kaczusia :)
Przede mną to, co nieuniknione….
muszę się z tym zmierzyć, choć nie wiem co i jak
jestem na etapie szukania przepisu na kaczkę, najczęściej pojawia się nadziewana jabłkami.
Proszę, jeśli macie sprawdzone przepisy na dania z kaczki, podzielcie się 🙂
Tylko mam prośbę – proszę o szczegóły i szczególiki – nigdy nie pichciłam nic kaczego
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Bon turystyczny 2024. Czy 500 zł świadczenia wakacyjnego wróci w tym roku? Jest konkretny komentarz ministra
Zasiłek rodzinny 2024. Ile wynosi i komu przysługuje? Jakie są dodatki? Rodziców obowiązuje kryterium dochodowe
Twórcze zestawy do rysowania na Dzień Dziecka. Najlepsze prezenty dla maluchów, które uwielbiają prace plastyczne
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
12 odpowiedzi na pytanie: kaczusia :)
Wspominanie o kaczce ociera się o zwykły sadyzm
Kocham!!!! Uwielbiam!!
Najczęściej robię piersi – skórę nacinam w drobne romby, smaruję solą, pieprzem i majerankiem – na noc do lodówki. Piersi obsmażam na rumiano po obu stronach – na patelni. Potem do foremki, dodaję wytopiony na patelni tłuszczyk, trochę wody (z opłukiwania miski, w której leżało noc), dookoła dokladam ćwiartki jabłek (najlepsza szara reneta), posypuję jablka solą i majerankiem i do piekarnika. 200 st na ok. 30-40 minut
ja robię piersi i udka.
podobnie jak koleżanka powyżej 🙂 na noc nacieram solą, pieprzem, majerankiem i dodatkowo niewielką ilością czosnku granulowanego i do lodówki. Nie nacinam skóry, na dodaję jabłek.
rano wkładam do naczynia żaroodpornego skórą do dołu i piekę pod przykryciem w temp. ok 170c ok 40 min, później przekładam skórą do góry i podpiekam kolejne 20-30 minut już bez przykrycia.
wyłączam piekarnik, przykrywam naczynie i stoi sobie do obiadu w ciepłym piekarniku.
dla mnie do kaczki muszą być kluski śląskie. taki zestaw obowiązkowy i już 😉
na wytopionym z kaczki tłuszczu robię sos do klusek i…jestem w niebie 😀
a jak robisz ten sos?
bo ten zestaw z kluskami i np buraczkami to mnie przyprawił o ślinotok 😀
trochę wstyd się przyznać, ale…dodaję jasny lub ciemny sos pieczeniowy knorra z torebki
zlewam wytopioną całość do garnuszka, dodaję ok 100-150 ml wody mieszam z torebką, zagotowuję i gotowe 😉
sos i tak pachnie tylko kaczką i jeszcze nikt się sam nie zorientował, że to takie małe oszustwo 😉
uwielbiam kaczkę, robię jak dziewczyny, z jabłkami i majerankiem, buraczki, kluski, nie koniecznie śląskie, a powiedzmy dyniowe…. o matko, jak ja dawno tego nie jadłam
:D… Spryciara;-)
Jak to się robi?
Skoro juz o kaczce gadamy to ja mam pytanie czy “luzowanie” (czy jak to sie fachowo nazywa) kaczki jest trudne i potrafilby je wykonac zupełny lamer czyli ja???????
luzo….że co????
Luzowanie – ze kupujesz cala kaczke, jakos magicznie cos robisz ze wykrajasz w tajemny sposob SAME KOSCI ze srodka – miesa sie ponoc przy tym nie narusza. I zostaje Ci samo mieso a na nim skorka, wypychasz na nadzieniem i pieczesz.
Mnie to przerasta studiowalam juz pare stron z informacjami jak to sie robi – ale ciagle mam wrazenie ze laik sobie z tym nie poradzi. A chetnie taka nadziewana kaczke bym poczyniła…
Robiłam aż jeden raz, udka i piersi 🙂 Przyprawiałm tak jak dziewczyny ale piekłam w woreczku, mięsko szybko było mięciutkie.
Ja kaczki kupuję w całości.
Robię albo pieczeń w całości albo rosół.
Czarną kaczkę piekę/gotuję jak leci. (teraz garnek rzymski kupiłam i muszę wypróbować). Najczęściej piekę w towarzystwie kwaśnych jabłek + trochę suszonych moreli + kilka suszonych śliwek.
Super jest rosół z kaczki (kaczka, marchew, seler, por, cebula, pietruszka, 2 goździki, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz już na talerzu, sól niekoniecznie) – moje dzieci taką świeżą kaczkę wyciągniętą z rosołu potrafią nawet na jedno posiedzenie zeżreć.
Białą kaczkę najpierw obdzieram ze skóry i potem już jak czarną :D.
A ze skóry wytapiam smalec – doskonały do smażenia – nie przypala się, podobno nie podnosi poziomu cholesterolu, nie śmierdzi… Super jest – z jednaj małej kaczki wychodzi tak niecała szklanka smalcu.
kluski dyniowe- do każdego miesa albo i jako samodzielne danie- robi się tak:
trzeba mieć dynię 😀 ja kupuję dużą, ciacham na pół albo wycinam spory kawał i robie tartę dyniową z serem pleśniowym…
z reczty odwalam pestki i te włókna i w calości ze skórą wkładam na blachę do piekarnika do 180-200 stopni na jakieś 1,5 godziny. Po tym czasie dynia sie upiecze a w środku zrobi sie jeziorko z wodą. Wyciągamy calość, wylewamy wodę, łyżką- wszystko jest mięciutkie- wyjmuję miąższ i go mam 😀 Dzielę na porcje mniej więcej 0,5 kilo i zamrażam.
Z takiego puree dyniowego można zrobić całą masę rzeczy- kluski, ciasto, buleczki… w necie jest masa przepisów.
No więc wreszcie kluski robi się tak:
do ok 0,5 puree z dyni dodajemy 2 jajka i tyle mąki, żeby było gęste ciasto, można posolić, dodać pieprz, trochę gałki muszkatołowej…. a można nie dodawać nic. W garnku gotujemy wodę lekko solimy i łyżeczką nabieramy porcje ciasta i gotujemy do wypłynięcia… Szybszy sposób- ale brzydsze wychodzą- to zrobić rzadsze ciasto, przełozyć do torebki z grubej folii, odciąć róg i wyciskać na wrzącą wodę dłuuuuuuugie glizdy, same potem podzielą się na mniejsze 😀
one rosną w trakcie gotowania
podajemy z masłem i cukrem oraz cynamonem, śmietaną- na slodko, albo z masłem szałwiowym, albo z oliwą do mięsa najlepiej w sosie.
U mnie rodzina uwielbia, mają fajny pomarańczowy kolor, sa bardzo delikatne w smaku, jak to dynia, więc potrzebują konkretnych dodatków.
Z puree robiłam też zupę, sernik (rewelacja), pan di zucca, czyli bułeczki drożdżowe z dżemem morelowym (jeszcze większa rewelacja)
dokładny przepis na kluski i milion innych dań z dynią, np. dyniowe pesto, i ten sernik…. jest na blogu
polecam, dynia jest u nas okropnie niedoceniana
Znasz odpowiedź na pytanie: kaczusia :)