Dziewczyny, z calego serca polecam:))
WYMIESZAC:
2 jajka
mala smietane
3 lyzeczki cukru
kostke drozdzy
DODAC
ok 1 kg maki i zagniesc.Do zagniecionego ciasta dodac kostke margaryni.(ciasto ma byc luzniejsze niz na pierogi,jak bedzie za gest lub za rzadkie mozna dodac troche maki lub smietany)
Calosc wstawic do lodowki na pol godziny.Rozwalkowac i zrobic rtojkaty(ja robie duze kolo i dziele je przez srodek na 8 trojkatow). Nakladamy marmolade-polecam truskawkowa w wiadereczku z Biedronki-zawijamy.Wierzch rogalika maczamy w roztrzepanym jajku,nastepnie w cukrze wymieszanym z cynamonem (niewiele). i do piekarnika.
Mowie Wam-pyszne!
Ania i 20.09.2005
100 odpowiedzi na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Popieram – moja mama często robi 🙂 Niedrogie to to a dobre 😉 Tylko nie macza ich w niczym przed pieczeniem – póżniej posypuje cukrem pudrem
Ewcia i Asiula (4.03.2005)
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Niech sprobuje z tym jajkiem i cukrem wymieszanym z cynamonem-pycha!!
Ania i 20.09.2005
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
A mogłabys podać dokłane objętości? Nie mieszkam w Polsce i nie wiem jaka jest mała śmietana, kostka drożdzy itp.
Właśnie chciałam zamieścić tu posta z pytaniem o dobre rogaliki drodzowe, bo te na które mam przepis jakoś słabo rosną, spadasz mi z nieba.
Kacperek
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Jasne,juz Ci podaje:))
smietana:200g.
drozdze:100g.
margaryna:250g.
Te rogaliki w trakcie pieczenia nie rosna(jedynie w lodowce,no i po wyjeciu z niej,w trakcie pieczenia),ale naprawde sa pyszne:))
Ania i 20.09.2005
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Chce jutro sprobowac – prosze napisz czy smietana ma byc kwasna czy slodka 😉
Ni 3,5
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
A wiesz, ze nie wiem.Ja daje taka jaka mam, zwykla 18%. To pewnie bez wiekszej roznicy,bo jaka bym nie dala zawsz wychodza:)
Ania i 20.09.2005
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
A jak do zagniecionego już ciasta dodać margarynę, bo chyba niewykonalne ????
Może roztopioną????
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje,ale nie moglam wczesniej dostac sie na ten watek:(
To jest wykonalne. Margaryna musi byc miekka i tyle:))Calkiem latwo to wychodzi:))
Ania i 20.09.2005
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
rozumiem,że śmietana ma być słodka,czy kwaśna??
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Normalna zwykla smietana. ja zawsze kupuje ta z PIĄTNICY.
Ania i 20.09.2005
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
ok zwykła 🙂
ale zwykła słodka?
czy zwykła kwaśna?;-)
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
Bij zabij, ale nigdy nie wiem ktora to slodka a ktora kwasna:)
Zawsze kupuje ta z piatnicy,chyba kwasna jest:)
Ania i 20.09.2005
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
dzieki:-)
kupię tę z Piątnicy:-)
Re: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!
ciekawe jak nazywa sie osoba,która nie zna się na smakach :-)))
dobre !!!:-) pierwszy raz sie z tym spotkałam 🙂
Nie kojarzę tej śmietany z Piątnicy,ale chyba jest kwaśna,no chyba, ze jest i słodka 🙂
powiem tak…:)
robiłam:)
smaczne:)
P. S. na 1 kg mąki trzeba dodać więcej niż 1 op. śmietany wtedy ciasto wychodzi lużniejsze.Jeszcze tylko,żeby mój piekarnik gazowy był ok rogaliki wyszłyby wprost idealnehmmm
dla mnie weychodza dobre z jednej smietany (nie daje calego kg maki, ok 1 szkl zostawiam do podsypywana)
Juz chyba wiem o co Ci chodzi z ta smietana – u mnie na slodka mowi sie po prosu kremowka:D
to ja dorzuce swoje rogaliki
35 dag mąki
5 dag drożdży
kostka margaryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka cieplej wody
Wymieszać drożdże z cukrem i wodą.
Mąkę i margarynę posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść.
Ciasto ”utopić” w b. zimnej wodzie (potem wstawiam miske z ciastem do lodówki);
Jak wypłynie do połowy – wyjąć, podsypać 2 łyżkami mąki, wyrobić ciasto, rozwałkować i kroić na rogaliki. Najlepsze z powidłami śliwkowymi. Piec ok. 15 min, a potem polukrować. mniaaaaaaam
dopisuję (i od razu przepraszam )
te rogaliki to robie raczej trojkatne; tne ciasto na kwadraty mniej wiecej 4 cm x 4 cm i składam w trójkąty, zlepiając ciasto po dwóch brzegach; czyli to tak naprawde rozki (?) a nie typowe rogaliki;
Wlasnie slyszalam, ze te rogaliki sa pyszne tylko nie mialam (do tej pory) przepisu:)
hej !to Ty słodkiej smietany uzywaszhmmm
Ja dodałam kwasna i wyszły 🙂
Nie nie – kwasnej (takiej co to do zupy sie dodaje)
ale my sie swietnie na tym watku dogadujemy 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: PRZEPYSZNE ROGALIKI!!!