Forum: Książka kucharska
co ze schabowych (bez jaj, mleka..)?
Znudzily mi się schabowe, więc pytam co mogę przyrządzić z nich ciekawszego, jeśli stosuję dietę bezmleczną? (czyli odpada przepiz niżej o schabie ala pizza, a ciekawy)
Dzięki!
Dagmara i Emilka (ur. 13.06.04r)
1 odpowiedzi na pytanie: co ze schabowych (bez jaj, mleka..)?
Re: co ze schabowych (bez jaj, mleka..)?
witaj!! ja równiez staram się unikac typowych panierowanych kotletów / choć z innych względów-po prostu ich nie lubię/tak sie składa,że wczoraj ” przetworzyłam 2 kg schabu robiąc:
1.bitki z cebulką/mięso zbite mocno tłuczkiem, posypane solą i przyprawą do mięsa duszonego, leeko ścięte na niewielkiej ilosci tłuszczu i duszone w ok 0,5 l wody, ewentualnie z kostka rosołową, do tego też lekko podsmażona cebulka. To wszystko musi sobie bulgotac z godzinkę, albo dłużej-wg kontroli miękkości mięsa. Po tym czasie jest rewelacja-mięciutkie, rozpływające sie w ustach mięso, pyszna cebulka, nie ma tego tłuszczy no i mleka…..polecam!!
2.Rolada schabowa w tapenadzie-skopiowałam ze strony ” Pascal po prostu gotuj-mam nadzieję,że mnie o prawa autorskie nie ścigną….
-. Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min
Dla 6 osób
Niezbędne: nić do pieczeni
Jak to zrobić:
tapenada
1. Zmiksuj czosnek.
2. Dodaj oliwki, kapary, musztardę i znów zmiksuj na gęstą papkę.
3. Dodaj oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszaj.
schab
4. Zdejmij tłuszcz ze schabu.
5. Połóż równo mięso na desce. Przekrój schab wzdłuż dłuższego boku, prowadząc nóż na płasko, 1 cm nad deską, (tak jakbyś włożył nóż w kartki leżącej książki, chcąc rozciąć strony i nie naruszając grzbietu.) Przetnij mięso zostawiając ok. 1,5 cm (to będzie grzbiet książki). Rozłóż dwa płaty jakbyś chciał obejrzeć rozkładówkę. Dolny płat powinien mieć 1 cm grubości.
6. Mięso leży wciąż na płasko. Natnij teraz (ale nie do końca) grubszy płat mięsa tak, jakbyś nożem nacinał i odchylał skrzydełko w okładce.
7. W efekcie tych działań powinieneś otrzymać jeden plaster schabu grubości ok. centymetra.
8. Połóż na mięso folię plastikową i tłuczkiem rozbij je delikatnie.
9. Zdejmij folię, posyp całość samym pieprzem i posmaruj grubą warstwą tapenady.
10. Zroluj plaster schabu z tapenadą jak dywan. Dość ściśle.
11. Weź 4 sznurki o długości 30 cm, zmocz je, żeby się nie skręcały i rozłóż równolegle na blacie w odstępach 3 cm.
12. Na środku sznurków, w poprzek ułóż 4 plastry boczku. Na nich również prostopadle do sznurków połóż schabową roladę. Obłóż ją plastrami boczku ze wszystkich stron. Zawiąż sznurkami, żeby całość nie rozpadła się podczas pieczenia.
13. Na blaszce połóż boczek, a na nim schab. Polej oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 min.
14. Wyjmij mięso i ostudź na desce ok. 5 minut.
czarny pieprz
360 g czarnych oliwek odsączonych (bez pestek i nie konserwowanych w oliwie)
2 ząbki czosnku
2 łyżki odsączonych kaparów
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka suchego oregano
schab:
ok. 10 pasków bekonu (tyle, żeby wystarczyło na pokrycie całej rolady)
1,2 – 1,4 kg schabu
Robimy często schab w ten sposób i jest pyszny-zarówno na ciepło jak i na zimno-taki wykwintny i niecodzienny w smaku.
Pozdrawiam!!
Znasz odpowiedź na pytanie: co ze schabowych (bez jaj, mleka..)?