Jest to przepis od mojego kolegi z pracy, który podobno zajada się tym bardzo często. Ja przyznaję jeszcze tego nie próbowałam, ale chyba się skuszę w tym tygodniu 🙂
Składniki:
4 filety dorsza (lepsza nawet jest panga)
sok z cytryny, sól
świeżo zmielony pieprz, mielony imbir
500 g kiełków sojowych (np. kiełki fasoli mung Bonduelle)
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki
1 pęczek koperku
2 łyżki masła
40 g migdałów obranych ze skórki, pokrojonych w słupki
Filety rybne umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i imbirem.
Kiełki sojowe przełożyć na sitko, opłukać pod zimną wodą, odsączyć. Kiełki sojowe rozsypać na dnie płaskiej żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem.
Na kiełkach ułożyć obok siebie filety rybne. Czosnek obrać, drobno posiekać, utrzeć ze śmietanką.
Koperek opłukać, strząsnąć wodę, listki poodrywać od łodyżek, drobno posiekać, dodać do smietanki. Przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem rybę, na wierzchu posypać wiórkami masła. Posypać migdałami. Forme wstawić na ruszt do piekarnika.
Temp. pieczenia – 180-200 st. C
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Dodatek: ryż lub sałatka ziemniaczana
SMACZNEGO!
Wioletta i Tomek 2 l. i 4 /12
1 odpowiedzi na pytanie: Indonezyjski garnek rybny
Re: Indonezyjski garnek rybny
i co Nenka wypróbowałaś już ten przepis??
Znasz odpowiedź na pytanie: Indonezyjski garnek rybny