4 jaja + szklanka cukru (ja daje brazowy, ale moze byc bialy) + cukier waniliowy – miksujemy, dorzucamy po kolei – lyzeczke sody + lyzeczke proszku do pieczenia + lyzeczke cynaonu + szklanke oleju +2,5 szklanki maki (albo 2 jak sie zmiesci )
na koniec jeszcze mieszamy z 2 szklankami dyni startej na tarce (duze oczka) mozna dorzucic garsc orzechow, rodzynek.
piec ok godziny. 180 st.
(upieczone posypujemy pudrem (moje nie posypane, bo zapomnialam)
ciasto robilam z takiej dyni:
a to ze zdjecia jest z dyn mieszanych: takiej powyzej i z malej, zielonej,
podejrzewam, ze z takiej tradycyjnej, tez niezle wyjdzie.
5 odpowiedzi na pytanie: Ciasto z dyni
robię podobne z marchewki i cukinii:)
a Ja robiłam ciasto dyniowe z tego przepisu, nawet synkowi bardzo smakowało 🙂
Tora, czy to nie jest przypadkiem dynia piżmowa?
Bo ja właśnie dostałam od koleżanki taką dynię i zastanawiam się co z znią zrobić:)
Miałam zrobić zupe-krem, ale może faktycznie skuszę się na ciasto..
wstyd przyznac, ale nie wiem. znam ich nazwy po angielsku, ale polskich nazw nie znam. jak wyjazdzalam.
ostatnio ciasto robilam ze zwyklej, duzej, tradycyjnej dyni,
i tez fajne bylo. dorzucilam garscroznych, orzechow, ziarno sezamowe, kawalki suszonej papai.. zaczelam traktowac ten przepis jak odmiane keksa:)
Na jaką blachę są te proporcje?
Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto z dyni