Nauczcie robić DOBRĄ fasolkę po bretońsku…plizzz

…bo zrobiłam kilka razy i wyszło tragicznie. Od tego czasu mąż kupuje sobie z Pudliszek 🙁 Może macie jakiś dobry sposób co robić żeby wyszło jak trzeba czyli pysznie?
Pozdrawiam
Monika, mama prawie 16 mies. Marty

8 odpowiedzi na pytanie: Nauczcie robić DOBRĄ fasolkę po bretońsku…plizzz

  1. Re: Nauczcie robić DOBRĄ fasolkę po bretońsku…plizzz

    Wiec tak :kupujesz sredniego jaska i moczysz go w wodzi min 3 godz wczesniej musisz ja oczywiscie dobrze wyplukac. Nastepnie gotujesz w wodzie w ktorej moczylas dodajac:troche wegety, soli, pieprzu, 2 liscie laurowe, 4 ziela angielsie. Osobno smazysz 2 cebulki- maja byc tylko leciutko rumiane i wlewasz ta cebulke do tej gotujacej sie fasoli. Kroisz w kostke kielbase, resztki wedliny, boczek ( musi byc tego mieska wszystkiego sporo) to wszystko podsmazasz na patelni i rowniez wrzucasz do fasoli. Gdy fasola bedzie miekka dajesz do niej przecier pomidorowy ( ja na 1,5 opakowania fasoli w woreczkach daje 1,5 sloiczka) i chwile ta fasola sie gotuje z tym przecierem, dosalasz ja a osobno na patelni robisz zasmaszke na maselku: dajesz 3 czesc masla i z 3 lyzki maki to tylko troszke podsmaz i dodaj pol opakowania papryki slodkiej ( mozesz mniej) podsmaz to doslownie 20 sek i zalej goraca woda nastepnie dodaj do fasoli. Fasola gotowa!!!!!! PYYYYYYYYYYYYYYcha!! Jak zrobisz to daj znac jak Ci wyszla. Oczywiscie dopraw ja wedlug uznania. Pozdrawiam.

    Malgosia i Maksio (27.03.2003

    • Re: Nauczcie robić DOBRĄ fasolkę po bretońsku…plizzz

      Robie bez zasmażki, ale musze koniecznie przetestować – tylko czy zdaze…. Ja dodaje jeszcze majeranek i to sporo – jest mniej ciezkostrawne, ale nie kazdy lubi. No i pomidorków lubimy duuuuuuzo.
      pozdrawiam

      Usianka i listopadowa dziewczynka (9.XI.2003 a może jednak wcześniej?)

      • Re: Nauczcie robić DOBRĄ fasolkę po bretońsku…plizzz

        Ja znam najprostrza wersję i najszybsza na świecie, do której sama doszłam. Moja wersja posiada gęsty pomidorowy sos.

        potrzeba (na porcję dla 2 osób):
        – przecier pomidorowy w słoiczku cały
        – 1-2 puszki fasoli białej bądz czerwonej
        – około 1/2 kg kiełbasy
        – majeranek,
        – sól,
        – cukier
        – pieprz

        można dokwasic odrobina octu

        Robi się tak:
        Przecier pomidorowy rozrabia się z woda (ma byc lekko geste a nie płynne), doprawia do smaku solą i cukrem. Kiełbasę się kroi w kosteczkę, plasterki lub jak kto woli, a potem wrzuca do garnka i zagotowuje razem. Pzryprawia się spora iloscią majeranku, lecz przed wrzuceniem go garnka nalerzy go rozetrzec w ręku, a uwolni więcej zapachu i smaku. Jak wszystko zacznie wrzeć wrzucic fasolę z puszki uprzednio odcedzoną. jeśli będzie za słodkie, to proponuję odrobinkę octu, a smak sie przykwasi.

        Dla zmiany czy urozmaicenia dodaję czasem wymiennie (nie jednocześnie)
        – czosnek, ( zaostrza)
        – ser żółty (szczególnie jak tzw. pietka mi zostanie, to kroje w kostke i dorzucam pod koniec gotowania)
        – chrzan kremowy (łagodzi i lekko osładza)

        potrawa jest bardzo szybka do zrobiena i jest to jedna z ulubionych potraw moich i męża.

        ,

        • fasolka po bretonsku wedlug Kuronia – pychotka

          A ja robie wedlug przepisu Kuronia i po prostu mucha nie siada!!!!!!! Niebo w gebie i co tylko jeszcze wymyslec mozna:)) podaje przepis :

          Cyt. ” (Ilosc mniej wiecej dla 2 osob na dwa dni)
          50 dkg fasoli Jas
          30 dkg boczku wedzonego
          30 dkg niezbyt tlustej kielbasy
          3 lyzki koncentratu pomidorowego
          1 cebula
          4 obrane zabki czosnku
          1 lyzka maki pszennej
          majeranek, kminek, ostra papryka, pieprz, czosnek granulowany, czaber,
          przyprawa Kuronia ( ja jej nie daje bo tu nie mozna jej kupic a i tak jest pyszne), ewentualnie swieze zoila : tymianek, estragon, bazylia

          Fasole myje, mocze 12 godz albo zagotowuje i zostawiam na 4 godziny, a nastenie gotuje do miekkosci z przyprawami : majerankiem, kminkiem, ostra papryka, pieprzem, czabrem, przyprawa Kuronia i czosnkiem granulowanym. Do drugiego garnka z wrzatkiem wkladam boczek- wody tylko tyle zeby byl przykryty – i rowniez gotuje go do miekkosci, a nastepnie kroje w kostke.

          Boczek oraz pokrojona w polplasterki kielbase podsmazam na patelni, a gdy wytopi sie z nich tluszcz, dodaje obrana i posiekana cebule. Oproszam maka, nastepnie wkladam koncentrat pomidorowy, przecisniety przez praske czosnek i mieszajec chwile smaze.

          Na patelnie z zasmazona kielbasa wlewam zimny wywar od gotowania boczku, mieszam i przekladam do garnka z fasola. Nastepnie doprawiam do smaku ( mozna dodac maggi lub sosu sojowego) i pozostawiam jeszcze chwile na plycie, zeby potrawa sie przegryzla.
          Fasolke podaje w salaterce posypana swiezymi ziolami. ” koniec cytatu. Dziewczyny sprobujcie ta fasolka jest znakomita:)

          • Re: fasolka po bretonsku wedlug Kuronia – pychotka

            Zrobiłam!!! i wyszło pysznie. Baaaaardzo dziękuję :O)
            pozdrawiam
            Monika, mama 16 mies. Martuni

            • Re: fasolka po bretonsku wedlug Kuronia – pychotka

              Ciesze sie bardzo. U mnie wszyscy tez sie nia zajadaja. Kuron ma naprawde dobre przepisy, mam caly zeszycik, pychotki:)

              • Re: fasolka po bretonsku wedlug Kuronia – pychotka

                to może coś jeszcze polecisz? najlepiej z hasłem Kuroń w tytule żeby łątwo było namierzyć na forum
                pozdrawiam
                MONIKA, mama 16 mies Marty

                • Zrobiłam…

                  Było suuper! Tak twierdzi mój mąż, bo ja nie jestem fanką fasoli, a poza tym robiłam pierwszy raz. Ale jemu bardzo smakowało 🙂

                  Asia i Ola (8 i 3/4 m-ca)

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Nauczcie robić DOBRĄ fasolkę po bretońsku…plizzz

                  Dodaj komentarz

                  Angina u dwulatka

                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                  Czytaj dalej →

                  Mozarella w ciąży

                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                  Czytaj dalej →

                  Ile kosztuje żłobek?

                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                  Czytaj dalej →

                  Dziewczyny po cc – dreny

                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                  Czytaj dalej →

                  Meskie imie miedzynarodowe.

                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                  Czytaj dalej →

                  Wielotorbielowatość nerek

                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                  Czytaj dalej →

                  Ruchome kolano

                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo
                  Enable registration in settings - general