Książka kucharska dla małych alergików i ich mam

Stwórzmy w jednym wątków ksiażkę kucharską dla naszych małych alergików oraz mam karmiących.
Podlinkuję m.in. kilka watków z DI, jeżeli znacie jakieś fajne przepisy czy stronki podzielcie się nimi 🙂


















Nalezy pamiętać, że przepisy na posiłki dla uczulonych na pokarmy i inne alergeny (np. pyłki roślin) powinny być opracowane indywidualnie, dla konkretnej osoby.

19 odpowiedzi na pytanie: Książka kucharska dla małych alergików i ich mam

  1. Świetny pomysł,szkoda tylko,że taki narazie żaden odzew,a przeciez sporo jest na naszym forum dzieci alergicznych,ale moze jakoś się rozkręci:)

    Trochę przepisów mam wypróbowaych i nie,postaram się coś dopisać jeszcze w wolnej chwili a narazie

    RACUCY DROŻDŻOWE

    4 średniej wielkości jabłka
    4 łyżki cukru
    4 czybate łyżki mąki kukurydzianej
    8 niezbyt płaskich łyżek mąki przennej
    1 dag drożdży
    0,5szkl ciepłej wody

    Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru,mąki i ciepłej wody,odstawiamy aż podrosną.Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach,dodajemy cukier i mieszamy.Dodajemy obie mąki i wyrośnięte odrobinę drożdze. Mieszamy i dolewamy tyle ciepłej wody aby ciasto miało konsystencję ciasta na placki ziemniaczane(ilość wody zależna od soczystości jabłek)Odstawiamy i dajemy odpocząć ok 20 minut. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

    Dziś robiłam z drożdży instant i też wyszły ok,sypnęłam płaską łyżeczkę.

    CIASTO DROŻDŻOWE

    500kg mąki tortowej(robię ze zwykłej przennej)
    40 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 bardzo płaska łyżeczka soli
    4 łyżki oleju.

    Porządnie wyrabiamy ciasto drożdżowe,wkładamy do foremki keksowej i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekę ok 1 godziny w 200 stopniach,ale wszystko zależy od piekarnika i wielkości foremki. Najlepiej po 30 minutach sprawdzać.Ja moje pierwsze wyjełam surowe i musiałam dopiekać:o

    • CHLEBEK

      500 kg mąki
      1/2 łyżeczki soli
      1 łyżeczka cukru
      300ml wody
      50ml oliwy
      30 gram mąki

      Drożdże z cukrem wyrobić w letniej wodzie
      Mąke wsypać do miski,dodać sól,wyrośnięte drożdże i oliwę. Składniki dokładnie wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce na ok 1-2h. Ciasto położyć na blacie,ugniatać i uformować na blasze. Można posypać świeżym rozmarynem. Placek włożyć do piekarnika na ok 20 minut w 180 stopniach.
      Zamiast oliwy można spokojnie użyć oleju.

      • BABECZKI

        300gram mąki
        pół szklanki cukru(w orginale 1 szklanka,dla nas zdecydowanie za słodkie)
        200 ml mleka modyfikowanego
        łyżeczka proszku do pieczenia
        2 łyżki oleju

        Wymieszać wszystkie składniki.Dodać mleko i olej. Starannie wymieszać. Ciasto nakładać do starannie wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec w dolnej części piekarnika ok 40 minut w 200 stopniach(i znów tu zależy od piekarnika).Ostatnio po upieczeniu wcisnęłam do upieczonych już babeczek dżem,tez wyszło smacznie.

        • Naleśniki:
          2 szkl. wody
          1,5 szkl. mąki
          2 łyżki oleju
          pół łyżeczki soli

          Mieszamy jak zwykłe naleśniki i smażymy, nawet cała rodzina czasami zmuszona do zjedzenia takich, z dodatkiem dżemu całkiem zjadliwe 😉

          • NALEŚNIKI

            200ml wody ew mleka modyfikowanego
            1/2 szkl mąki
            szczypta soli

            Wymieszać do konsystencji gęstej śmietany,smażyć na oliwie. Podawać z dżemem.

            • CIASTO CZEKOLADOWE

              2 szklanki mąki
              szklanka cukru
              3 łyżki kakao
              łyżeczka proszku do pieczenia
              2 łyżeczki cukru waniliowego
              100ml mleka modyfikowanego
              pół szklanki oleju
              100ml wody

              Wymieszać wszystkie suche składniki.Dodać mleko,olej i wodę. Starannie wymieszać.Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczemi posypanej mąką formy. Pieczemy ok 40 minut w dolnej części piekarnika. Sprawdzić patyczkiem,u mnie po 40 minutach ciasto było surowe piekę ok godziny.

              • placki bananowe

                Placki bananowe:
                1 jajo
                przyprawy
                mąka pszenna 1 łyżka
                mąka kukurydziana 1 łyżka
                1 duży, bardzo dojrzały banan

                1 jajko roztrzepać z dwiema łyżkami wody, szczyptą kurkumy, cynamonu, kardamonu, imbiru, soli, kopiata łyżka mąki pszennej plus kopiata łyżka mąki kukurydzianej (można na samej kukurydzianej), do tego 1 rozgnieciony widelcem duży banan. Lekko zamieszać. Smażyć na łyżce oleju. Im większy banan tym lepsze placki. Placki są przepyszne.

                • Pasta słonecznikowa do chleba:
                  – 3/4 szklanki słonecznika
                  – 2 łyżki płatków owsianych
                  – łyżka natki pietruszki
                  – ząbek czosnku
                  – 2 łyżki oleju lnianego
                  – sól, pieprz ziołowy, sok z cytryny, sos sojowy (do smaku)

                  Słonecznik i płatki ugotować w 1,5 szklanki wody (ok. 10 minut),jak wystygnie zmiksować z pozostałymi składnikami na gęstą papkę.

                  • CIASTECZKA BEZ JAJEK I ŚMIETANY

                    CIASTECZKA BEZ JAJEK I ŚMIETANY
                    [LIST]
                    [*]1 kg mąki krupczatki
                    [*]0,5 kg mąki kukurydzianej
                    [*]szklanka otrębów pszennych lub płatków owsianych
                    [*]kostka margaryny
                    [*]szklanka cukru
                    [*]1-1,5 łyżeczki sody rozprowadzonej w kilku łyżeczkach wody
                    [*]można dodać 1-2 szklanki miodu i zapach waniliowy[/LIST]W dużej misce mieszamy mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą i otręby. Roztapiamy miód, margarynę i cukier. Mieszamy wszystko razem (z sodą) i zagniatamy ciasto. Po wykrojeniu foremkami lub pokrojeniu w kwadraty pieczemy 10-15 minut. Można przyozdobić lukrem (szklanka cukru pudru z odrobiną wody).

                    • szkoda ze nie zajzalam tu wczesniej.kuba tez jest alergikiem i mam problem co mu dawac.w prawdzie jakby mu troche mija i moge dawac zwykla make i np nalesniki na zwyklym mleku bo juz nie sa tak duze te zmiany skorne ale wolalabym tego calkie unikanac bo to nieprzyjemne dal dziecka.i mam do was pytanie.czy mleko kozie mozna podawac dziecku bez obaw?ja jestem w anglii i lekarz przepiasal mleko dla alergikow juz 2 rodzaj probujemy ale mlody nie chce go za nic pic bo okropne niesamowicie juz sam zapach przprawia mnie o mdlosci. Na soje tez uczulony. A jak z tym kozim,bo mam mi powiedziala ze nie mozna calkowicie zastapc nim modyfikwanego

                      • Zamieszczone przez anetka_sweet
                        szkoda ze nie zajzalam tu wczesniej.kuba tez jest alergikiem i mam problem co mu dawac.w prawdzie jakby mu troche mija i moge dawac zwykla make i np nalesniki na zwyklym mleku bo juz nie sa tak duze te zmiany skorne ale wolalabym tego calkie unikanac bo to nieprzyjemne dal dziecka.i mam do was pytanie.czy mleko kozie mozna podawac dziecku bez obaw?ja jestem w anglii i lekarz przepiasal mleko dla alergikow juz 2 rodzaj probujemy ale mlody nie chce go za nic pic bo okropne niesamowicie juz sam zapach przprawia mnie o mdlosci. Na soje tez uczulony. A jak z tym kozim,bo mam mi powiedziala ze nie mozna calkowicie zastapc nim modyfikwanego

                        podlinkuję ci artykuł

                        Możliwości zastępowania mleka krowiego

                        [LIST]
                        [*]Mleko kozie jest tolerowane przez większość uczulonych na mleko krowie i może być używane zastępczo do wszystkich celów gospodarczych. W przypadku dzieci, które przez długie okresy są odżywiane wyłącznie lub głównie mlekiem kozim, konieczne są regularne badania krwi, aby w porę rozpoznać anemię wywołaną piciem mleka koziego (bardzo rzadka).
                        [*]Mleko owcze nie jest szeroko dostępne, ale nadaje się równie dobrze jak mleko kozie.
                        [*]Mleko klaczy ze względu na swój skład nadaje się bardzo dobrze dla dzieci i osób z wrażliwą skórą. Można je sprowadzać w postaci zamrożonej.
                        [*]Mleko sojowe zawiera wartościowe białka roślinne i używane jest do produkcji pokarmów bezmlecznych dla niemowląt (Milupa-Som, Bebenago, Lactopriv). W sklepach ze zdrową żywnością można otrzymać produkty z mleka sojowego w różnych postaciach.
                        [*]Hypoalergiczne pokarmy dla niemowląt (Beba-HA, Aptamil-HA) są dość drogie i muszą być niekiedy testowane.

                        [/LIST]oraz:

                        • Zamieszczone przez Klucha
                          podlinkuję ci artykuł

                          [/LIST]oraz:

                          dziekuje ci za linki. Nie znalazlam wczesniej czegos takiego.i troche sie zdziwilam czytajac to. Nie wiedzialam ze az tak silne moga byc alergie.kuba ma azs ale nei do tego stopnia. Ale przydalo mi sie.i teraz wiem ze faktycznie nie jest calkiem bezpieczne podawanie tylko mleka koziego.wiec bede musiala mu jakos na zmiane dawac moze w kaszce na gesto nie ejst az takei okropne to proszkowane.jeszcze raz dziekuje za cenne linki

                          • Zupa Krem z brukselki
                            1 kg Brukselki
                            0,5 mleka sojowego
                            sól pieprz,
                            1 łyżka jogurtu naturalnego

                            Umytą i oczyszczoną brukselkę zalać mlekiem sojowym i gotować do miękkości. następnie zmiksować blenderem, jeżeli będzie za gęsta rozcieńczyć jeszcze mlekiem sojowym i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować łyżką jogurtu.

                            Kotlety mielone dla uczulonych na mąkę pszenną i jajka
                            Mielona wieprzowina i wołowina przy dłuższym wyrabianiu staje się kleista. Można takie kotlety spanierować w płatkach kukurydzianych lub w płatkach owisanych, oczywiście należy takie mięso doprawić do smaku piepzem i solą, dodać do niego smażoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. A następnie smażyć na małym ogniu aby się nie przypaliły

                            ZUPA JARZYNOWA (KRUPNIK) BEZ WYWARU Z MIĘSA
                            0,5 kg ziemniaków
                            3 marchewki
                            ćwierć selera
                            1 pietruszka
                            3 łyżki drobnej kaszy
                            łyżeczka soli, łyżeczka oliwy lub margaryny, pieprz (może być też bez pieprzu).

                            Ziemniaki pokrojone lub całe gotujemy z solą ok. 1 godz. (można je potem rozgnieść na drobną papkę). Grubo startą marchew, seler i pietruszkę podsmażamy z oliwą ok. 5 minut. Po usmażeniu mieszamy z kaszą i ziemniakami i gotujemy do miękkości wszystkich składników.

                            PIECZEŃ Z WIEPRZOWINY – KARKÓWKA Z MIELONYM MIĘSEM
                            1-1,5 kg karkówki
                            30 dkg mielonego mięsa (przygotowanego w domu)
                            1 cebula (może być bez cebuli)
                            sól, łyżka smalcu, ew. pieprz i majeranek.

                            Karkówkę odkrajamy od kości, mielone mięso mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i przyprawiamy. Mielone mięso zawijamy w karkówkę i wiążemy nitką. Jeszcze raz przyprawiamy (ale bez przesady) i pieczemy ok. 1-1,5 godz. w aluminiowej folii – dokładnie zawinięte, z dodatkiem smalcu i kilku łyżek wody. Upieczone mięso można podawać na gorąco z ziemniakami lub, po ostudzeniu, zamiast wędliny. Żeby mięso nie było zbyt suche, wyjmujemy je z folii po ostudzeniu!

                            CIASTECZKA BEZ JAJEK I ŚMIETANY
                            1 kg mąki krupczatki
                            0,5 kg mąki kukurydzianej
                            szklanka otrębów pszennych lub płatków owsianych
                            kostka margaryny
                            szklanka cukru
                            1-1,5 łyżeczki sody rozprowadzonej w kilku łyżeczkach wody
                            można dodać 1-2 szklanki miodu i zapach waniliowy.

                            W dużej misce mieszamy mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą i otręby. Roztapiamy miód, margarynę i cukier. Mieszamy wszystko razem (z sodą) i zagniatamy ciasto. Po wykrojeniu foremkami lub pokrojeniu w kwadraty pieczemy 10-15 minut. Można przyozdobić lukrem (szklanka cukru pudru z odrobiną wody).

                            • Ankieta przywidziana dla osób dorosłych cierpiących na alergię pokarmową i/lub mających dzieci z tą dolegliwością.

                              Szanowni Państwo, prowadzę badania nad znakowaniem opakowań produktów spożywczych w aspekcie alergii pokarmowej oraz umiejętnością czytania etykiet. Wyniki tych badań pozwolą zanalizować czy opakowania produktów spożywczych są odpowiednio oznakowane i jak oceniają to potencjalni konsumenci deklarujący stosowanie diety eliminacyjnej ze względu na jakiś składnik. Badania są anonimowe, a ich wyniki zostaną wykorzystane jedynie w celach naukowych (praca magisterska). Bardzo proszę u udzielenie szczerych i przemyślanych odpowiedzi na poniższe pytania.

                              Oto link:

                              Dziękuję za poświęcenie kilku minut…

                              Sama jestem alergikiem pokarmowym, wiec wiem co to znaczy

                              Pozdrawiam,
                              Magda

                              • Zamieszczone przez Gabrycha
                                CHLEBEK

                                500 kg mąki
                                1/2 łyżeczki soli
                                1 łyżeczka cukru
                                300ml wody
                                50ml oliwy
                                30 gram mąki

                                Drożdże z cukrem wyrobić w letniej wodzie
                                Mąke wsypać do miski,dodać sól,wyrośnięte drożdże i oliwę. Składniki dokładnie wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce na ok 1-2h. Ciasto położyć na blacie,ugniatać i uformować na blasze. Można posypać świeżym rozmarynem. Placek włożyć do piekarnika na ok 20 minut w 180 stopniach.
                                Zamiast oliwy można spokojnie użyć oleju.

                                Zrobiłam ostatnio chlebek według Twojego przepisu. Bardzo dobry wyszedł. Polecam

                                • Znalazłam ciekawą stronę Można tam znaleźć kilka ciekawych przepisów dla alergików. A przy okazji wygrać książke –

                                  • Ja też próbowałem Twój przepis, tylko z mąką razową. Dodaje też otrębów i 100g płatków owsianych. Polecam 🙂

                                    [edycja moderator: link niezgodny z regulaminem DI]

                                      • Jak wyszedł wam ten chlebek? Można skrócić czas wyrastania ciasta, czy wtedy nic nie wyjdzie? 🙂

                                        Znasz odpowiedź na pytanie: Książka kucharska dla małych alergików i ich mam

                                        Dodaj komentarz

                                        Angina u dwulatka

                                        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                        Czytaj dalej →

                                        Mozarella w ciąży

                                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                        Czytaj dalej →

                                        Ile kosztuje żłobek?

                                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                        Czytaj dalej →

                                        Dziewczyny po cc – dreny

                                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                        Czytaj dalej →

                                        Meskie imie miedzynarodowe.

                                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                        Czytaj dalej →

                                        Wielotorbielowatość nerek

                                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                        Czytaj dalej →

                                        Ruchome kolano

                                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                        Czytaj dalej →
                                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                        Logo
                                        Enable registration in settings - general