gofry

szukam (nie tylko ja ;)) sprawdzonego przepisu
na pyszne, chrupiące gofry

20 odpowiedzi na pytanie: gofry

    • Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

      • na samym mleku zawsze wychodziły mi “gumowe”
        potem mleko rozcieńczałam z woda, były już znacznie lepsze
        a naprawdę chrupkie wychodzą mi na wodzie mineralnej gazowanej 😉

        przepisu nie podam bo robię na oko 😉

        • Zamieszczone przez a_nushka
          Gęściejsze ciasto naleśnikowe tyle że bez mleka na samej wodzie i z proszkiem do pieczenia, próbowałyście?

          dokładnie ! ( chociaż ja robię na chudym mleku i dolewam do środka odrobinę oliwy) – takie gofry mogę robić z zamkniętymi oczami, zawsze wychodzą. Jak nie wychodzą to może być wina gofrownicy.

          • Robię z 2 przepisu Kluchy
            Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

            • Zamieszczone przez ciapa
              Robię z 2 przepisu Kluchy
              Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

              a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

              • Zamieszczone przez Elza27
                a to moze przy okazji polecicie dobre gofrownice? slinka poleciala skusilam sie na zakup…;)

                MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku

                Moja stara gofry robi genialne

                P. S Edytuje moja jest taka taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

                • Najlepsze gofry na świecie – gwarantuję!

                  0,5 kg mąki
                  2 jajka
                  1/2 szkl. cukru (lub trochę mniej)
                  1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
                  2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  1 do 2 szkl.zimnej wody (zwykłej lub mineralnej)

                  Margarynę stopić i zostawić do przestygnięcia.
                  W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia żółtka, cukier, wodę i zimną margarynę miksujemy. Wpody ma być tyle żeby ciasto było o konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite białka i już delikatnie mieszamy łyżką.
                  Rozgrzewamy gofrownicę i po 3-5 min. wlewamy małą chochelką.

                  Waże:
                  Gofry po upieczniu muszą trochę ostygnąć, ale NIE WOLNO ich kłaść muszą “oddychać”. Najlepiej oprzeć je o jakąś kratkę np. z piekarnika lub są takie specjalne stojaki do gofrów.

                  Do tego polecam kupno syfonu do bitej śmietany. Nie jest to tanie, ale na długie lata starczy, a nabój kosztuje ok. 1 zł. W zamian nie trzeba ubijać i śmietana może stać ok. 2-3 tyg. w lodówce. A małej porcji tak na jednego gofra czy dodatek do jednego loda nie tylko się nie chce ubijać, ale też się nie da, a tak to sekunda i już jest.
                  Wygląda to mniej więcej tak:

                  • Zamieszczone przez ciapa
                    MOja jest strasznie stara, kupiona na jakimś rynku, ma połamane rączki, wygląda okropnie i nie ma nigdzie nazwy, po kórej mogłabym ją zidentyfikować, ale jest identyczna jak ta i tak się zastanawiałam czy to ta sama, bo już bym chciała jakąś wyglądającą po ludzku

                    Moja stara gofry robi genialne

                    P. S Edytuje moja jest taka taka srebrna, niby te same parametry a o 100 droższa…

                    Mam inną, ale gofrownica powinna mieć moc minimum 1000W, więc te co koleżanka poleca pewnie są super!

                    • Zamieszczone przez majowamama
                      Gdzie na żywo mozna takie cos zobaczyc/kupic?

                      Wiesz, ja kupiłam wiosną w Makro i zapłaciłam ok. stówki (wydawało mi się to straaaasznie drogie), ale już od pierwszego użycia absolutnie nie żałuję.
                      Termosik ma 0,5 litra i to w zupełności starcza. Mozesz wlać mniej śmietanki, nawet 200ml albo 500 ml, ale nabój oczywiście jednorazowy.
                      Ale widziałam też droższe, ponad dwie stówy również.

                      Jak ktoś lubi kawkę z bitą śmietaną to bez tego już nie może się obejść.

                      • A jeszcze dopiszę…trzyma się to do góry nogami nabojem do siebie i dopiero wtedy psika.
                        Mój mąż miał niezły ubaw z początku zanim zapamiętałam jak to się trzyma.

                        Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.

                        • Ja ubjam zwykłą 30% śmietanę z gostynia (taką w niebieskim kartoniku) i jestem w 100% zadowolnona. Świetnie ubita i nie czuć gazem, a sie bałam tego.
                          Nie wiem jak to wyjdzie ze śmietaną mniej procentową, ale chyba się nie ubije. To by było za piękne, żeby było prawdziwe.

                          Może te osoby które mówiły że jest niefajne to trzymały to tak jak syfon czyli pionowo, a nie do góry dnem, bo to ma znaczenie…., bo inaczej to nie wiem dlaczego taka opinia.

                          W niedzielę będę robić znowu gofry z bitą śmietaną, to u nas tradycja ostatnio, hihiihih

                          • Zamieszczone przez majowamama
                            chociaz zdjęcie pokaz 😉

                            He he pamiętaj, że teraz na własne życzenie oplujesz a potem wyliżesz monitor, hihiihih
                            A masz:

                            A tutaj, że z syfoniku a nie tradycyjne ubijanie. Załadowanie syfonu to ok. 1 minuta czasu. Niestety umycie trochę więcej zajmuje ale tragedii z pewnością nie ma.

                            I co, podoba się?

                              • Zamieszczone przez ciapa
                                Robię z 2 przepisu Kluchy
                                Juz od dawna, zawsze wychodzą pyszne… ale podstawą dobrych gofrów jest dobra gofrownica

                                też jestem tego pewna, planuje zakup takiej gofrownicy jak pokazałaś, obecnie muszę się zadowolić tym co mam

                                Zamieszczone przez viccy
                                He he pamiętaj, że teraz na własne życzenie oplujesz a potem wyliżesz monitor, hihiihih
                                A masz:

                                A tutaj, że z syfoniku a nie tradycyjne ubijanie. Załadowanie syfonu to ok. 1 minuta czasu. Niestety umycie trochę więcej zajmuje ale tragedii z pewnością nie ma.

                                I co, podoba się?

                                ło matko ja ubijam blenderem śmietankę, ale pokażę monszowi to mi kupi na gwiazdkę taki bajer do ubijania

                                • Zamieszczone przez viccy
                                  Najlepsze gofry na świecie – gwarantuję!

                                  0,5 kg mąki
                                  2 jajka
                                  1/2 szkl. cukru (lub trochę mniej)
                                  1/3 kostki margaryny do pieczenia lub masła
                                  2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                  1 do 2 szkl.zimnej wody (zwykłej lub mineralnej)

                                  Margarynę stopić i zostawić do przestygnięcia.
                                  W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia żółtka, cukier, wodę i zimną margarynę miksujemy. Wpody ma być tyle żeby ciasto było o konsystencji gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite białka i już delikatnie mieszamy łyżką.
                                  Rozgrzewamy gofrownicę i po 3-5 min. wlewamy małą chochelką.

                                  Waże:
                                  Gofry po upieczniu muszą trochę ostygnąć, ale NIE WOLNO ich kłaść muszą “oddychać”. Najlepiej oprzeć je o jakąś kratkę np. z piekarnika lub są takie specjalne stojaki do gofrów.

                                  Do tego polecam kupno syfonu do bitej śmietany. Nie jest to tanie, ale na długie lata starczy, a nabój kosztuje ok. 1 zł. W zamian nie trzeba ubijać i śmietana może stać ok. 2-3 tyg. w lodówce. A małej porcji tak na jednego gofra czy dodatek do jednego loda nie tylko się nie chce ubijać, ale też się nie da, a tak to sekunda i już jest.
                                  Wygląda to mniej więcej tak:

                                  ja tez robie takie gofry. koniecznie na wodzie gazowanej.

                                  co do maszynki do śmietany – teściowie mają taką starą, ma ze 30 lat. i teraz okazało sie ze te naboje tez pasują. robia w tym smietane i inne desery. mozna znależć przepisy na stronie producenta – np tiramisu (chyab wlewa sie tam smietane, zółtka, zapach) i bziuka na biszkopty….

                                  chcieli mi kupic ale ja nie chce. bo mam słaba silną wole :). Co do stania w lodówce….. u nas nigdy nie stało dłuzej niz godzine..

                                  • a co sądzicie o tej gofrownicy?

                                    • Zamieszczone przez aborka
                                      mozna znależć przepisy na stronie producenta – np tiramisu (chyab wlewa sie tam smietane, zółtka, zapach) i bziuka na biszkopty….

                                      Oooooo….. nie pomyślałam o tym.
                                      Zaraz coś poszukam i jezzzzzuuuuuuuuu jaka będę gruba.
                                      I teraz nie wiem czy się mam cieszyć czy płakać, HIHIIHIHIHIH

                                      • Kiedys slyszałam, że wazniejsza od ciasta jest gofrownica.
                                        Ja gofrownicy nie mam, ale znajoma kiedyś szalała za dobrymi goframi i gofrownice ze 3 razy zmieniała. Twierdziła, że teraz ma taką, ze byleco wleje a gofry nie będą gumowe.

                                        • ja mam gofrownicę z termostatę, zwyklą made in tesco za 39 zł kupioną i nie mam gumowych gofrów, bo po wyjęciu z gofrownicy gofry należy odparować np. układając na kratce od piekarnika, każdy osobno, nie jeden an drugi, bo sie naleśniki zrobią 😉
                                          tym sposobem gofry są naprawdę chrupiace no i bez porównania jest ciasto z mlekiem, ciasto na wodzie jałowe…

                                          ja robię tak: 2 szkl. mleka, ok. 2,5 szkl. maki tortowej, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, ok. 1/2 szkl. cukru pudru, zmiksować i dodać 1/2 kostki roztopionego masła 🙂
                                          zawsze wychodzą mi chrupiące, w gofrownicy siostry też, chociaż ma inną i też z termostatem

                                          gofry najczęściej serwujemy z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym własnej roboty, mniam 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: gofry

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general