nie ja to popełniłam – córka sasiadki zrobiła a ja zjadłam i poczułam NIEBO W GĘBIE…
mozna zrobic w pucharkach albo w prostokątnym naczyniu i kroić
kolejne warstyw:
pokruszone herbatniki
karmel z puszki - jedna puszka na duze naczynie żaroodporne, nie za duzo
banan w plasterki
bita smietana – ubita bez cukru bo reszta słodka – na to naczynie to było 500 ml
i tyle. banalnie proste a cudownie pyszne. ten banan z karmelem i smietaną….pychotka. troche sie pierwszego dnia herbatniki sypały i trudno było nałozyć. podobno w oryginalnym przepisie było jeszcze masło do nasączenia herbatników ale ona zrobiła bez i było pycha. Drugiego dnia sie załapałam na resztke i dało sie kroić jak ciasto. Mysle ze zamiast herbatników mozna dać cos innego – jakis kruchy spód albo całe ciastka, albo coś z orzechów i migdłałów. A jak sie zrobi w pucharkach to wszystko jedno co na dno – wtedy nie musi sie dawać kroić….
slinotok mam….
mozna posypac czekolada lub kakaic
9 odpowiedzi na pytanie: prosty i pyszny deser z bananem
Mmmm, brzmi pysznie 🙂
A co to za karmel w puszce bo szczerze powiem, że nigdy czegoś takiego nie widziałam
kiedys sie robiło gotując słodkie mleko skondensowane w puszcze (całą puszke sei gotuje, zamknietą i sie w srodku karmel robi). teraz mozna kupic juz gotowy
Czyli BANOFFEE PIE ;). Smaczne to jest ale kalorii tyle, ze
etam…. tozto malutki herbatniczek, troche karmelu, owoc i kapka bitej smietany – bez cukru. no na pewno nie ma więcej kalorii niz inne ciasta z margaryna, karmelem czy bakaliami 🙂
Taaaaaaa tylko, ze nie sposob skonczyc na jednym kawalku bo takie pyszne
no fakt… ja zjadałam dwa.. sporo wchodzi. dlatego lepiej zrobic w pucharkach :). bez dokładek
już to uwielbiam
No i co???!?!?!?! Poszlam i zakupilam wszystkie skladniki!!!!!! I znowu d.upa urosnie
Dobrze, ze to ulubiony deser mojego J i juz mi sie kolezanka na kawe jutro wprasza to przynajmniej nie zjem za duzo…
Zainspirowałaś mnie aborka do podania przepisu na smaczne, ale bardzo! słodkie ciasto.
Do wykonania (na sporą blachę)potrzebne będą:
– 2 paczki okrągłych biszkoptów (ja biorę Petitki)
– kubek naparu z kawy (kilka łyżek kawy, ale żeby nie była bardzo mocna, bo wtedy ta część jest gorzka)
– krem do tortów DrOetker lub inny (amaretto, ajerkoniakowy, waniliowy – co kto lubi)
– 8 paczek herbatników “Petit Beurre” (ja biorę “Jutrzenki, bo one są twardsze i w cieście nie robi się z nich “pacia”, tylko się ładnie rozmiękczają)
– 1 puszka gotowej masy krówkowej
– 0,5 l śmietany 30%
– wiórki kokosowe lub inne posypki
Na dno sporej blachy wykładam biszkopty, tylko je “dosztukowuję”, żeby całe dno było nimi pokryte. Na to łyżeczką równomiernie wylewam napar z kawy. Na to rozsmarowuję krem do tortów zrobiony wg przepisu na opakowaniu. Potem idzie warstwa herbatników, też dokładnie przykrywająca krem. Potem kładę masę krówkową. Ja biorę gotową z puszki i rozcieńczam ją skondensowanym mlekiem, żeby można ją było sprawniej wyłożyć na herbatniki. Trzeba troszkę poczekać aż wystygnie i dopiero wtedy rozsmarować, ale jak będzie za chłodna, to nie będzie się tak fajnie smarować. Najlepiej wykładać taką lekko ciepłą. Potem dokładnie przykrywam to kolejną warstwą herbatników. A na to daję ubitą śmietanę (dodaję opakowanie Śmietanfixu). I posypki. Ja posypuję gotowymi posypkami Kotanyi Młynek “Karmel i wanilia” oraz “Czekolada”. Dobre jest też z wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Potem na trochę do lodówki – i gotowe.
Smacznego! 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: prosty i pyszny deser z bananem