jedzenie dla alergików

Kochane może macie sprawdzone przepisy dla dzieci z alergią na mleko i jajka?Chodzi mi o jakieś słodkości,ciasteczka,bułeczki,deserki.Jesli macie tez na obiadki,dugie śniadanka byłabym wdzięczna.Już mi się pomysły powoli kończą:(

6 odpowiedzi na pytanie: jedzenie dla alergików

  1. mozna zrobic np budyn z kaszy jaglanej
    gotujemy kasze jeglana, odcedzamy i zalewamy swieza woda, zagotowujemy
    lekko przestudzamy i miksujemy na gladka mase
    dodajemy owoce, cukier, aromat (w zaleznosci jaki chcemy miec ten budyn)
    mozna tez zrobic z kakao, jezeli dziecko nie jest uczulone. wtedy do odcedzonej kaszy dolewamy kakao rozpuszczone w wodzie

    jajko w wielu przepisach mozna zastapic siemieniem lnianym
    mielimy siemie lniane lub kupujemy zmielone i kopiata lyzeczke zalewamy wrzatkiem,odstawiamy na 15min i powstaly glut uzywamy zamiast jajka 😉

    • Zamieszczone przez elik

      jajko w wielu przepisach mozna zastapic siemieniem lnianym
      mielimy siemie lniane lub kupujemy zmielone i kopiata lyzeczke zalewamy wrzatkiem,odstawiamy na 15min i powstaly glut uzywamy zamiast jajka 😉

      Dziękuje z przepis na budyń i za ten glut lniany;)to mi bardzo pomoże bo wiele rzeczy jednak potrzebuje jajka a tak może uda się coś zrobić z mlekiem Antosia+te siemię lniane właśnie:)

      • jeszcze cos z tematu desery

        Składniki:
        – 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (jak moze gluten,to zwyklej pszennej)
        – 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
        – 1 dag drożdży
        – łyżeczka cukru
        – łyżeczka oleju
        – łyżeczka od kawy spirytusu
        – szczypta soli
        – 5 łyżek wody
        – tłuszcz do smażenia

        Sposób przyrządzania:

        Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawaćurt

        “serki”orzechowe

        Swietne serki i jogurty wychodza ze zmiksowanych orzechow cashew i makadamia, (moga byc migadaly, ale nie sa takie slodkie), a jak sie zostawi w temperatyrze pokojowej przez dobe, to fermentuje jak mleko, i smakuje jak serek, mozna doprawiac owocami, wanilia, ziolami, czosnkiem, szczypiorkiem, itd. Z makadami wychodzi nawet bita smietana smakuje zupelnie tak samo. Orzechy trzeba moczyc przez dobe zanim sie zmiksuje.

        • Dzięki wieeelkie!!!:):):)

          • “Mleko” bezmleczne

            Mleko Ryżowe
            – 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
            – 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
            – 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
            – 1 łyżka miodu
            – 1/2 łyżeczki soli
            Wykonanie:
            Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
            lub gazę.

            Mleko Jaglane

            – 2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
            – 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
            – 1 łyżeczka soli
            – 1 łyżka miodu
            – 1 szkl. wody
            Wykonanie:
            Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.

            Mleko Kukurydziane

            – 1/4 szkl. migdałów zmielonych na puder
            – 4 szkl. wody
            – 1 szkl. ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szkl. mąki na 1 szkl. wody – gotować przez 10 minut)
            – 2 łyżeczki miodu
            – 1/2 łyżeczki soli
            Wykonanie:
            Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.

            Mleko Sojowe

            Uwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
            Uwaga, na soję , nie używamy jej!!!
            Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
            Zmieszać:
            – 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
            – 1szkl. wody
            – 1 łyżka miodu
            – 1 łyżeczka wanilii
            – 1/2 łyżeczki soli
            – kilka kropel oleju
            Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
            Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do
            ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.

            Mleko Owsiane

            Uwaga! nie dla dzieci które są na diecie bezglutenowej
            1 1/2 szkl. wody
            1/4 szkl. miodu
            1/2 szkl. płatków owsianych
            1/2 szkl. wiórek kokosowych
            1/2 łyżeczki soli
            Wykonanie:
            wszystkie składniki gotować przez 20 minut często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2
            szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę. Mleko migdałowe
            100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i
            mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

            Mleko z soczewicy

            Mielić w młynku 100g soczewicy aż uzyskuje sie drobna mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.

            • Zamieszczone przez elik
              jeszcze cos z tematu desery

              Składniki:
              - 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej (jak moze gluten,to zwyklej pszennej)
              - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
              - 1 dag drożdży
              - łyżeczka cukru
              - łyżeczka oleju
              - łyżeczka od kawy spirytusu
              - szczypta soli
              - 5 łyżek wody
              - tłuszcz do smażenia

              Sposób przyrządzania:

              Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawaćurt

              “serki”orzechowe

              Swietne serki i jogurty wychodza ze zmiksowanych orzechow cashew i makadamia, (moga byc migadaly, ale nie sa takie slodkie), a jak sie zostawi w temperatyrze pokojowej przez dobe, to fermentuje jak mleko, i smakuje jak serek, mozna doprawiac owocami, wanilia, ziolami, czosnkiem, szczypiorkiem, itd. Z makadami wychodzi nawet bita smietana smakuje zupelnie tak samo. Orzechy trzeba moczyc przez dobe zanim sie zmiksuje.

              Zrobiłam te pączusie już kilka razy-pyszne są,sami podjadamy.Wychodzi ich nie za dużo,ale to ich zaleta bo lepiej zrobić świeże,a robi się szybciutko:)

              Znasz odpowiedź na pytanie: jedzenie dla alergików

              Dodaj komentarz

              Angina u dwulatka

              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

              Czytaj dalej →

              Mozarella w ciąży

              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

              Czytaj dalej →

              Ile kosztuje żłobek?

              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

              Czytaj dalej →

              Dziewczyny po cc – dreny

              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

              Czytaj dalej →

              Meskie imie miedzynarodowe.

              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

              Czytaj dalej →

              Wielotorbielowatość nerek

              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

              Czytaj dalej →

              Ruchome kolano

              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

              Czytaj dalej →
              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo
              Enable registration in settings - general