Forum: Książka kucharska
Pierwsza domowa wędlinka – jak?
Jak zrobić domową wędlinę dla 10 miesieczniaka:) Proszę o przepisy.
Iwona
Jak zrobić domową wędlinę dla 10 miesieczniaka:) Proszę o przepisy.
Iwona
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
2 odpowiedzi na pytanie: Pierwsza domowa wędlinka – jak?
Re: Pierwsza domowa wędlinka – jak?
zamarynowac w ziolkach i oliwie piers z kurczaka albo kawalek szyneczki wieprzowej i upiec – potem po wystygnieciu pokroic cieniutko
smacznego
takiej peklowanej i wadzonej nie robilabym jeszcze w tym wieku
Re: Pierwsza domowa wędlinka – jak?
Mam rewelacyjny przepis na wędlinę, nie wiem, czy ze względu na przyprawy dla takiego maluszka się nadaje, ale mój 2 latek już ją wcina.
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (ja daję sół bardzo ostrożnie, próbując wodę, nigdy nie dałam aż 1/2 szkl soli)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku (daję więcej)
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania
Wykonanie:
Wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem, zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i…gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie “lezakowania” w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
Przepis ten znalazłam tutaj:
[Zobacz stronę]
Dodam jeszcze od siebie, ze właściwie wszystkich przypraw daję wiecej niz jest w przepisie (pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie), ale to tak metodą prób i błędów doszłam do swojego smaku. Pyszna jest tez karkówka, polecam małą, bo wtedy nie jest taka przerośnięta. Jeśli kawałóek mięsa jest gruby to gotuję o 2 minuty dłuzej.
bardzo serdecznie polecam ten przepis na domowa wędlinkę, smacznego
Amelka Aniołek i Błażej
Znasz odpowiedź na pytanie: Pierwsza domowa wędlinka – jak?