Pierogi

Dziewczyny nigdy nie robiłam pierogów
Nawet nie wiem jak się robi ciasto na pierogi
Ale dziś oglądałam na tvn “ugotowanych” i tam laska świetne nadzienia do pierogów robiła
i nabrałam strasznej ochoty na pichcenie 😉
Jak robicie pierogi?
Z jakimi nadzieniami?
Podzielcie się wiedzą 😀

80 odpowiedzi na pytanie: Pierogi

  1. szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
    przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble

    ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
    maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)

    moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
    ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
    i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie

    • Zamieszczone przez kantalupa
      szkol robienia pierogow pewnie tyle, co rodzin w polsce
      przerobilam z jajem, bez, na zimno, na cieplo, zagniatane tlustymi rekami, ble ble ble

      ale najlepsze mi wychodza mniej wiecej takie:
      maka pszenna (typu 500), zrobic dolek, dobrze posolic, nalac do dolku wrzatki i gniesc az sie zrobi gladkie ciasto (mozena dodawac w trakcie ugniatania wody albo maki, w zaleznosci od potrzeb)

      moj malzu odda wszystko za pierogi z kapusta i boczkiem (doprawiane kminem koniecznie)
      ostatnio zrobilam takiez lekko indyjskim posmakiem – soczewica z garam masala i curry, z drobno siekana nacia kolendry
      i w ogole pcham do pierofow co mi w lapki wpadnie

      dokładnie tak samo – bez jajka i zalane wrzątkiem. takie ciasto robi moja mama i wychodzi delkatne. JA nie robie bo mi sie nie chce. wole w naleśniki farsz zawinąc

      • Zamieszczone przez majowamama
        tez takie robię, genialne jest
        tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
        w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

        podobno do lap sie tak tragicznie nie kleji
        mozna tez posmarpwac dlonie olejem
        ale srednio w sumie pomaga, wiec sobie glowy nie zaracam – i tak potem przez tydzien nosze pod paznokciami make;) – zartuje, myje sie czesciej, ale maka nawet po zdrowym szorowaniu jakos mi w zakamarkach zostaje

        • Czyli już wiem jak zrobić ciasto 😀
          W przyszły łikend będę robić pierogi 😀

          • Zamieszczone przez majowamama
            tez takie robię, genialne jest
            tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
            w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

            Ja do mąki i wrzątku zamiast oleju dodaję odrobinę masła roślinnego.
            A robię z serem (na słodko), mięsem wołowym (najczęściej z rosołu – gotowane, dodaję tylko do niego odrobinę wegetty i muszę przemielić), z jagodami.

            • Z wiśniami nie robiłam, ale jeżeli chodzi o jagody to najlepsze są świeże przesypane cukrem (nie mrożone – bo te puszczają sporo soku i też wypływa)

              • Zamieszczone przez majowamama
                tez takie robię, genialne jest
                tylko daję do tej mąki i wrzątku trochę oleju, ze 2 łyzki
                w sumie nie wiem co to daje, ale tak mnie kuzynka nauczyla i tak jest 😉

                A mnie mama. I też koniecznie z olejem

                • Zamieszczone przez majowamama
                  a ja z owocami nie potrafię
                  kiedys robilam namietnie z wisniami, a od kilku ostatnich lat wszystko mi sie rozkleja
                  no nie wiem gdzie robię błąd, sok je zalewa od srodka, mimo, ze odsączone

                  Obtocz owoc w kleiku ryżowym z odrobiną cukru 😉 wchłonie sok. I do zlepiania polecam widelec – jest piękna falbanka i jakoś nie rozklejają się tak szybko 😉 Mam takie wrażenie

                  • Pycha pierogi Ruskie u nas królują!! dzieci uwielbiają sam farsz!!
                    ziemniaki gotowane zmielone + ser biały zmielony + cebulka smażona doprawić solą i pieprzem i nakładać do ciasta polecam gotowane lub na drugi dzień smażone!

                    • A ja do ciasta dodaję jedno jajko i żadnego tłuszczu. Tylko do ciasta na uszka wigilijne nie dodaję jajka.

                      Też uwielbiam ruskie – twaróg, zmielone, ugotowane ziemniaki, cebulka przesmażona na maśle z solą i pieprzem i koniecznie posiekana natka pietruszki 🙂

                      Do pierogów z mięsem dodaję najczęściej posiekane mięsko z rosołu (mieszane drobiowo-wołowe) do tego bułka namoczona w mleku i też posiekana zielona pietruszka 🙂

                      • Wstawiam przepisy na farsze, które były w programie, może ktoś się skusi
                        brzmią apetycznie

                        Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:
                        1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę
                        250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)
                        pół kostki sera feta
                        szczypta gałki muszkatołowej
                        1 ząbek czosnku
                        kilka listków posiekanej mięty
                        świeżo mielony pieprz czarny
                        Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

                        Farsz z łososiem i ricottą:
                        350 g filetów świeżego łososia
                        350 g łososia wędzonego
                        80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)
                        1 jajko
                        około 5 łyżek tartego parmezanu
                        2 łyżki posiekanego koperku
                        sól, pieprz do smaku
                        Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.

                        Farsz z gruszką i gorgonzolą:

                        2 duże gruszki
                        50 g sera z niebieską pleśnią
                        1 pełna szklanka utartego parmezanu
                        1 łyżka bułki tartej
                        sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
                        Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.

                        • No prosze, chyba sie wezme za pierogi, smaka mi narobilyscie 😉 U nas najlepiej wchodza z miesem tradycyjne, ale ja mam ochote na ruskie 🙂

                          • Ja też nigdy nie robiłam pierogów. Co jakiś czas chcę, żeby mnie mama nauczyła, a potem jakoś to umyka.
                            Ale tak jak Ty, jak zobaczylam w tym programie jakie nadzienia zrobiła to postanowiłam, że i ja w końcu się nauczę.

                            • mam calutka zamrazarke pierogów. 2 tyg temu nasza pani Tatiana miala malo pracy wiec rano zrobiłam farsz i ona mi zrobiła z miesem i serem. wczoraj dostalismy wielka siate od cioci któej dalismy stary telewior. przez miesiąc będą pierogi 🙂

                              • pierogi z owocami (jabłka, truskawki, borówki)
                                pierogi z serem białym na słodko
                                pierogi z mięsem
                                pierogi z cebulka i pieczarkami+ser feta
                                pierogi ruskie

                                • Ja się odważyłam zrobić pierwszy raz jakieś dwa tyg. temu. Do ciasta dałam na pól kg mąki dwie łyżki oleju i ciepłą wodę. Ciasto wyszło super. Do stolnicy się nie kleiło, bardzo dobrze się pierogi zaklejały i w gotowaniu się nie rozeszły. Także już pewnie nigdy nie kupię pierogów tylko sama lepić będę. Zrobiłam ruskie bo takie wszyscy lubimy, a wczoraj zrobiłam z serem na słodko.

                                  • ja robię ciasto tak

                                    0,5kg mąki
                                    1jajko
                                    wodą ciepła (0,5szkl)
                                    szczypta soli

                                    dosypuję mąki (jak jest potrzeba) ciasto jest takie aksamitne i nie klei się w czasie pracy,a nie rozkleja się w czasie gotowania… A jak zostanie za dużo to robię makaron

                                    • Robiłam dziś pierogi. No więc tak… Na ruskie farsz wyszedł za rzadki bo dałam sera z lidla – takiego jak do sernika 🙂 T pomyślał i poleciał do sklepu i kupił puree w proszku
                                      Potem skończyła mi się mąka. Więc ciasto dorabiałam z takiej, którą kupiliśmy na masę solną. Wyszło twarde (bo dałam za mało wody) i koloru brudnej ściery…
                                      Dopiero ostatni rzut – z nową mąką prosto ze sklepu 😉 – wyszedł w miarę. Tylko to ostanie ok 20-25 pierogów.
                                      Zjedliśmy część – w miarę smakowało. Mam wprawkę przed świętami i jakieś 2 obiady gotowe – zamrożone

                                      • Zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu pierogi
                                        z serem i rodzynkami
                                        wyszły pyszne
                                        Następnym razem będę szaleć z farszami 🙂

                                        • Zamieszczone przez Joa133
                                          pierogi z owocami (jabłka, truskawki, borówki)
                                          pierogi z serem białym na słodko
                                          pierogi z mięsem
                                          pierogi z cebulka i pieczarkami+ser feta
                                          pierogi ruskie

                                          jak robisz te z fetą?

                                          Zawsze robiłam ciasto z maki, soli i ciepłej wody – tym razem dałam wrzątek i ciasto wyszło genialne

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Pierogi

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general