DIETA

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #47676

    ewable

    Interesuje mnie jaką diete stosowałyście, albo stosujecie przed zajściem w ciążę. Podobno ma być bogata w białko. Co jadłyście? Może to trochę naiwne pytanie, ale nie wyśmiejcie mnie ;)) Lekarz kazał mi jeść dużo jajek, wątróbki, czerwonego mięsa…Co jeszcze?

    ewable

    #617145

    nuska

    Re: DIETA

    Hej !
    Jeszcze sie nie moge starać, ale jesli chodzi o dietę, to chętnie poczytam. Mam tylko wątpliwości jeśli chodzi o wątróbkę. Lekarz powiedział żeby raczej nie jeść bo oprócz tego co powinna ma w sobie wiele szkodliwych substancji.

    NUŚKA

    #617146

    marcysia

    Re: DIETA

    Przede wszystkim należy zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości kwasu foliowego. Znajdziesz go w owocach cytrusowych, zielonych warzywach liściastych, w nasionach roślin strączkowych, poza tym wybieraj żywność o dużej zawartości żelaza – (pieczywo z pełnego ziarna, warzywa liściaste, chude mięso: aby ułatwić wchłanianie żelaza, musisz zadbać o spożywanie wit. C), oraz produkty bogate w wapno i wit. D (przetwory mleczne), potrzebne mikroelemeny uzupełnią też pestki słonecznika i dyni.
    Tyle wynika z moich informacji
    Zyczę smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam

    #617147

    miyu

    Re: DIETA

    właściwie nie wiem czy powinnam to pisać bo to demoralizuje ;-))) ale odżywiałam się fatalnie ! z uwagi na fakt, że wracam do domu o 18ej często po prostu nie mam już siły żeby robić super obiad i wtedy zadowalam się czymś szybkim ale niekoniecznie zdrowym 🙁 starałam się jednak nadrobić ten błąd łykając complex witamin. Na szczęście jest wiosna idzie lato więc będzie więcej możliwości zjedzenia czegoś zdrowszego ze straganiku 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    Miyu i ….

    #617148

    aggulka

    Re: DIETA

    Coś nie bardzo te zalecenia. Wątróbka zawiera duzo toksyn, poza tym mega dawki witaminy A, która jest szkodliwa w ciąży. Po co to czerwone mięso? Mięso naszpikowane jest hormonami, antybiotykami, syntetycznymi witaminami (na poziomie chowu zwierząt), a następnie wypełniaczami, barwnikami i konserwantami. Chyba że masz dostęp do mięsa z zaufanego gospodarstwa.
    Jeśli masz skłonności do anemii, lepiej jedz warzywa o ciemnozielonych liściach, kasze (np. gryczana), jajka. Łykaj kwas foliowy i jedz produkty go zawierajace – grzyby, zielone warzywa (brokuły, kapusta), drożdże. Cynk (także dla niego) – pełnoziarniste pieczywo, nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne.
    Warto też zadbać o oczyszczenie organizmu z toksyn. Herbaty – zielona, pu-erh. Pij dużo wody (minimum 1,5 l dziennie niegazowanej).
    Nie wiem, co jeszcze… Jak sobie przypomnę, to dopiszę.
    Najwazniejsze, jak najwiecej naturalnej i nieprzetworzonej żywności… Jak najmniej świństwa, czyli jedzenia z puszek, białej mąki, wędlin, gotowych dań i cukru!
    To sie tyczy kazdego, kto chce byc zdrowy 🙂
    Pozdrawiam, Agata

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)

Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close