Kolejna moja wariacja muffinkowa, tym razem wytrawna – idealne na kolację lub przekąskę w środku dnia.
Muffinki z salami, oliwkami i serem
2 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka – taka od zupy)
płaska łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 jajko
1 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
salami pokrojone w kostkę (tak z 2 garści)
ser żółty pokrojony w kostkę (też 2 garści)
oliwki przekrojone na pół (ile kto lubi, dałam garść)
Mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać pokrojone salami, oliwki, ser, jajko, mleko i olej.
Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać niezbyt dokładnie.
Wkładać do papilotek do wysokość 3/4, piec 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Smacznego! 🙂
2 odpowiedzi na pytanie: Muffinki z salami, oliwkami i serem
czad turkus:)
moje pikantne też wychodza takie wyboiste:)
a ja do tej pory pieklam na slodko. Wczoraj zaryzykowalam na kolacje i moje dzieciaki zjadly po dwie mimo tego, ze nie lubia salami.
Jesli masz jakies inne przepisy na muffinki to chetnie wyprobuje.
Znasz odpowiedź na pytanie: Muffinki z salami, oliwkami i serem