potrzebne:
800 gr mięsa wołowego – ja daje po prostu gulaszowe już pokrojone kupowane w hiper markecie – może być pręga
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
1 główka czosnku w CAŁOŚCI !!!
pół strąka żółtej papryki – ja daję całą
1 pomidor
pęczek natki
2 ziemniaki
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/3 kostki samlcu
10 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
mięcho pokroić na kawałki ok 2 x 2 cm
włoszczyznę w krążki lub w kostkę jak kto lubi, cebulę również pokroić
wszytsko razem – mięcho i warzywa wrzucić na rozpuszczony smalec w dużym garnku (takim 5 l) dorzucić ziarenka pieprzu – dusić ok 10 minut mieszając od czasu do czasu
po czym wsypać paprykę w proszku
zalać wszystko zimną wodą – tak ok. 2,5 litra
kiedy się zacznie gotować włożyć listki laurowe
obrany ze skórki pomidor, natkę pietruszki i paprykę żółtą (ale może być każda inna lub np. pół takiej pół takiej)
na koniec wrzucić główkę czosnku opłukaną uprzednio w wodzie i obraną z wierzchnich łupinek.
gotujemy tak długo aż mięcho zmięknie – można uzupełniac wodę
na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i jak będa miękkie zupa nadaje się do jedzenia
ja dodaję jeszcze pastę paprykową o taką
a na talerzu jeszcze dodajemy to
żeby było ostrzejsze…..
no i sól do smaku
22 odpowiedzi na pytanie: gulaszowa węgierska
no nareszcie 🙂
dzięki
czwartek wolny, będzie zupa 🙂
jest czadowa…..
dodatków z obrazków u mnie na bank nie kupię
będzie bez
czy wtedy też będzie czadowa?
a z wieprza moze byc? bo wolowina u naszego rzeznika tylko we wtorki :/
nie wiem czy skradnę serce mojego M tą zupą, bo na razie mamusia przoduje
i nigdzie jeszcze nie jadł lepszej – nawet na Węgrzech
Mówisz że jest szansa, że teraz ja będę mistrzem gulaszowej?
I powtórzę za Snoopy, bez pasty paprykowej się uda? może dać więcej papryki wtedy?
Mniam-uwielbiam zupę gulaszową-muszę zrobić:)
smakowicie brzmi, mniam
jak skończę diete to ugotuję 😀
nie nie….. musi byc z wołu…
nie ma opcji….
myślę sobie że tak…..
bo tych moich dodatków w przepisie oryginalnym nie ma (przepis Klary Molnar)
chyba trzeba będzie bardziej dosolić…
na drugi dzień jest lepsza….. jak sie przegryzie
a….. zamiast tej salsy verde,to w końcu meksykańskie jest i blisko do kuchni wegierskiej nie ma
można dodac troszkę ostrego chili….. albo tabasco…..
Chyba też się skuszę:) Pręgę muszę upolować:)
a ja kupiłam wieprzowe…
bo u mnie nikt wołowego nie zje poza mną…
spróbuje jak już mam składniki.
a ja robię mieszany
wieprzowe + wołowe
wołowe już się dusi
wieprzowe dorzucę później
e tam pręga….
kup zwykły gulasz wołowy…..
mieszanie to zdrada
ja swój dzisiaj wieczorem poczynię…..
na wyjazd na wioske będzie jak znalazł:)
właśnie czynię 😉
czyń czyń
swoją powinność:)
ee tam zdrada
wyszła pyszna
niebo w gębie
dzieci nie dały rady zjeść, za ostra
ale mam smaka na ta zupe…
Probowalyscie robic w szybkowaze?
Zrobiłam.
Pyszna nawet z mięsem wieprzowym.
Już się jutrzejszego obiadu doczekać nie mogę
Znasz odpowiedź na pytanie: gulaszowa węgierska