Forum: Książka kucharska
Faszerowane pieczarki – czym nafaszerować?
Dokładnie tak jak w tytule. Może macie inny pomysł niż posiekane nóżki tychże pieczarek z serem.
Gosia i Artek (17.05.2002r.)
Dokładnie tak jak w tytule. Może macie inny pomysł niż posiekane nóżki tychże pieczarek z serem.
Gosia i Artek (17.05.2002r.)
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
3 odpowiedzi na pytanie: Faszerowane pieczarki – czym nafaszerować?
Re: Faszerowane pieczarki – czym nafaszerować?
Witaj
Ja nadziewa kapelusze pieczarek mięsem mielonym (przepis taki jak na klopsy) zmieszanym z posiekanymi nóżkami. Obsamażam najpierw strone z farszem mielonym,a potem przewracam.
Pozdrawiam Sylwia
Re: Faszerowane pieczarki – czym nafaszerować?
10 pieczarek,
15 dag cebuli,
5 dag margaryny lub oleju,
5 dag bułki tartej,
1 jajko,
10 dag wędliny,
sól, pieprz,
zielenina
Pieczarki dokładnie umyć, wyciąć trzonki. Kapelusze krótko obgotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć, osączyć. Przygotować farsz: trzonki pieczarek drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić lekko na tłuszczu. Zieleninę opłukać i posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę. Do zrumienionej cebuli dodać posiekane trzony pieczarek, posypać tartą bułką. Na blachę wlać olej ułożyć pieczarki nadzieniem do góry, na każdą położyć kawałeczek margaryny wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiec.
8 dużych pieczarek, 6 dag czarnych oliwek, cebula, 2 pomidory, kieliszek białego wina, 2 dag kaparów, 4 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki soku z cytryny, pół pęczka natki pietruszki, pieprz, sól
Pieczarki umyć, u nasady obciąć korzenie. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dusić kapelusze przez 3 min. Posolić, oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni, osączyć i ułożyć na talerzu spodem do góry. Na pozostałym na patelni oleju lekko poddusić posiekaną natkę, dodać sok cytryny i wino. Zagotować i polać pieczarki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Korzenie pieczarek posiekać. Obrać pomidora i pokroić w kostkę, wypestkować połowę oliwek. Wrzucić wszystko do cebuli, dodać kapary i smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Napełnić kapelusze farszem. |wieżego pomidora pokroić na małe cząstki i resztą oliwek ułożyć je między pieczarkami.
8 dużych pieczarek o zamkniętych kapeluszach, sok z 1 cytryny, cebula, 3 łyżki masła, 100g krabów, kilka kropli sosu worcester, 4 jaja, 1 opakowanie sera mozzarella, sól oraz łyżeczka Koperku, Pieprz biały mielony.
Pieczarki umyć, osuszyć, trzonki ostrożnie wykręcić z kapeluszy. Grzyby i kraby skropić sokiem z cytryny. Trzonki drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać posiekane trzonki i dusić 20 min. Kraby dodać do duszenia i jeszcze krótko dusić, doprawić solą, pieprzem, sosem worcester. Dodać koperek i wymieszać. Powstałą masą wypełnić kapelusze pieczarek. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Ser pokroić na 8 plastrów i ułożyć na faszerowanych pieczarkach. Pieczarki włożyć do formy cienko posmarowanej masłem, a między nimi ułożyć ćwiartki jaja. Piec ok. 8–10 min. w temp. 175°C.
6 pieczarek sporych
cebula
sól, pieprz
2 jaja
trochę mleka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
1. Pieczarki pozbawiamy nóżek i drążymy wewnątrz.
2. Nóżki kroimy w drobną kostkę.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a bierzemy jej tyle ile jest “odpadków” z pieczarek, czyli pokrojonych nóżek i wydrążonego. Podsmażamy delikatnie cebulkę na małym ogniu do zeszklenia.
4. Wsypujemy pieczarkowe “odpadki” do rondelka z odrobiną wody lub oleju, podsmażamy na małym ogniu, czekamy aż najpierw zcieknie cała woda, a potem wyparuje. Gdy woda odparuje dosypujemy cebulkę. Dolewamy rozmieszane jajko (jedno) i trochę bułki tartej, aby masa się połączyła. Przyprawiamy obficie solą i pierzem.
5. Tak przygotowanym farszem faszerujemy wydrążone pieczarki.
6. Przygotowujemy ciasto z pozostałego jajka, trochę mleka i trochę mąki. Dodajemy też szczyptę soli. Mieszamy mikserem. Zasada jest taka, że ciasto powinno być gęste. Jeśli jest zbyt gęste – rozrzedzamy mlekiem, jeśli jest zbyt rzadkie – zagęszczamy mąką.
7. Używając stołowej łyżki, zanurzamy pieczarki w cieście tak, żeby były całę pokryte cienką warstwą ciasta.
8. Kładziemy delikatnie pieczarki w cieście na rozgrzany olej i smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem do momentu, aż dwie strony się zarumienią. Oczywiście przewracamy po zarumienieniu jednej strony na drugą.
SMACZNEGO 😉
onka i ;18.08.03
Re: Faszerowane pieczarki – czym nafaszerować?
Właśnie wczoraj wpadł mi do głowy pomysł numer jeden przedctawiony przez onkę – ciekawe może będzie smaczne. Dzięki
Gosia i Artek (17.05.2002r.)
Znasz odpowiedź na pytanie: Faszerowane pieczarki – czym nafaszerować?