Pewnie każdy zna, ale ostatnio znów je odkryliśmy i się baaaaaaaaardzo zajadamy. Ugotować 4-5 jaj na twardo. Zetrzeć na drobnej tarce, albo rozdrobnić w malakserze czy innym tego typu “ustrojstwie”. Dodać namoczoną wcześniej wysuszoną bułkę (1,5 szt.). Dodać 1 cebulę przesmażoną na maśle (można też dodać surową), sól, pieprz, 1 łyżkę koperku, 1 łyżkę pietruszki i 1 surowe jajko. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać tartą bułkę. Wymieszać. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oliwie. Wychodzą pyszne i inaczej smakujące kotleciki. Najlepiej smakuje z ziemniakami i sosem chrzanowym (kostkę bulionową rozpuścić w wodzie, zagotować, dodać chrzan (ilośc -jak kto lubi), śmietankę z mąką, łyżeczkę masła, na koniec żółtko i już nie zagotowywać). Ojejku, jakie to pyszne!!!!
Pacia z Tosią – 7.06.04r.
4 odpowiedzi na pytanie: Kotlety z jaj
Re: Kotlety z jaj
Czyta się bardzo smakowicie 🙂
Na pewno wypróbujemy
Gonia + Dominiś 21.01.2003r.
Re: Kotlety z jaj
Faktycznie – i jak kupę czasu nierobiłam takich koltetów, a pamiętam, że bardzo je lubiłam na szkolnych stołówkach. Chyba niebawem je zrobie, tym bardziej, że mój synek jest smakoszem jajecznicy, omletów, więc może i tak przetworzone jaja mu zasmakują 😉
,
Re: Kotlety z jaj
Taką mase jajeczną wkładam do naleśników, zwijam w rulonik, panieruję w jajku, bułce tartej i smażę. Też pychota. 🙂
[Zobacz stronę]
Re: Kotlety z jaj
Nigdy nie jadlam takich kotlecikow, ale jutro zrobie na 100% mam chyba ze 40 jajek w lodowce 🙂
Laura i Mateuszek
Znasz odpowiedź na pytanie: Kotlety z jaj