mleko kandyzowane-czekoladowe gęste – znalazłam cos takiego w spizarni, kupione dawno temu, troche stare ale dobre w smaku, zresztą cos tak słodkeigo nie moze sie popsuc…. Tp taka jakby lejąca krówka ale czekoladowa.
i co ja moge z tego zrobic…..jest prawie cała puszka, wiec za duzo do nalesników…. Moze jakiś liker albo ciasto? pomocy… bo zjem łyżką i bedzie klops 🙂
7 odpowiedzi na pytanie: mleko kandyzowane-czekoladowe gęste
ja bym pewnie łyżką zjadła
a możesz przełożyć suchymi waflami i tez będzie pycha
no na to tez juz wpadłam…. tylko obawiam sie ze wtedy zjem z waflami….. to juz bedzie mniej kalorii jak zjem samo 🙂
Jak niezapomne to wfle kupie. ale tym to ja km2 wafla posmaruje…
Zamiast jeść mozesz wypić 🙂
Przypomniał mi się taki przepis:
“Puszkę mleka zagęszczonego słodzonego gotować 3 godziny na wolnym ogniu w garnku z wodą. Puszki powinny być przykryte wodą. Ostudzić. Wyjąć zawartość (powinna być gęsta) z puszki i dodać do niej 0,2 l wódki. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zaparzyć w pół szklanki wody. Wszystko razem zmiksować.”
Przepis ma juz dobrych kilka lat, wiec już nie trzeba gotować tych puszek tylko kupić gotowe. Twoja puszka mi przypomniała ten likier, może jak dodasz trochę kawy i spirytu to wyjdzie coś smacznego. Może w tym kierunku pokombinować?
no własine sie zastanaiwłąm nad proporcjami…. to by mi najbardziej pasiło….. tylko czy dawac kawe do czekolady. moze tylko dodam samą wódke….. alebo jedno mleko niesłodzone….i wódke.
jak będziesz miała nadmiar, to ja z przyjemnością przyjmę
To mozesz spróbować bez kawy, wyjdzie likier czekoladowy (…chyba)
Tylko, czy nie będzie za słodkie, bo kawa to jednak trochę przygasza słodycz
zmiksowac z masłem i do andruta
Znasz odpowiedź na pytanie: mleko kandyzowane-czekoladowe gęste