Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań. Przyrządza się bardzo łatwo:
1 lub 2 woreczki ryżu – ugotować
2-3 jajka ( jak masa bedzie zbyt gęsta dodać więcej jajek)
starty ser – według uznania (ja lubie dużo)
pomidor
sól i pieprz do smaku
Ugotowany ryż wymieszać z jajkami i serem i doprawić solą i pieprzem. Można dodać trochę vegety. Ja czasami do przygotowanej masy dodaję szynkę pokrojoną w kostkę i podsmażoną. Wszystko położyć na patelnie z rozgrzaną oliwą – tak żeby całe dno było przykryte. Jeśli patelnia jest mała podzielić na dwie części, aby omlet nie był zbyt gruby. Na połówce placka ułożyć pomidory pokrojone w plastry. Samażyć na średnim ogniu; gdy omlet będzie podpieczony z jednej strony złożyć go na pół (przykryć tę połowę z pomidorami) i smażyć jeszcze chwilę, żeby się skleił. Na koniec posypać szczypiorkiem – dość dużo. Można też podawać z ketchupem, ale ja wolę bez.
Smacznego
Sylwia i Tymek
Znasz odpowiedź na pytanie: