Ponieważ Wielkanoc blisko podaję wam prosty, sprawdzony przepis na mazurek:
Najpierw ciasto kruche – baza każdego mazurka:
50 dkg mąki
1 kostka margaryny
15 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki śmietany
sok z 1/2 cytryny
1/2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i sól. Mieszamy. Nastepnie wbijamy żółtka, sok z cytryny i śmietanę i zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię lub chowamy do woreczka i chowamy do lodówki, na ok. 30 minut.
Następnie oddzielamy 1/4 ciasta a resztę rozwałkowujemy na prostokąt (dosyć cienko). Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do brzegów ciasta. Smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy na blasze ok 20 minut na złoty kolor, w temperaturze ok 220 stopni.
Nadzienie pomarańczowe
1/2 kg pomarańczy
2 cytryny
1/2 kg cukru
płatki migdałowe
Cytryny i pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę przełozyć do rondla, dodać cukier i podlać 1/2 szklanki wody.
Smażyć na gęstą masę często mieszając. Po zestawieniu z ognia dodać płatki migdałowe i wymieszać.
Masę rozsmarować na cieście (już upieczonym!!!) i udekorować skórką pomarańczową kandyzowaną i migdałami.
A NAJŁATWIEJSZĄ MASĄ JEST PO PROSTU DŻEM MORELOWY LUB POMARAŃCZOWY. Ja tak zawsze robię i też jest pycha.
SMACZNEGO!!!
Zuzka (ur. 20.01.2003)
1 odpowiedzi na pytanie: MAZUREK
Re: MAZUREK
Dziekuje:)
Hubi 2 latka
Znasz odpowiedź na pytanie: MAZUREK