Czy zdejmujecie skórkę ze śliwek, brzoskwiń, pomidorów i innych takich, czy dajecie dzieciom ze skórką? Ja zdejmuję, ale czasami się zastanawiam, czy to właściwie jest konieczne. Wiadomo: jeśli skórka twarda, to zdjąć trzeba, ale czasami jest tak miękka, że się rwie podczas zdejmowania… Czy dziecku się coś stanie jeśli to zje?
Kra i Wiktorek (19.11.2003)
9 odpowiedzi na pytanie: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
Wiem że każda mama podaje dziecko to co uważa za stosowne i wie że to dziecku nie zaszkodzi. Ja jednak jestem zdania że akurat śliwki,brzoskwinie i pomidory nie są odpowiednie dla dziecka w wieku mojego Kubusia (10 miesięcy).Wolę z tym jeszcze trochę poczekać. Nie mam więc problemu czy zdejmować skórkę czy nie. Jeśli mowa o owocach mały je starte jabłko oczywiście bez skórki oraz banana po którym nigdy nie miał zaparcia który uchodzi za owoc powodujący tego typu dolegliwości.
Jeśli jednak Wiktorek toleruje wymienione przez Ciebie produkty to radziłabym jednak zdejmować skórkę.
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
ja zdejmuje. Taki maluch chyba nie jest wstanie dobrze pogrysc skorki a wtedy moze go bedzie bolec brzuszek,po co ryzykowac
Monia i Tymonek (08.08.03)
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
ja zdejmuję skórkę ze wszystkiego. O! pomidora jeszcze Antosiowi nie podawałam, czy juz można?
pozdrawiam
Monika i Antoś 25.11.2003
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
Przypuszczam, że można. Skoro dla dzieci w tym wieku są zupki pomidorowe i inne takie. Wiktorek po raz pierwszy dostał pomidorka jak miał 6.5 miesiąca i mu zasmakował, więc ciągle je. Spróbuj.
Kra i Wiktorek (19.11.2003)
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
Ciekawa jestem, dlaczego uważasz, że te rzeczy są nieodpowiednie? Czy Kubuś ma jakieś problemy z alergią, albo z brzuszkiem?
Jeśli o mojego synka chodzi, to te rzeczy mu nie szkodzą. Właściwie je wszystkie warzywa i owoce (łącznie z rzodkiewką, ogórkiem kiszonym itp). Skórkę na razie zdejmuję, ale jak się nad tym głębiej zastanowić, to np. z zielonego groszku się po prostu nie da zdjąć skórki, więc dzieci ją też zjadają a nic im potem nie jest…
Kra i Wiktorek (19.11.2003)
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
Z owoców zdejmuję, z warzyw zazwyczaj też – poza wymienionym przez Ciebie groszkiem zielonym i fasolką szparagową.
A w jakiej formie dajesz Wiktorkowi ogórka kiszonego? Zupka czy po prostu jako “zagrycha”?
pozdrawiamy
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
Ja zdejmuje skore, zwlaszcza z pomidorow. Jagoda po zjedzeniu skory by zwymiotowala, zreszta po co mialby ja bolec brzuszek. Jeszcze sie naje w zyciu owocow ze skora
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
Racja, ale nie mozna porownywac skory z groszku so skory z pomidora. To tak jakbys porownala skore chinczyka ze skora afrykanczyka, obie skory ale jaka roznica
Re: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?
🙂
Kra i Wiktorek (19.11.2003)
Znasz odpowiedź na pytanie: owoce i warzywa – ze skórką czy bez?