Ciasto:0,5kg mąki krupczatki, 0,5szkl.cukru, 4żółtka,kostka margaryny,2łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystko zagnieść, zrobic kilka kul i wlozyc do lodówki na 30min.Wyjąć ciasto i podzielić na dwie porcje.
Na posmarowanych dwóch blachach rozłożyć starkowane na grubej tarce ciasto
. Piec osobno,ok15-30min(zależy od piekarnika).
Masa ze śmietany:0,5l śmietany 30% ubić, pod koniec ubijania dać cukier waniliowy i 2śmietan-fixy.
Polewa:mleko skondensowane słodkie w puszce wkladamy do garnka z zimną wodą(przykryte 3/4puszki).Gotujemy 2,5godz. Na małym ogniu. Następnie wyjmujemy,studzimy puszkę. Podczas gotowania 3/4 puszki musi być cały czas przykryta. Jak woda się wygotuje to dolewać tak by cały czas 3/4puszki było przykryte wodą.
Na jedną cześć ciasta dajemy bitą śmietanę, przykrywamy drugą częścia ciasta i polewamy polewa z puszki. Smacznego
to Julcia (26.04.2001)
Znasz odpowiedź na pytanie: