ot taki wynalazek – dla dzieci co juz jedza smazone i dla doroslych. Przepraszam za skladniki “na oko” ale tak zazwyczaj wyglada moja kuuchnia 🙂
na 3 porcje/osoby
kawalek swiezego łososia (ale nie wedzonego) plaster wielkości dłoni i grubości jakies 1,5 – 2 cm;
pół szklanki platkow owsianych
1 bułka
mleko do namoczenia bułki
1 duze lub dwa małe jajka
bułka tarta
posiekany koperek ( koniecznie!) około 2 łyżki
sól, mielona kolendra ( ostatecznie odrobina pieprzu ziołowego, ale wydaje mi sie że sama kolendra pasuje lepiej)
sok z cytryny
olej do smażenia
Bułke moczymy w mleku i zostawiamy az porzadnie nasąknie
łososia drobniutko siekamy ( albo mielimy przez maszynke), mieszamy z odciśniętą bułką ( porzadnie odciśniętą), dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy płatki owsiane, koperek, sól, kolendre i sok z cytryny ( około 1 łyżki), mieszamy i dosypujemy tyle bułki tartej żeby z masy dało się łatwo uformowa kotlety, jak masa jest naprawde mokra, to można jeszcze dosypa trochę płatków ( konsystencja ma by a la kotlety mielone). Formujemy male kotlety i obtaczamy dodatkowo w bułce tartej
Smazymy na zloty kolor
Maja ciekaw smak, rybne ale nie nachalnie, bardzo delikatne
1 odpowiedzi na pytanie: kotleciki z łososia i płatków owsianych
Re: kotleciki z łososia i płatków owsianych
ooooo moze losos przejdzie??!!
musze sprobowac.
marcowe szpileczki
Znasz odpowiedź na pytanie: kotleciki z łososia i płatków owsianych