proste i szybke, baaaardzo smaczne
4 pojedyncze piersi kurze
1/3 szklanki maki
sol pieprz
odrobina tluszczu do smazenia (od dawna uzywam oleju roslinnego w spray’u i dziala cuda – naprawde trzeba go niewiele)
3 lyzki masla
2 galazki swiezej szalwi
ewentualnie (niekoniecznie) kilka listkow swiezej szalwi do ozdoby)
1 szalotka drobno posiekana
1 lyzeczka swiezego posiekanego tymianku
2 lyzki soku z cytyny
piersi rozbic delikatnie na grubosc ok. 1.5 cm (maja byc w miare rowne, zeby sie dobrze przesmazyly)
przyprawic sola i pieprzem, odlozyc
rozgrzac patelnie z grubym dne,, spryskac tluszczem
obtoczyc piersi delikatnie w mace i usmazyc na patelni, ok. 3-4 minut z kazdej strony, albo dokad beda gotowe
mieso odlozyc do naczynia i wstawic do cieplego piekarnika (zeby nie ostygly)
na patelnie (nie myc, niczego nie zmieniac, jedynie ciut ostudzic) wrzucic galazki szalwii i maslo, poczekac az sie maslo lekko zbrazowi (nie moze sie spalic!, trzeba to robic raczej powoli, maly ogien pod patelnia), ok. 3-4 minut
usunac galazki szalwii, dorzucic szalotke, dusic ok 30 sekund
dodac sok z cytyny i znowu dusic ok. 30 sekund
uzyskanym sosem polac kurze piersi
podalam z ziemniakami z wody i salatka z mieszanki zielonych salat, pomidorow, ogorka, selera naciowego z tortellini i parmezanem w platach, ale chyba rozne wariacje sie sprawdza
cztery pojedyncze piersi kurczaka lekko rozbic na grubosc ok. poltora centymetra
6 odpowiedzi na pytanie: piers kurza z szalwia i cytryna
Kusicielka!:)
stara, przepis z gazety cooking light, lekko zmodyfikowany, ale podobno zdrowo i dietetycznie:)
postuluję o założenie oddzielnego wątku- kuchnia Kantalupy
jestem za 😀 za kuchnią Kantalupy oczywiście
a co do przepisu- jak mi szałwia w zielniku odbije, nie omieszkam zrobić 🙂
O tak:)
I kuchnie Maduxi 🙂
Ja też jestem za “Kuchnią Kantalupy”
Kantalupa, za każdym razem, jak czytam Twoje opisy, to mi ślinka cieknie. Mniam!
Znasz odpowiedź na pytanie: piers kurza z szalwia i cytryna