we wszystkie upalne dni robi furrorę podawana ze słomką przybrana bitą śmietaną i posypana wiórkami czekolady
potrzebne:
opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego ( kartonik ok250 gr)
trochę cukru waniliowego
ze trzy łyżeczki kawy rozpuszczalenj ( można więcej jeśli ktoś chce)
kostki lodu( z całego woreczka)
rum/malibu/adwokat – kapkę – lub nic w wersji bezalkoholowej
mikser z nożykami
wykonanie:
wrzucamy kostki lodu do miksera i przez chwilkę ( aż sie nieco rozdrobni) miksujemy na najwyższych obrotach
dorzucamy do niego kawę i cukier
przy włączonym mikserze powoli strumyczkiem wlewamy schłodzone mleko skondensowane
Ubijamy aż zrobi się taka puchata piana kawowa – uwaga urośnie( nie dłużej ubijamy niż 3 – 4 minuty a jesli ktoś ma naprawdę wysokie obroty w mikserze to nawet 30 sek – 60 sek)
na koniec na chwilkę przed skończeniem dolewamy wybrany alkohol
Rozlewamy do wysokich szklanek ( ja podaję w wysokich, wąskich kieliszkach ), można dodac do dekoracji gałkie lodów waniliowych, lub bitą śmietanę, lub wszystko – jako totalne szaleństwo.
W tej samej wersji można zrobić mrożoną czekoladę – dokładnie jak wyżej tylko zamiast kawy dajemy czekoladę w proszku.
Mniaaam
na imprezach wszyscy czekają na deser w postaci kawy
smacznego
ika z małym słoneczkiem marcowym
1 odpowiedzi na pytanie: Kawa mrożona
Re: Kawa mrożona
Ikkunia swietny przepisik 🙂 Zrobie ta kawusie mezusiowi napewno bedzie zachwycony a dla siebie czekoladke – oczywiscie bezalkoholowa hihi 🙂
Buzka
Melanie i (18/03)
Znasz odpowiedź na pytanie: Kawa mrożona