Skladniki:
1. 400g podluznych biszkoptow (podobno dobre do tego sa biszkopty z Biedronki, ja kupowalam w auchanie jakies niemieckie biszkopty w opakowaniach po 200g)
2. 4 jajka
3. 3/4 szklanki cukru pudru
4. 500g serka mascarpone (2 opakowania)
5. 4 łyzki (nie łyzeczki) kawy rozpuszczalnej
6. 100ml alkoholu (najlepiej koniak, rum, amaretto – ja uzylam rumu)
7. ciemne kakao
Kawe zalac 2 szklankami cieplej wody, dolac alkohol i odstawic do ostudzenia (najwygodniej bedzie w jakiejs miseczce).
Zółtka utrzec z wiekszoscia cukru pudru (odlozyc ok. łyzki) i dodac serek mascarpone. Utrzec na gładką mase. Białka z jajek ubic na sztywno, pod koniec dosypac resztke cukru pudru i jeszcze chwile ubijac. Wymieszac delikatnie z masą z żółtek i serka.
Przygotowac pojemnik. Szczerze mowiąc nie potrafie doradzic jaki – ja robilam w formie do keksu i wyszła pełniutka, przy czym nie zuzylam wszystkich biszkoptów. Lepiej chyba cos większego a niższego.
Biszkopty trzeba maczac (dosłownie na sekunde!! a najlepiej klasc na powierzchni) w kawie i układac w naczyniu suchą stroną do dołu. Biszkopty opruszyc kakao. Na to częśc masy. W moim wydaniu była to 1/3, ale jesli pojemnik bedzie niski i wiekszy to zdecydowanie powinna to byc polowa. Znowu opruszyc kakao. Na to kolejną warstwę biszkoptow maczanych w kawie, kakao i masy itd. Deser powinien sie skladac z 2 lub 3 warstw. Po ułozeniu wstawiamy do lodówki którą najlepiej zamknąc na kłódke, bo deser jest dosłownie boski, a powinien sie schładzac przez kilka godzin (w przepisie jest mowa o 5 godzinach). W moim wydaniu chlodził sie cała noc.
Przed podaniem posypac obficie kakao. Kroi sie niezle, mozna całkiem wygodnie nałozyc za pomocą szpatułki, ale jesli bedzie sie rozpadac to nie wahajcie sie nakładac po prostu łyżką – smakuje rownie wspaniale Jesli deser ma pieknie wyglądac dla gosci to najlepiej jest go zrobic od razu w miseczkach.
Taka porcja wystarcza dla 8-10 osób (my to zjedlismy z mężem we dwójke w 2 dni mimo ze jest naprawde syscące). W nastepnym podejsciu do masy jajeczno-serkowej mam zamiar dodac roztopioną i ostudzoną czekolade
Smacznego
2 odpowiedzi na pytanie: prosty przepis na deser TIRAMISU
Re: prosty przepis na deser TIRAMISU
uchch maniam
ale trochę boję się tych surowych żółtek…
Natalia2.06.2003
Re: prosty przepis na deser TIRAMISU
Nie wyszło mi :(((((((((((((((((((((99
W smaku pychota, ale rozlewało się wręcz, więc na imprezę nie zrobiłabym…
Tola i Mela
Znasz odpowiedź na pytanie: prosty przepis na deser TIRAMISU