pyszny tradycyjny placek ze śliwkami !!!!!

Tradycyjnie placek powinien być drożdżowy i z kruszonką i taki właśnie jest w tym przepsie.
Placek ma niewiele składników szybko i łatwo się robi, a i ilość końcowa jest zadowalająca.
Przepis mam z programu “Domowa kawiarenka” odcinek nadawny ok. 2 tyg. temu. Robiłam go tylko raz ale wyszedł rewelacyjnie, no i ten zapach drożdżowego ciasta w domu.

Ciasto (*):
0,5 kg mąki
1 jajko
40 gr. masła
30 gr. drożdży
50 gr cukru kryształu
1 szklanka mleka
1,5 kg sliwek
do smaku troche skórki otartej z cytryny, szczypta soli, płatki migdałowe.

Kruszonka:
350 gr. mąki
200 gr cukru kryształu
200 gr masła

Mleko podgrzewamy, wsypujemy cukier a następnie drożdże, odstawiamy.
Mąkę przesiewamy przez sitko ze szczyptą soli, dodajemy jajko, masło, troche skórki optartej z cytryny i drożdże i wyrabiamy aż będzie odchodzilo od ręki (1). Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (2).
W tym czasie przygotowujemy sliwki (dzie;imy na polówki) oraz robimy kruszonkę: wszystkie skaldniki wymieszać b. dokładnie wsadzić do zamrażalki.
Blachę z piecyka smarujemy masłem (3) wykładamy na nią rozwałkowane ciasto (4) gęsto układamy sliwki, posypujemy migdalami a następnie posypujemy b. gęsto kruszonką (trzeba ją zetrzeć na tarce jarzynowej).
Piecyk nagrzewamy na 50 st. stawiamy blachę na otwartych drzwiczkach piekarnika i czekamy aż wyrośnie.
Piec 200 st. 20-30 min.

Życzę wszystkim wszystkiego najsmaczniejszego!!!!!!!!

(*)Wszystkie skladniki na ciasto drożdżowe powinny być w tej samej temperaturze dobrze jest wyjąć je przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
(1) mi od ręki nie odchodziło, odchodziło od miski więc podsypałam troche mąką, co nie dało efektu odchodzenia od ręki dalam sobie spokój z dalszym wyrabianiem no i wyszło.
(2) powinno podwoić swoją objętość, u mnie zajęło to jakieś 20- 30 min.
(3) blache taką dużą która jest dołączana standardowo do kuchenki
(4) ja ciasto rozwalkowałam tylko trochę, przeniosłam na wałku i resztę porozciągalam poprostu palcami

Ania i Bartuś (26.04.2004)

Edited by arabella on 2004/09/25 19:15.

Znasz odpowiedź na pytanie:

Dodaj komentarz

Angina u dwulatka

Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

Czytaj dalej →

Mozarella w ciąży

Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

Czytaj dalej →

Ile kosztuje żłobek?

Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

Czytaj dalej →

Dziewczyny po cc – dreny

Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

Czytaj dalej →

Meskie imie miedzynarodowe.

Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

Czytaj dalej →

Wielotorbielowatość nerek

W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

Czytaj dalej →

Ruchome kolano

Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general