z jakim nadzieniem zrobic pierogi, zeby powalic na kolana gosci;)
w przyszlym tygodniu organizuje pierogi party i szukam jakichsnietuzinkowych pomyslow na nadzienie
w zeszlym roku bylam na “festynie pierogow w krakowie”, ale niewiele pamietam:(
potrzebuje czegos fajnego, zaskakujacego i smacznego:)
zrobie
*kiszona kapusta i boczek z cebula
*twarog z wanilia
*grzyby z koperkiem
*mieso mielone
*feta ze szpinakiem
mysle o czyms w kierunku twarog z figami cynamonem i rodzynkami
podpowiedzcie cos, prosze!
37 odpowiedzi na pytanie: pierogi niekonwencjonalnie???
Witam
U nas w miescie jest tzw “dom pieroga”
Wiem, ze tam podaja mniedzy innymi pierogi z kielbasa (pycha!), kaszanką, oscypkiem, sliwkami (to sa cztery rodzaje pierogow, a nie wszystko wymieszane 😛
kaszanka i oscypek odpada, bo nie kupie tutaj. Ale ta kielbasa mnie neci, sama kielbasa, czy cos jeszcze?
ja robię też z makiem, rodzynkami i orzechami, do tego sos waniliowy
daj konkretniejszy przepis, prooooosze!
opłukany mak (ok 20 dkg) zalewam wrzącym mlekiem, gotuję pół godziny. Przestudzony przepuszczam przez maszynkę, tak, żeby był dobrze zmielony, na maszynce ręcznej, babcinej dwa razy 😉
Do rondelka wrzucam masło (dwie łyżki), rozpuszczam i do tego dorzucam mak, potem dwie łyżki miodu, dwie łyżki cukru, małą garstkę rodzynek i garsć orzechów włoskich, zmielonych. Przesmażam razem, wyłączam i studzę. Jak się ostudzi to dodaję żółtko. Farsz gotowy 🙂
Sos robię z mleka gotowanego z laską wanilii, do którego dodaję żółtka utarte z cukrem. Łączę ze sobą i gotuję na parze aż zgęstnieje. Jak jemy sami to tylko polewam sosem, ale jak ktoś przychodzi, albo zostaną mi pierogi to ugotowane pierogi zapiekam z tym sosem.
– z kasza gryczana, twarogiem i cebulką
– z truskawkami – tak po prostu
– ruskie
Kanta, a te z mięsem mielonym chcesz robic z surowym czy ugotowanym? To 2 zupelnie rozne smaki.
Z feta i szpinakiem uwielbiam [mlask]
fierka, dzieki, zrobie na pewno!
usianka, robiez takim przesmazonym juz, tak cos w stylu libanskim najchetniej mi wchodzi, noooo, ale tym razem mam robic dla innych, wiec moje gusta sie nie licza
odwdzięczam się za ciasto na pierogi 😉
mniam
Kanta, a to mają byc pierogi z klasycznego ciasta?
Z feta i szpinakiem sa bardzo dobre, jesli ulepi sie je z francuskiego i usmazy w glebokim oleju.
W Turcji jadlam neizle pierogi – ciasto tez jakby francuskie bylo Nadzienie z jakiegos sera. Moze kojarzysz?
od samego czytania mi dupa rosnie 😀
będą mi się śnić pierogi z fetą i szpinakiem
mi sie bedzie snila rosnaca dupa, ale to juz inna sprawa;)
jutro bede kleic na impreze w nastepny piatek
te makowe beda na 100%
szpinak feta tez, bo to donre
zastanawiam sie nad czyms z parmezanem
i tradycyjka pojdzie
mielone (usianka, masz jakis cudowny przepis???)
kapusta z boczkiem
grzyby na ostro
twarog na slodkomoze sie skusze na sliwke, ale w zeszlym roku na podobnym party nie mialy wziecia specjalnego:/
dzieki babki:)
bardzo lubie radicchio na goraco ale do pierogow nie pcham bo w ogole nie robie sama pierogow
ale jesc uwielbiam
zarzucilam sieci i znalazlam takie cos
moze kiedys zrobie
a mzoe ktos zorbi i mi podesle 😉
to sie nazywa forumowanie jak mam robote
zamiast robic siedze tubie szukam piosenek
….
i pierogow
masakra
niech mnie ktos kopnie w tlusty zad 😉
albo nie, pojde wskrzesic watek filmowy 😀
A mi się nic nie będzie śniło, ale dupa będzie rosła!
Jeśli chodzi o pierogi to żeruję na mamusinych, z resztą ruskie mnie satysfakcjonują i innych nigdy nie szukałam. Kuszą mnie jednak takie gryczane, o których tu ostatnio czytałam.
Dla mnie ważne jest z czym te pierogi są podane- u nas najczęściej ze skawrkami z boczku 🙂
Wiem, że nie o to pytałaś, ale my takie lubimy bardziej niz z cebulką więc polecam.
Strasznie się głodna zrobiłam.
polecam pierogi z soczewicą (kocham je jeść)
znalazlam przepis na jakims serwisie, moze Ci sie przyda:
300 g zielonej soczewicy
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
tłuszcz
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Ciasto:
600 g mąki
1 jajko
ok. pół szklanki wody
sól
Z maki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto. Wygnaitać je przez co najmniej 5 minut. Podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką do whiskey wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Starannie zakleić. Gotować prze ok. 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.podopawać na gorąćo, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.
jadłam tez z kaszą jaglaną (tez polecam)
moze zajrzyj
To ja zaproponuję coś ze swojego menu 😉
Kroję ser na centymetrowe kwadratowe kawałki, daję dobrego keczupu, malusieńko posiekaną cebulę i kiełbaskę ( jeśli ktoś chcę można podsmażyć), troszkę soli i pieprzu. Mieszam i faszeruję tym pierogi.
Gotuję dosłownie 30 sekund, aby ciasto nie było surowe, potem smażę na patelni, pod koniec robię nożem dziurki w pierogach aby ser z całym farszem lekko wypłynął.
Tak podaję z posiekaną pietruszką, i miseczką czerwonej fasoli z puszki, może być tuńczyk z puszki, ale jak kto lubi.
Wariacja pierogów z ciągnącym się serem – fasolom bądz tuńczykiem, jest nieziemska. Polecam do piwka i na grilla.
Przyprawy według uznania.
Sama wymyśliłam z nudów, ale wszystkim smakuję 😉
Ja robie tradycyjne ruski, a z mielonym to tak:
podsmazam cebulke na szklisti, dodaje milone, przyprawiam wg. gustu, podsmazam, jak wystygnie, przerzucam do miski, z jajkiem i tarta bulka ugniatam palcami na jednolita “mazie”, i tym faszeruje. Podeje z podsmazona cebulka i skropione maggi.
Oproc tego mozna zrobic z roznymi owocami, ale osobiscie nie robilam.
moja mam tez robi z soczewica
mniam
Znasz odpowiedź na pytanie: pierogi niekonwencjonalnie???