podobno caly sekret minestrone lezy w tym, zeby je odpowiednio dlugo gotowac
i cos w tym jest
podje czas na wersje, ktora mnie osobiscie najbardziej smakuje
1.5 litra wywaru warzywnego (moze byc kurzy, miesny, jaki tam wam najlepiej wchodzi, moze tez byc po prostu woda, albo polowa wody, polowa wywaru)
3 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 duza cebula drobno posiekana
1 por, krajany w piorka, oczywiscie glownie ta biala czesc, zielona tylko dokad nie stanie sie lykowata
2 marchewki w drobnej kostce
1 galazka selera naciowego w drobnej kostce
2 zabki czosnku, drobniutko siekane
2 ziemniaki (obrane) w drobnej kostce
1 lisc laurowy
1 galazka swiezego tymianku albo 1/4 lyzeczki suszonego
pol szklanki zielonego groszku (moze byc mrozony)
2-3 male cukinie, w drobnej kostce
3 pomidory bez skorki w drobnej kostce (daje puszkowane i tez jest ok)
puszka fasolki bialej, raczej drobniejszej, jakies canellini najlepiej
3 lyzki sosu pesto (moze byc gotowy, mozna samemu zrobic ze swiezej bazyli oliwy, orzeszkow piniowych i parmezanu z sola pieprzem i czosnkiem w blenderze)
tarty parmesan do posypania
sol i pieprz
bagietka, ewentualnie krutony
1. w garnku podgrzac wywar do punktu delikatnego wrzenia
2. w osobnym, dosc wysokim garnku, najlepiej w dosc grubym dnem, podgrzac po woli oliwe i udusic na niej cebule i pora pod przykryciem do zmiekniecia na niewielkim ogniu
3. dodac marchew, seler i czosnek, zwiekszyc troszke ogien i czesto mieszajac gotowac przez ok. 5 minut; dodac ziemniaki i gotowac kolejne 2-3 minuty
4. dolac goracy wywar, dobrze wymieszac, wrzucic listek laurowy, tymianek i doprawic sola i pieprzem do smaku (zazwyczaj w tym momencie, jesli mam w domu, wrzucam skorke od parmezanu dla polepszenia smaku) i doprowadzic do wrzenia; zredukowac ogien i gotowac przez 10-12 minut
5. wrzucic swiezy groszek (mrozony musi poczekac) i cukinie i gotwac przez kolejne 5 minut; wrzucic mrozony groszek i pomidory; nakryc garnek, stopniowo doprowadzic do wrzenia i dusic przez kolejne 5-8 minut
6. na ok. 20 minut przed podaniem usunac pokrywke i wrzucic fasole, gotowac ok. 10 minut
7. dodac pesto, doprawic (jesli trzeba) sola i pieprzem i pogotowac jeszcze male 5 minut; zupe odstawic z ognia i pozwolic smakom ladnie sie wymieszac przez kilka minut
8. podac parmesan osobno, grzanki mozna zgrilowac
Znasz odpowiedź na pytanie: