czym się sugerować przy wyborze najzdrowszego masła i jajek?

Witam,
jestem tu nowa.
Zanim się oficjalnie przywitam, proszę Was o rozwianie moich wątpliwości.

Chyba tak wraz z wiosną przyszła mi ochota na jakieś zdrowe/sze odżywianie.
Jeśli chodzi o masło, to mam totalny mętlik w głowie, 99% maseł to “masła extra”.

No i jak z tym jajkami jest, z tego co wiem, mają klasy L,M,… ale to dotyczy chyba tylko wielkości, ale ważne czy kury chodziły “po trawce” czy się “gniotły” w jakimś pseudokurniku;-)

Dziękuję z góry

38 odpowiedzi na pytanie: czym się sugerować przy wyborze najzdrowszego masła i jajek?

  1. Zamieszczone przez mioszka
    Witam,
    jestem tu nowa.
    Zanim się oficjalnie przywitam, proszę Was o rozwianie moich wątpliwości.

    Chyba tak wraz z wiosną przyszła mi ochota na jakieś zdrowe/sze odżywianie.
    Jeśli chodzi o masło, to mam totalny mętlik w głowie, 99% maseł to “masła extra”.

    No i jak z tym jajkami jest, z tego co wiem, mają klasy L,M,… ale to dotyczy chyba tylko wielkości, ale ważne czy kury chodziły “po trawce” czy się “gniotły” w jakimś pseudokurniku;-)

    Dziękuję z góry

    wlasnie o tto samo chcialam zapytac- niech mi ktos madry powie, jakie najlepiej smarowidlo kupowac do chlebka? wiem ze ma nie byc tluszczow utwardzanych, maja byc roslinne- ale tyle tego jest ze sama nie wiem co wybierac…….

    co do jajek to wiem ze warto sopjrzec na numer ktory jest wybity na jajku- najlepiej jak sie zaczyna od 2 ( jszcze chyba lepiej od 1 )- to oznacza chodowle jakas taka bardziej ludzka. 3 to hurt czyli zestresowane kury…

    • chyba zalezy co uznajesz za zdrowe
      jedni margaryne
      inni maslo
      a jeszcze inni nie smaruja niczym
      ew jedza chleb z oliwa

      my nie jemy wogole margaryn – moja mama jest chemikiem i przeracowala cale zycie w laboratorium w firmie produkujacej oleje i margaryny 😉 za to maslo kupujemy takie ktore nam smakuje zawsze takie extra wlsnie ktore powinno miec 82% tluszczu ostatnio lubimy takie niebieskie finskie ale tez czasme laciate
      a najlepsze w smaku polskie maslo moim zdaniem to maslo ktore nazywa sie wiejskie i robi je mleczarnia Jana ze srody wlkp – to sa moje smaczki

      w margarynie zawsze czesc tluszczow jest utwardzona
      maslo jest twarde samo z siebie – i to nie jst tluszcz utwardzony ale jest to tluszcz zwierzecy

      jajka najlepsze z wolnego chowu czyli wlasnie z nr 1 na poczatku
      no i zalezy czym kury karmione
      w wieksozsci przypadkow to mieszanki gotowe kupowane gdzies tam
      poweim szczerze ze jak mam jajka wiejskie z wiadomego pochodzenia zbioru to niebo a ziemia w porownaniu ze zwyklymi
      ale jak nie mam wiejskich to kupuje te zwykle jajka bo te z 1 na poczaku po pierwsze sa drogie
      a po drugie czesto nie schodzi ich tak duzo zeby byly nie za stare

      najczesciej jednak mam ze wsi

      • żeby nie zwariować nie wczytuje się aż tak dokładnie w etykiety 🙂 (ale generalnie to czytam)
        Kupuję “masło” a nie “tłuszcz mleczny do smarowania pieczywa” (czy inny mix masła i oleju). Tyle, ze na opakowaniu masz wielkimi literami “śmietankowe” “extra” a małymi o tym tłuszczu ani literki o maśle.

        • Zamieszczone przez dorotka1

          my nie jemy wogole margaryn – moja mama jest chemikiem i przeracowala cale zycie w laboratorium w firmie produkujacej oleje i margaryny 😉

          najczesciej jednak mam ze wsi

          Moja wprawdzie nie całe życie, ale parę lat. Margaryny nie tyka, mówi, że wystarczy, że otworzy opakowanie i już jej śmierdzi zakładami tłuszczowymi…

          • hihihi cos w tym jest 😉

            marchewka teraz maslo smietankowe nie moze juz sie nazywac maslo i jesli maslo ma mniej niz 82% tluszczu to musi sie nazywac tluszcz mleczny – i on nie zawiera oleju

            • Zamieszczone przez mioszka

              No i jak z tym jajkami jest, z tego co wiem, mają klasy L,M,… ale to dotyczy chyba tylko wielkości, ale ważne czy kury chodziły “po trawce” czy się “gniotły” w jakimś pseudokurniku;-)

              Dziękuję z góry

              Witaj 🙂

              Mogę się trochę pomylić w kategoriach, ale na jajkach masz pieczątki i jeśli oznaczenie na pieczątce zaczyna się od 3 to znaczy, że kury się gniotły w klatkach, jak 2 to chów był ściółkowy – kury mogą chodzić po kurniku, a jak 1 to mają kurnik, ale mogą z niego wychodzić i ganiać. Znacząca większość jaj na rynku ma oznaczenie 3, w dużych sklepach dotychczas spotkałam się raz z jajami z oznaczeniem 2.

              • ja tak jak dorotka tylko masło extra.:)I podpiszę się pod nią,że najsmaczniejsze fińskie niebieskie i łaciate,ale,że tańsze jest z biedronki extra za 3,30,więc najczęsciej kupuję je:)
                A jaja…?? jeśli bym miała dostęp do wiejskich to rzecz jasna tylko kupowałabym takie,a że nie mam kupuję świeżutkie wypróbowane ze sklepu obok lub teściowa kupuje mi na rynku też wypróbowane:)

                • kiedyś reklamowali w TV margarynę*jako dobrą*na serce… w tym zcasei mój tata miałą operację serca w Aninie (jedna z najlepszych klinik kardiologicznych w Polsce) wiecie co dostawali pacjenci?? najzwyklejsze masełko…. do tego jak tu jedna z koleżanek anpisała że w margarynie mnustwo chemii.. tak więc czytam etykietkę*i kupuję to co ma te 82% tłuszczu.. a moja Daga lubi zlizywać maselko w chlebka 🙂 (wie co dobre)

                  • Zamieszczone przez mioszka
                    Witam,
                    jestem tu nowa.
                    Zanim się oficjalnie przywitam, proszę Was o rozwianie moich wątpliwości.

                    Chyba tak wraz z wiosną przyszła mi ochota na jakieś zdrowe/sze odżywianie.
                    Jeśli chodzi o masło, to mam totalny mętlik w głowie, 99% maseł to “masła extra”.

                    No i jak z tym jajkami jest, z tego co wiem, mają klasy L,M,… ale to dotyczy chyba tylko wielkości, ale ważne czy kury chodziły “po trawce” czy się “gniotły” w jakimś pseudokurniku;-)

                    Dziękuję z góry

                    Ja za zdrowe uważam masło-masło 😉 i jaja ze wsi.

                    Masło – takie na którym pisze, że przynajmniej 82% tłuszczu. Osobiście preferuję (ze względu na smak) osełkę górską taką pakowaną po 1 kg- w W-wie można kupić np. w Makro. Często te masła extra pachną mi… mlekiem w proszku, więc raczej nie kupuję.

                    Jaja – od znajomych kur ;). Jeśli nie mam chwilowo dostępu (znajome kury mają to do siebie, że np. czasem nie niosą, albo ja nie mogę na wieś pojechać) to kupuję te z chowu ściółkowego.
                    Klasy L, M… oznaczają wielkość. Od znajomych hodowców wiem, że młode kurki niosą małe jajka. Kolor skorupki zależy od koloru piór kury, więc tu też nie ma co się sugerować.

                    • Zamieszczone przez dorotka1

                      poweim szczerze ze jak mam jajka wiejskie z wiadomego pochodzenia zbioru to niebo a ziemia w porownaniu ze zwyklymi

                      Zgadzam się z tym. Zupełnie inaczej smakują. Na szczęście mama czasem mi takie kupuje od jakiejś pani ze wsi i są przepyszne 🙂 A jaka jajeczniczka z nich wychodzi… marzenie…

                      • Zamieszczone przez mioszka
                        Witam,
                        jestem tu nowa.
                        Zanim się oficjalnie przywitam, proszę Was o rozwianie moich wątpliwości.

                        Chyba tak wraz z wiosną przyszła mi ochota na jakieś zdrowe/sze odżywianie.
                        Jeśli chodzi o masło, to mam totalny mętlik w głowie, 99% maseł to “masła extra”.

                        No i jak z tym jajkami jest, z tego co wiem, mają klasy L,M,… ale to dotyczy chyba tylko wielkości, ale ważne czy kury chodziły “po trawce” czy się “gniotły” w jakimś pseudokurniku;-)

                        Dziękuję z góry

                        Masło powinno mieć jak największą zawartość ‘masła w maśle’ :D, czyli te 82% tłuszczu jest zdaje się ok, i nie może być żadnym mixem z margaryną czy tam czymś.

                        Co do jajek, tak jak pisały dziewczyny, chodzi o te cyferki na początku numeru, i nr 3 to nie tylko że hurt, że kury się gniotły itd, ale też że w paszy mają dodatek jakiś świństw (hormonów czy antybiotyków, kurczę, nie pamiętam, ale wiem że jakiś hardcore). Potem są 2, 1 i chyba nawet 0 (super-hiper ekologiczne 🙂 ), oczywiście cena rośnie odwrotnie proporcjonalnie do nru 😉 My staramy się kupować 2-ki, bardzo często są dostępne w Carrefourze, czasem też w Tesco.

                        • Z jajkami mam dobrze, pod domem sklep z zdrową żywnością, kupuję tam jajka z oznaczeniem 0, niestety ceny tych jajek też spore, bo wychodzi 1 zł za sztukę… Niestety z masłem to już tak dobrze nie mam… zawsze kupuję masło (czyli extra z zawartością 82% tłuszczu), tylko czasami to masło mi jakoś nie tak pachnie… tak marganyratowato…, będę musiała spróbować tego ‘niebieskiego’ może mi przypasuje…

                          • chyba numerki ozanzaja jednak tylk orodzaj cowu odnosnie chodzenia i czy klatki czy sciolka czy wolny
                            a rodzaj odzywiania nie ma tu wiele do rzeczy nalezy zalozyc ze te inne od 0 sa raczej na hormonach i antybiotykach
                            tak samo jest z miesem kurczaka czy innych zwierzat
                            teraz nawet kroliki sa chowane w sztuczny sposob

                            • My kupujemy masło extra 82% tłuszczu, a jajka od stałego sprzedawcy na rynku (aż mi się jajecznicy zachciało :))

                              • Przypomniał mi się artykuł w jakiejś gazecie. Autorka byłą oburzona, ze nie napisali czy te 82% tłuszczu to w 100 gramach czy całej kostce 😀 😀 😀

                                • fińskie niebieskie też lubię 🙂 ale aktualnie nie jem pieczywa (bo się na małża obraziłam 🙂 ) i masła nie używam.

                                  • Zamieszczone przez marchewkowa
                                    Przypomniał mi się artykuł w jakiejś gazecie. Autorka byłą oburzona, ze nie napisali czy te 82% tłuszczu to w 100 gramach czy całej kostce 😀 😀 😀

                                    Ekstra :D,
                                    ale swoją drogą, to na pewnej margarynie jest napis: “margaryna o zawartości trzech czwartych tłuszczu”, a w innym miejscu jest skład margaryny i tam jest napisane, że w 100 g margaryny jest 60g tłuszczu… no i tu jestem w kropce… nijak mi to trzy czwarte nie pasuje do 60g w 100 gramach produktu…

                                    • nie wiem czy ie wynika to z tego ze tluszcz mozna oznaczac w takim priodukcie jak widzimy oraz w suchej masie czyli po odwodnieniu

                                      ale nie dam palca sobie uciac
                                      maderka przyjezdza mi z odsiecza w piatek to ja o wszystko z tluszczami dokladnie wypytam
                                      prosze zglaszac pytania 😀

                                      • tamta gafa z procentami na pewno nie wynikała z wiedzy o oznaczaniu w suchej masie (predzej z braków podstaw matematyki… 🙂 ).

                                        • Zamieszczone przez marchewkowa
                                          tamta gafa z procentami na pewno nie wynikała z wiedzy o oznaczaniu w suchej masie (predzej z braków podstaw matematyki… 🙂 ).

                                          no jasne to 82% jasne ze z braku podstaw matematyki 😉
                                          pisalam o tym manipulacyjnym podwyzszeniu tluszczu w margarynie

                                          bo wiecie do pieczenia margaryna musi byc tlusta
                                          najlepsza jest palma z murzynkiem 😉 – slowa chemika tluszczowego 😀

                                          ale ja zawsze maslo do pieczenia daje tylko jzu nie takie wykwintne w niebieskiej folijce tylko jakiekolwiek z zawartoscia 82% w kostce, a moze kilogramie :D:D:D:D:D

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: czym się sugerować przy wyborze najzdrowszego masła i jajek?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general