Kurczak po azjatycku a’la SuperBasiek
10 podudzi z kurczaka
3 duże papryki czerwone
4 cebule czerwone
3 pomidory
3-4 ząbki czosnku
pół butelki sosu curry
przyprawy ( papryka słodka, ostra, pieprz, vegeta, przyprawy kuchni azjatyckiej)
1 mała śmietanka 30% słodka (200ml)
1 limonka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
półtora szklanki wody
olej do smażenia
ryż
Podudzia umyć i zalać sosem curry w naczyniu żaroodpornym w którym będziemy piec i pozostawić na noc. Paprykę, pomidory (sparzyć, obrać ze skóry), cebulę i czosnek drobno posiekać. Podudzia wyjąć z sosu i obsmażyć na złoto. Do sosu z marynowania dodać warzywa i wymieszać. doprawić przyprawami wg uznania. Ułożyć na warzywach podudzia, przykryć pokrywką i piec około 50 minut w 200 stopniach celsjusza. Ugotować ryż. Naczynie wyjąć z piekarnika, podudzia wyjąć, a powstały sos z warzywami przelać do garnka. Dolać szklankę wody i gotować jeszcze przez chwilę, w tym czasie doprawić do ostatecznego smaku, wlać śmietankę a po chwili dodać sok z limonki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pół szklanki wody i dolewać po trochę to gotującego się sosu, aż zostanie osiągnięta odpowiednia gęstość. Do gotowego sosu włożyć podudzia i odczekać kwadrans. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem. SMACZNEGO!!!
Pozdrówki 🙂
3 odpowiedzi na pytanie: Kurczak po azjatycku a’la SuperBasiek
zamiast smietany mleko kokosowe – bedzie wiernie kuchni tajskiej:)
strasznie lubie takie jedzenie!
..spróbuję następnym razem 🙂
Pozdrówki 🙂
Kocham kuchnię orientalną,akurat ta nie tuczy.W Krakowie mam psiapsiułe i tam do restauracji M>>>g zawsze chodzimy, jejku smaczne, szkoda, że u mnie tej kuchni nie ma:(a kupić te wszystkie składniki…mam nadzieje, ze nie naruszyłam regulaminy, jak tak to niech pani moderator zmoderuje, ja niestety jak pisze to lubię o czyms konkretnym.
Znasz odpowiedź na pytanie: Kurczak po azjatycku a’la SuperBasiek