i nic nie przywiera:)
Ja posypuję bułką tartą, też jest ok.
ja wykładam papierem do pieczenia
Ja głównie na termoobiegu jadę i nie zawsze wykładam papierem, a ciasta nie przywierają, więc to chyba raczej nie termoobieg winny.
Kup nową blachę 🙂
Ja kupiłam ostatnio taką do której nic nie przywiera, co prawdy spłukałam się z 40 zeta ale jest ekstra i niczym nie smaruje ani nie posypuję
a kupiłas jakąs specjalną teflonową czy z czego???na rynku pełno takich rzeczy i chciałabym kupic cos sprawdzonego….raz wydac troche kasy i miec znow na lata:)
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto przywierające do blaszki :(:(