potrawy świąteczne

Już niedługo święta,a dają o tym znać i reklamy TV i sklepy. Tegoroczne święta będą dla mnie wyjątkowe, ponieważ po raz pierwszy będą u nas w domu,no i pierwszy raz z Marysią:)Muszę wprowadzać tradycję ;)Chciałabym więc solidnie się do nich przygotować i zaskoczyć teściów swoją kuchnią;)Może podzielicie się sprawdzonymi już przepisami wigilijnymi i świątecznymi, a na pewno skorzystam, i nie tylko ja:)Z góry dzięki!
Pozdrawiam
Kasia

i Marysia,02.02.2005

32 odpowiedzi na pytanie: potrawy świąteczne

  1. Re: potrawy świąteczne

    Zawsze robie karpia w smietanie, szybko i w gruncie rzeczy na tyle smacznie, ze moj maz, ktory karpiem gardzi, calkiem chetnie zjada.
    Karpia pokroic na dzwonki i usmazyc w tradycyjny sposob. Przelozyc do garnka i zalac gesta smietana (najlepiej kremowka), dusic w smietanie az ladnie nia przejdzie. Doprawic pieprzem albo galka muszkatolowa.

    Magda i Adas 12.12.04

    • Re: potrawy świąteczne

      O, to coś nowego!Fajnie-dzieki:)Na razie przygotowuję jadlospis, w ktory wpisuje wszystkie potrawy jakie znam i przeczytam-potem potraktuje je wybiórczo.
      Pozdrawiam
      Kasia

      i Marysia,02.02.2005

      • Re: potrawy świąteczne

        Jesli chcesz zaskoczyc swoja kuchnia to ja Ci nie pomoge. Ja zawsze zajmuje sie strona logistyczna, podzialem zadan itd. Poza tym uwazam, ze po to wymyslono polprodukty, by z nich korzystac i to zadna ujma, ale rozumiem ze to nie takie jak zrobione wlasnorecznie. Ale przeciez w swieta i tak jest duzo roboty. Napisze Ci jak to u nas wyglada.

        Swieta – kolacja jest u moich rodzicow, ale organizujemy sie wszyscy wspolnie – rodzice, moje rodzenstwo, brat mojej mamy, obie babcie.

        Ja zajmuje sie planowaniem, zakupami, prezentami w wiekszosci (lub pomyslami na nie), pakowaniem i przygotowaniem stolu + organizacja pracy 🙂

        Na stole mamy zawsze:
        1. Barszcz czerwony (zawsze Hortexu z kartonu)
        2. Pierogi z grzybami (mrozonki, zawsze jednej firmy)
        3. Racuchy – robi babcia 1
        4. Sledz w oleju – babcia 1
        5. Sledz w smietanie – babcia 1
        6. Pstrag w galarecie – babcia 2
        7. Dorsz po grecku – babcia 2
        8. Kutia – babcia 2
        9. Kluski z makiem – moja mama
        10. Dorsz na cieplo – moja mama
        11. Kompot z suszu – moja mama
        12. Chleb
        13. Ziemniaki w mundurkach

        W tym roku musze uwzglednic jeszcze moja bratowa.

        • Karp zapiekany z pieczarkami

          mozna tez zapiec karpia z cebulka i pieczarkami(warstwowo) ze smietanka.. mowie wam PYCHOTA!!!!
          jadlam w tamtym roku u rodziny meza, a w tym roku zrobie u siebie tylko musze wziac dokladny przepis:))

          • Re: potrawy świąteczne

            Asia, a dobry ten barszcz z kartonu? Bo musze ugotować, a nie bardzo umiem (wstyd mi trochę). No chyba, że któraś z doświadczonych mam powie mi, jak zakwasić buraki na barszcz????
            I jeszcze…jak sie robi kluski z makiem? A kapustę z grzybami?
            Sorki za kretyńskie pytania, ale po raz pierwszy robię wigilię u siebie w domu, a nie idę “na krzywkę” do rodziców.

            • Re: potrawy świąteczne

              Barszcz jest przepyszny, mozna dodac do niego jedynie troche czosnku jak ktos lubi. Kup sobie i wyprobuj na obiad, naprawde polecam !

              Kluski z makiem (znów na łatwiznę ) – kupuję taki makaron w formie najlepiej kwadracików i do tego dodaję gotową masę makową z puszki (trochę babcia zostawia jak robi makowca).

              A kapustę z grzybami (widzisz zapomniałam jąuwzględnić ) robi moja babcia. Ale mysle ze to podobnie jak bigos. Wrzucasz kapuste do garnka, do tego troche grzybów i gotujesz, gotujesz, gotujesz (oczywiście po drodze przyprawiasz, jakiś listek, ziele angielskie itp.)

              • Re: potrawy świąteczne

                Asia, lejesz miód na moje serce :))
                Bo choć szczęśliwa jestem z faktu bycia gospodynią na wigilii, to równiez troche sie denerwuję….

                • Re: potrawy świąteczne

                  podrzuce ci fajny link, moze z niego skorzystasz
                  [Zobacz stronę]

                  • Re: potrawy świąteczne

                    Początek tego artykułu: “Kilka miesięcy temu, w czasie rodzinnego spotkania, w przypływie entuzjazmu zaprosiłaś wszystkich na wigilię” to właśnie o mnie, najpierw euforyczne zaproszenie, a teraz P A N I K A.

                    Dzięki wielkie!

                    • Re: potrawy świąteczne

                      Brzmi tak zachęcająco banalnie, że chyba sama wykorzystam, pomimo iż nie będę mieć Wigilii u usiebie w domu.
                      Tak więc dzięki Ci za tego linka.

                      Michaś 1,5 roku

                      • Re: potrawy świąteczne

                        Zakwas? bardzo proszę:) Kupuje 5-6 buraków, obieram kroje na wieksze kawałki, zalewam przegotowana ciepłą wodą, dorzucam 2-3 ząbki czosnku, na wierzch kładę kromkę razowego chleba. Wszystko przykrywam gazą i obwiązuje gumką recepturką. Odstawiam w spokojne miejsce najlepiej na nie krócej niż 5 dni.
                        Tak przygotowany zakwas wykorzystuje przy robieniu barszczu, ale dodatkowo uzywam tego koncentratu barszczu ze słoiczka ( słodkiego), to wszystko ląduje w wcześniej przygotowanym wywarze z grzybków, wędzonki jesli nie musi byc postny, skórki z jabłka, kliku buraczków i przypraw typowych dla barszczu. Wychodzi poezja tylko trzeba uwazac przy dolewaniu zakwasu zeby nie dodac zbyt duzo i nie przekwasić.

                        Kacperek 12.02.04

                        • Re: potrawy świąteczne

                          Podam Wam tez przepyszna wersje klusków z makiem.

                          Gotuje makaron świredki. Najlepiej kupic gotowy mak do ciasta od razu z bakaliami ( lub sparzyć mak, odcedzić, zemleć 3 razy, dodać rodzynki, pokrojone owoce z kompotu ). Mak mieszam z miodem, bakaliami i makaronem. I teraz uwaga – cały smak tkwi w sosie – :
                          Wycisnąc sok z 4 pomarańczy, odparować ( czyli gotowac tak dlugo az zagęsci sie i jego ilośc znacznie zmaleje), dodac 4 łyzki oliwy z oliwek, 2 dkg cukru, zagotować. Kluski polać sosem.
                          Wypróbujcie, w ciemno gwarantuje sukces.

                          Kacperek 12.02.04

                          • Re: potrawy świąteczne

                            och zapewniam Cie, ze np barszcz nie smakuje banalnie;) robilam w tym tygodniu i wyszedl najlepszy na swiecie! (sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu -ja dodalam troche czerwonego octu winnego)

                            Dana&Gabi 23.09.03

                            • Re: potrawy świąteczne

                              Zakwas buraczany na barszczyk robię tak:

                              1 kg. burakow
                              2 l. wody
                              3 lyzki stolowe soli
                              1 lyzka cukru
                              pietka lub skorka chleba grahama
                              4-5 zabkow czosnku

                              Buraki posiekac w plastry, ciepla wode rozrobic z sola i cukrem, zalac buraki. Na wierzch polozyc chleb zawiniety w gaze. Zostawic do kiszenia, chleb wyciagnac po 2-3 dniach, barszcz kisic ok. tygodnia, im dluzej tym bardziej kwasny.

                              Przepis mam właśnie z tego forum:)


                              akacja i Martka (17 marca 2004)

                              • Re: Karp zapiekany z pieczarkami

                                jak bedziesz miała ten przepis to ja poproszę.
                                w tamtym roku karpia wypuściliśmy do pobliskiego stawu;) w tym roku, kupię juz takiego “sprawionego” to moze uda się zrobić coś dobrego:)


                                akacja i Martka (17 marca 2004)

                                • Re: potrawy świąteczne

                                  a tak robię kapustę z grzybami:
                                  1 kg kapusty kiszonej
                                  paczka grzybów suszonych (20g)
                                  1 cebula duża
                                  kminek, ziele angielskie, liść bobkowy
                                  1 łyżka mąki
                                  tłuszcz
                                  Grzyby namoczyć (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godz.
                                  Kapustę wypłukać i drobno pokroić.Wodę z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękości 1-2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, ziele angielskie i liść bobkowy. Grzyby drobno pokroić lub zmielić. Dodać do kapusty. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz i chwile pogotwać.
                                  w tamtym roku robiłam pierwszy raz sama wigilię, w tym roku tez mnie to czeka…
                                  pozdrawiam


                                  akacja i Martka (17 marca 2004)

                                  • Re: potrawy świąteczne

                                    dzięki za wszystko, buziaki

                                    • Re: Karp zapiekany z pieczarkami

                                      proszę podrzuć i mi też ten przepisik

                                      [Zobacz stronę]

                                      • Jeszcze pomóżcie!!!!

                                        Dobra, powykorzystuję Was na maksa

                                        wczoraj dokonałam podziału obowiązków wigilijnych i dostał mi się jeszcze kompot z suszu. Ponieważ ja wrzuciłabym po prostu do gotowania śliwki, jabłka i gruszki, pytam WAs – moze jest jakiś sensowny przepis na ten kompot????

                                        • PRZEPIS Karp zapiekany z pieczarkami

                                          KARPIK W ŚMIETANIE
                                          SKŁADNIKI:
                                          KARP
                                          PIECZARKI
                                          CEBULA
                                          ŚMIETANA
                                          MASŁO

                                          SPRAWIĆ KARPIA, POKROIĆ W DZWONKA OSOLIĆ PRZEŁOŻYĆ
                                          CEBULKĄ POSOLIĆ I ODSTAWIĆ DO PRZEGRYZIENIA.
                                          PIECZARKI Z CEBULĄ PODSMAŻYĆ NA OLEJU Z MASEŁKIEM
                                          DO ZEZŁOCENIA CEBULKI A PIECZARKI NIECH BĘDĄ LEKKO TWARDE.
                                          KARPIA OBTOCZYĆ W MĄCE I SMAŻYĆ NA OLEJU.
                                          W BRYTFANCE UKŁADAĆ WARSTWAMI DZWONKA KARPIA,
                                          PIECZARKI Z CEBULĄ KILKA WIÓRKÓW MASŁA I ZNOWU KARP
                                          I TAK DO WYCZERPANIA SKŁADNIKÓW.
                                          NAJLEPIEJ SKOŃCZYĆ PIECZARKAMI.
                                          ZALAĆ SŁODKĄ ŚMIETANĄ NP. ŁOWICKĄ /ZIELONĄ/ LUB ŁACIATĄ WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA I PIEC, AŻ UZYSKAMY TEN
                                          SMACZEK O KTÓRYM MARZYMY.
                                          POŁĄCZENIE SMACZKÓW KARPIA MASŁA I ŚMIETANKI TO JEST TO O CO CHODZI NAM W ŚWIĘTA.
                                          PROSTE, SMACZNE

                                          pozdrawiam:)

                                          Dana&Gabi 23.09.03

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: potrawy świąteczne

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general