Przepis na pyszny, prosty i szybki jabłecznik
250g margaryny lub masła
250g cukru
350g mąki
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło + cukier + cukier waniliowy +jajka utrzeć i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
Następnie odważyć 1 kg jabłek (jak jeszcze trafi się na renety, jabłka które nie wyglądają ale do ciasta pychotka), obrać i pokroić na cienkie plastry. Plasterki jabłka dodać do ciasta i wymieszać, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i do piekarnika na ok. 30 minut, temperaturka 180 – 200 stopni
Po upieczeniu cienko smaruję lukrem z kilku łyżek cukru pudru, odrobiny wody i olejku cytrynowego do ciast ( może być sok z cytryny ale wtedy odpowiednio mniej wody)
I gotowe
Ewa i Przemek (15.07)
Znasz odpowiedź na pytanie: